Menu
Ajax wint tegen Roda JC punten en zelfvertrouwen

Ajax wint tegen Roda JC punten en zelfvertrouwen

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen Roda JC met 4-1 gewonnen. Twee treffers van Angelos Charisteas, voor rust gescoord, leken het treffen vroegtijdig te beslissen. Steven Pienaar en Tomás Galásek loodsten Ajax na de pauze definitief in veilige haven.

Het was vrijwel de gehele avond eenrichtingsverkeer naar het doel van Vladan Kujovic, de doelman van Roda JC. Betere omstandigheden kan je jezelf als spits niet wensen, moet ook Angelos Charisteas hebben gedacht. De Griek startte in de basis en stelde niet teleur. Ajax' nummer 9 ontpopte zich al voor rust tot dé grote man aan Amsterdamse kant door Ajax hoogstpersoonlijk aan een riante voorsprong te helpen.
Een handvol minuten nadat rechtsback Nigel de Jong zijn inzet op de paal zag belanden (eerder was ook al de lat geraakt), tekende Charisteas voor de openingstreffer. De Griekse aanvaller was het eindstation na goed voorbereidend werk van Mauro Rosales en Steven Pienaar. De Argentijn bediende de Zuid-Afrikaan op maat, waarna Pienaar de Griek een niet te missen kans bood: 1-0.
Ajax was oppermachtig tegen de in de Eredivisie zo matig op dreef zijnde ploeg van trainer Huub Stevens. De formatie uit Kerkrade slaagde er nauwelijks in Hans Vonk te bereiken. Vooral tijdens de eerste 45 minuten kreeg de doelman van het Zuid-Afrikaanse nationale team opvallend weinig te doen.

,,Het verschil tussen Ajax en Roda JC was vanavond duidelijk'', blikte Roda-trainer Huub Stevens naderhand moedeloos terug. ,,Ajax speelt zijn kwaliteiten wél uit. Roda speelde vooral zonder vertrouwen en blijkt mentaal niet weerbaar. Slechts twee spelers zaten bij ons echt in de wedstrijd. Er is nog veel, heel veel werk te verrichten.''
Blind toonde zich tijdens de persconferentie vanzelfsprekend een stuk gelukkiger dan Stevens. De Ajax-coach complimenteerde zijn ploeg met de zege. ,,Een zege die we hebben behaald na roerige weken, die toch voor druk hebben gezorgd. Aan dat laatste valt niet te ontkomen.'' Na het verlies tegen AZ en het schlemielige gelijkspel tegen ADO Den Haag, snakten de Amsterdammers naar een vertrouwenwekkende zege. ,,Vooral de eerste helft hebben we goed gevoetbald. Een overwinning was ook essentieel na afgelopen woensdag. Ajax speelde bij vlagen zeer acceptabel. Soms ook goed.''

Vijf minuten voor de pauze drukte Charisteas het krachtsverschil ruimer uit in cijfers. Ditmaal stond de opnieuw prima acterende Urby Emanuelson aan de basis van de treffer. Ook bondscoach Marco van Basten zag hoe de linkspoot zijn puntaanvaller perfect bediende. Gehinderd door een tegenstander rondde Charisteas de ideale pass opvallend koel af. De aanvaller beroerde de bal slechts licht, waarna deze tergend langzaam het doel bereikte (2-0).

Het duel tegen de Roda Juliana Combinatie was niet alleen voor de scorende Charisteas speciaal. Ook de debutanten Juanfran en Emanuel Boakye zullen de wedstrijd waarschijnlijk niet snel vergeten. Beide Ajacieden werden de tweede helft ingebracht. Juanfran en Boakye betraden het veld bij een 3-0 voorsprong. Pienaar had zijn ploeg al vallend aan de derde treffer geholpen.

De Amsterdammers hadden zelfs met ruimere cijfers kunnen - misschien zelfs wel moeten - winnen. Vlak voor het Champions-Leaguetreffen met Arsenal (dinsdag) leek niet iedereen aan Ajax-kant even scherp. Vooral Nourdin Boukhari kreeg een paar grote kansen. De Marokkaan was ongelukkig in de afronding.

In de problemen kwam Ajax echter nooit. Ook niet nadat Edrissa Sonko de geelzwarten uit Kerkrade dichterbij had gebracht. De invaller stelde Vonk voor het eerst echt op de proef met een doeltreffende kopstoot. Sonko promoveerde daarmee een vrije trap tot goal: 3-1.

Ajax-aanvoerder Tomás Galásek stelde vijf minuten later alweer daadkrachtig orde op zaken. Vanaf de penaltystip - Kujovic had Boukhari gevloerd - bepaalde de Tsjech de eindstand op 4-1. ,,Toch blijven de blessures me bezighouden'', besloot Blind toch nog met enige zorg. Zo ging Wesley Sneijder voortijdig naar de kant met hamstringklachten. De Jong kreeg last van een bilspier, terwijl ook Rosales tegen Roda werd gehinderd door een opspelende lies. ,,Het zijn geen blessures die de spelers kansloos maken voor dinsdag. Maar Grygera en Trabelsi zijn ook vraagtekens. Het is zelfs vrijwel uitgesloten dat Trabelsi tegen Arsenal mee kan doen.''

Naar het fotoverslag van Ajax-Roda JC