Menu

Ajax wint simpel van RBC

Zonder Zlatan Ibrahimovic maar met Rafael van der Vaart in de spits liep Ajax in de eerste helft tegen RBC zonder moeite uit naar een 3-0 voorsprong. Van der Vaart, deze avond aanvoerder van Ajax, scoorde met een kopbal in de 35ste minuut de openingstreffer. Maxwell verdubbelde de voorsprong vier minuten later. Op slag van rust schoot Van der Meyde de derde binnen. Doelman Bogdan Lobont kwam nauwelijks in problemen. In de tweede helft nam Ajax gas terug en wisselde Koeman drie keer. Onder de wissels Jamel Akachar die zijn officiële debuut voor Ajax maakte. RBC scoorde nog tegen, maar in problemen kwamen de Amsterdammers niet. Boukhari maakte er in blessuretijd nog 4-1 van. De hoogtepunten van de wedstrijd lees je hier.

90+2. GOAL AJAX. Richard Witschge legt de bal op de borst van Boukhari. De Rotterdam schuift de bal in de verre hoek, 4-1.

86. Rafael van der Vaart wordt gekozen als Ajacied van de Wedstrijd met 51% van het aantal stemmen.

85. Boukhari krijgt de bal op een presenteerblaadje, maar kopt vrij voor De Ron ver naast.

84. De Jong schiet binnen, maar Haverkort fluit de treffer af wegens gevaarlijk spel.

81. Maxwell duikt weer op aan de linkerkant voor De Ron. Net als eerder in de wedstrijd, jaagt hij de bal de tribune in.

78. WISSEL AJAX. Rafael van der Vaart verlaat het veld. Hij wordt vervangen door Nourdin Boukhari die de aanvoerdersband aan Witschge overdraagt.

78. GOAL RBC. Invaller Daelemans komt vrij voor Lobont. Hij knalt de bal hard achter de Roemeense doelman, 3-1.

72. WISSEL RBC. Daelemans vervangt Sillah.

67. Knap schot Van der Meyde die ineens schiet als de bal bijna de grond raakt. De Ron heeft er moeite mee maar krijgt de bal toch onder controle.

66. Corner Ajax. Van der Meyde brengt de bal vanaf rechts goed voor, maar Pasanen kan niet vrijuit koppen waardoor de bal wordt uitverdedigd.

59. WISSEL RBC. Met de komst van Nordin Wooter in het team van RBC voor Tininho komt het aantal ex-Ajacieden op vijf.

58. Van der Meyde snelt naar de achterlijn, geeft goed voor, maar Maxwell knalt de bal hoog over het doel.

56. WISSELS AJAX. Tomas Galasek en Steven Pienaar worden naar de kant gehaald. Richard Witschge en Jamal Akachar zijn de vervangers. Voor Akachar is het zijn officiele debuut in Ajax I.

51. RBC meldt zich in de zestien bij Lobont. Tininho probeert het van afstand, maar zijn schot gaat naast.

49. Tomas Galasek schiet op doel. De bal wordt van richting veranderd waardoor hij bijna in het doel verdwijnt. Helaas eindigt het leer nu op de paal.

47. Pienaar baalt als hij aan zijn shirt wordt getrokken waardoor hij de pass van Galasek niet kan verlengen. Haverkort vindt de overtreding te licht om er voor te fluiten.

46. We zijn weer onderweg. Bij Ajax zijn er geen wijzigingen in het team. Bij RBC vervangt ex-Ajacied Melvin Fleur Carlos van Wanrooy. Daarmee komt het aantal ex-Ajacieden bij RBC op vier, want naast Fleur spelen ook Heije, Keller en Viedma mee.

45. Haverkort fluit voor de rust. Ajax leidt zonder problemen met 3-0.

45. GOAL AJAX. Andy van der Meyde tilt Ajax op stijlvolle wijze, na een eentwee met Galasek naar een 3-0 voorsprong.

43. Maxwell slalomt door het strafschopgebied en lijkt te worden gehaakt. Haverkort laat doorspelen.

39. GOAL AJAX!! Pienaar geeft de bal op rechts mee aan Van der Meyde die zijn tegenstander poort, de bal voorzet op Maxwell en de Braziliaan schiet via de binnenkant van de paal de 2-0 binnen.

35. GOAL AJAX!! Prachtige voorzet van Maxwell, waar keeper De Ron niet naar toe komt. Daardoor kan Van der Vaart prima keurig binnen koppen, 1-0.

30. Prima pass Maxwell op de diagonaal lopende Galasek. Een RBC'er doorzag de bedoeling van Galasek echer maar Ajax verdient wel een corner. Die levert echter weinig gevaar op.

29. Prachtige aanval Ajax. Via Pienaar komt de bal links bij Maxwell. De Braziliaan trekt voor en Van der Vaart kopt prachtig binnen. Zijn kopbal kaatst echter via de onderkant van de lat net weer het veld in.

24. Plotselinge mogelijkheid RBC. Geert den Ouden kan de bal na een doorkopballetje van Henk Vos bijna inschieten. Den Ouden komt net te kort om de bal in te tippen, want Lobont is ook ter plaatse.

20. Corner Ajax. Sneijder ontfermt zich weer vanaf links over de bal en schiet nu laag bij de eerste paal in. Via via komt de bal terug bij de kleine middenvelder en nu brengt Sneijder de bal bij de tweede paal in. De Ron zit er met een vuist tussen en de kans is voorbij.

18. Vrije trap Ajax. Van der Vaart schiet over de muur, maar naast het doel.

14. Vrije trap RBC op ruim 20 meter van het doel. De broer van Sunday, Bike, Oliseh knalt de bal over.

11. Corner Ajax. Sneijder brengt de bal tot het hoofd van Pasanen, die snoeihard naast kopt.

2. Ajax krijgt direct in de wedstrijd al een kans als de kersverse aanvoerder door mag na een steekpass van de ver ingeschoven Yakubu. Een Roosendaals been voorkomt echter een zo gewenste vroege treffer.

1. Ajax trapt af. Bij afwezigheid van Chivu en omdat Bergdolmo op de bank zit, is Rafael van der Vaart de nieuwe aanvoerder van Ajax.


Voor de geschorste verdedigers Hatem Trabelsi en Cristian Chivu spelen Nigel de Jong (rechtsback) en Abubakari Yakubu (centraal naast Pasanen). Het viermansmiddenveld bestaat uit Pienaar, Galasek, Sneijder en Maxwell. Van der Vaart en Van der Meyde moeten het voorin uitvechten tegen de RBC-verdedigers.

Opstellingen:

Ajax: Lobont, De Jong, Pasanen, Yakubu, O'Brien, Pienaar, Galasek, Sneijder, Maxwell, Van der Vaart, Van der Meyde

Wissels: Didulica, Bergdølmo, Witschge, Boukhari, Akachar, Van Damme, Mendes da Silva.

RBC: De Ron, Keller, Oliseh, Hellemons, Van Wanrooy, Viedma, Den Ouden, Tininho, Vos, Heije, Sillah.

Wissels: De Vogt, Wooter, Fleur, Maseland, Daelemans, Nascimento, Piqué.