Menu

Ajax wint opnieuw uitwedstrijd

Zonder te imponeren heeft Ajax de uitwedstrijd tegen FC Twente in winst omgezet. Doelman Sander Boschker leidde Ajax de weg, door in de 19e minuut de bal zo in de voeten van Zlatan te spelen. De lange Zweed wist wel raad met dat buitenkansje en scoorde de openingstreffer. De tweede helft liet vooral vechtvoetbal zien. Twente maakte het spel, Ajax maakte het af. Knopper miste nog een strafschop, maar Wamberto schoot Ajax naar een 0-2 overwinning. Fred Grim zorgde met prachtige reddingen dat zijn doel schoon bleef.

Ajax hield ook zaterdagavond in Enschede vast aan het beproefde 5-3-2 systeem. Na de goede resultaten in de laatste twee uitduels (Celtic en Feyenoord) zag trainer Co Adriaanse vooralsnog geen reden zijn speelwijze te wijzigen. Ook niet vanwege de schorsing van rechtsback Trabelsi. Voor de Tunesiër speelde de jeugdige Johnny Heitinga. Voor Shota Arveladze, verkocht aan Glasgow Rangers, stond Zlatan in het veld.

Behalve een strijd tussen Ajax en FC Twente was het ook een strijd tussen leerling en leraar. Twente-trainer Johnny van ´t Schip leerde onder Co Adriaanse de kneepjes van het trainersschap en kent Ajax natuurlijk goed. Maar na zijn vertrek zijn belangrijke spelers, als Zlatan en Maxwell, toegevoegd aan de selectie en koos Adriaanse voor een spelvariant die hij in de tijd van Van ´t Schip nog nooit had gebruikt.

De eerste helft was niet over naar huis te schrijven. Zeer rommelig, in een laag tempo en met bedroevend weinig aanvalsdrang kwam Ajax niet op zijn best naar voren. FC Twente kreeg nog drie hoekschoppen, waarmee de thuisploeg overigens ook niet zo veel raad wist.

Van ´t Schip had van de wedstrijd tegen Feyenoord wel geleerd dat Wamberto niet al te veel ruimte mocht krijgen. De Ajacied kreeg straffe bewaking van El Brazi en kon geen enkele keer doorstomen in het centrum.

Na een kwartier spelen noteerde Wegereef de eerste gele kaart in zijn boekje. Vierklau ging voor de bal, maar nam het been van Booth mee, wat hem de gele kaart opleverde.

Hoewel Twente het beste van het spel had, kwam Ajax volkomen onverwacht op voorsprong. Sander Boschker wilde in de 19e minuut de bal rustig naar zijn medespeler schieten, maar zag Zlatan over het hoofd. Met zijn lange benen onderschepte de Zweed de bal en schoot de openingstreffer binnen, 0-1. Het was zijn tweede van het seizoen, tegen Feyenoord had hij Ajax eveneens op voorsprong gebracht.

Behalve het cadeautje van Boschker, kreeg Ajax weinig voet aan de grond in de verdediging van FC Twente. De passing was ver beneden peil en de thuisploeg ving Ajax snel op eigen helft op.

In de 36e minuut sloeg de vlam in de pan toen El Brazi Van der Vaart neerhaalde. Van der Vaart liep vervolgens op Van der Doelen af, waardoor Wegereef 'vergat' een kaart te trekken voor El Brazi. Ajax leek het opstootje nodig te hebben om wat tempo in het spel te leggen.

Ook het publiek begon zich daarna te roeren, waardoor de ingedutte voetballers tot leven kwamen. Lang duurde het echter niet, voordat de fluitconcerten weer van de tribunes neerdaalden, want geweldig gevoetbald werd er allerminst.

Scheidsrechter Wegereef legde even het spel stil omdat een groep 'supporters' zich achter het doel van Fred Grim uitleefde op de hekken. Grim liep vervolgens ver buiten zijn strafschopgebied om niet te dicht bij de onruststokers in de buurt te hoeven komen.

Net voor rust raakten beide ploegen een verdediger kwijt. Van der Weerden moest er bij Twente geblesseerd af en Vierklau kon bij Ajax niet verder. Vierklau werd vervangen door Richard Knopper, waardoor een verschuiving in posities plaats had. Yakubu zette een stap terug en Knopper ging vrij dicht in zijn buurt spelen.

In de stand bracht het tot de rust geen verandering.

Ook in de tweede helft kreeg Ajax de eerste kans op een presenteerblaadje. Hulshoff controleerde slecht, waarna Van der Vaart de bal veroverde en Zlatan bij de tweede paal een stap te laat kwam om zijn tweede te maken.

De eerste tien minuten van de tweede helft lieten puur fysiek voetbal zien en gaven beide ploegen alles. De Ajax-verdedigers beperkten zich tot het wegwerken van de bal, maar op het middenveld joegen de Enschedeërs de Ajacieden dusdanig op dat balbezit schaars was.

Na bijna een uur spelen counterde Ajax zich via Knopper en Wamberto snel naar de andere kant van het veld. Daar schoot Machlas de bal naast.

In de 64e minuut leek Twente op gelijke hoogte te komen. Houwing legde de bal met de hak terug op Van der Laan, de oud-Spartaan haalde direct uit en schoot over. De grootste kans kreeg Booth vijf minuten later, maar tot opluchting van alle Ajacieden maaide hij over de bal heen.

Ajax stond met de rug tegen de muur door het aandringende FC Twente. Booth schoot in de 70e minuut heel goed in, maar Grim redde fantastisch. Sporadisch meldde Ajax zich voorin, waar het geluk Machlas niet toelachte.

In de 76e minuut verliet Machlas het veld voor Mido. Ook Twente bracht een nieuwe spits in. Kollmann kwam binnen de lijnen voor Pothuizen.

Zeven minuten voor tijd kreeg Ajax een strafschop. Mido draaide Hulshoff dol, waarna de verdediger niets anders restte dan hem neer te halen. Knopper ontfermde zich over de bal, maar schoot knalhard op de lat. Dat betekende een nul procent score dit seizoen uit twee penalty´s. Chivu miste al tegen Roda JC en nu dus Knopper tegen Twente.

De mooiste actie bewaarde Ajax voor de slotfase. Met een prachtige controle verschafte de koppende Zlatan Wamberto vrije doortocht. De Braziliaan toverde nog wat schijnbewegingen uit de hoge hoed en schoot de 0-2 binnen.

Fred Grim eiste daarna weer de hoofdrol voor zich op door met een prachtige reflex Kollmann het score te beletten. Daarna kreeg de uitblinkende Ajacied diverse voorwerpen naar zich toegeworpen, maar gelukkig bleef hij ongeschonden.

Ajax won zo opnieuw een uitwedstrijd en heeft de minste verliespunten in de eredivisie.