Menu

Ajax wint ruim van Standard Luik

Ajax heeft het oefenduel tegen Standard Luik met 0-4 gewonnen. De wedstrijd viel voor de Belgen precies tussen de duels om de Intertoto Cup tegen Stuttgart in, waardoor zij niet in hun sterkste formatie ten tonele verschenen. Voor Ajax scoorden Winter, Knopper (2) en Van der Gun.

Jesper Gronkjaer reisde niet met de Ajax-selectie mee naar Belgie voor de wedstrijd tegen Standard Luik. De Deense aanvaller heeft last van een heupblessure en trainde deze week al apart met hersteltrainer Leo van Veen. Tom Sier, Jan van Halst en Peter Hoekstra maken geen deel uit van de selectie en waren derhalve niet in Luik aanwezig.

Trainer Co Adriaanse leek in het oefenduel in het Belgische Luik tegen Standard toch terug te grijpen naar zijn verdediging uit de eerdere wedstrijden in de oefencampagne. Dus stond in de papieren opstelling Andre Bergdolmo weer centraal en Cristian Chivu op links.

Foto's Louis van de Vuurst

Standard komt volgens de Belgische teletekst stilaan in spelersnood in het aanvallende compartiment. Ole-Martin Aarst is op training wederom getroffen door een knieblessure. Ivica Mornar heeft een spierscheuring en de kans dat Frederic Pierre blijft is klein. Hij liep eerder deze week weg van een tactische bespreking. Michael Goossens is na een operatie aan de schouder zes weken uitgeschakeld.

Tegen acht uur, het aanvangstijdstip van het duel waar veel Ajax-supporters op af waren gekomen, was het eindelijk droog in Luik. Het veld was zompig, maar lag er benijdenswaardig mooi bij. Hoewel Bergdolmo op papier centraal in de verdediging was opgesteld, bleek dat hij in praktijk toch vanaf de linkerflank opereerde en Cristian Chivu centraal in de defensie stond.

Opvallend was dat Richard Witschge centraal op het middenveld speelde en Aron Winter regelmatig aan de linkerkant in de zone te vinden was. Galasek vulde de ruimte tussen Winter en Witschge op.

Ajax opende in de zevende minuut de score. Aron Winter raakte de bal niet helemaal lekker, maar de lage schuiver in de hoek was niet te pakken voor de keeper van Standard Luik. Nog voor het half uur was verstreken schoot Knopper Ajax naar 0-2. Hij verzilverde een fraaie voorzet van Andy van der Meyde.

Omdat toen het Ajax-publiek het veld op kwam (door een openstaande deur) zag de arbiter zich genoodzaakt de strijd kort te ontbreken. Lang duurde dat niet en in de slotfase van de eerste helft kwam Ajax nog op 0-3. Chivu gaf vanuit het midden een perfect steekpassje op Knopper, die gruwelijk hard met zijn linker in de rechterbovenhoek knalde. Daarmee was de ruststand bereikt.

In het tweede bedrijf speelde Ajax minder sterk dan in de eerste 45 minuten. O'Brien was in het veld gekomen voor Aron Winter en speelde eveneens links in de zone, waardoor Galesek naar rechts opschoof.

Het duurde tot de zeventigste minuut voordat Adriaanse weer wisselde. Hij haalde toen wel direct vijf spelers naar de kant.Vierklau, Bergdolmo, Van der Meyde, Arveladze en Knopper ruimden het veld en Yakubu, De Cler, Wamberto, Hose en Van der Gun kwamen in het veld.

Van der Gun was in stadion Sclessin al na twee minuten succesvol. Hij bracht de stand op 0-4, wat ook de eindstand was.

Spijtig was het dat het duel werd ontsierd door de vele vechtpartijen buiten het stadion, waarbij supporters en suppoosten gewond raakten. Woordvoerder Erik van Leeuwen: ' Er waren veel Ajax-supporters mee, tussen de 700 en 800. Daar had men in Luik niet op gerekend. We hadden van te voren geadviseerd de kaartverkoop centraal te regelen. Dat is niet gebeurd, omdat Standard Luik dat niet nodig achtte. Er hadden duidelijker afspraken gemaaakt moeten worden. Ik vrees dat hier nog over nagepraat gaat worden. We zullen dan ook nog wel om de tafel gaan zitten met de clubs, tegen wie we nog oefenen. Zelf kunnen we weinig ondernemen tegen de supporters. We moeten afwachten wat de lokale autoriteiten zeggen.'

Ajax: Grim; Vierklau (Yakubu), Bergdolmo (De Cler), Chivu, Galasek; Winter (O'Brien), Knopper (Van der Gun), Witschge; Van der Meyde (Wamberto), Arveladze (Hose), Bobson.
Standard Luik: Susndara; Wuilliot, Maury, Oussalah, Folha, Blay; Vlecek, Walasiak, Yobo; El Yamani, Turaq.