Menu
Ajax wint van HHC maar verliest Mitea

Ajax wint van HHC maar verliest Mitea

Ajax kreeg donderdag de weerstand waar het naar verlangde. Bij hoofdklasser HHC wonnen de Amsterdammers met 4-0, door onder meer drie goals van Klaas Jan Huntelaar. Ajax liep echter ook averij op. Nicolae Mitea viel na een overtreding uit met een naar het zich liet aanzien vrij zware hamstringblessure.

HHC is een voor een amateurelftal een bovengemiddelde ploeg. ,,Er wordt hier goed gewerkt´´ stelde Ajax-coach Henk ten Cate vast. De entourage was uitstekend, de organisatie prima en 4.500 toeschouwers waren op het oefenduel afgekomen. ,,Vandaag hadden we prima tegenstand´´, zei Ten Cate. ,,Alleen ging de thuisploeg wel een beetje over de schreef.´´ De trainer had ook gezien dat HHC hard speelde, wellicht te hard. ,,Laten we zeggen dat ze overenthousiast waren. Wij hebben de ploeg er niet naar om terug te schoppen en dat moet ook niet in zo´n wedstrijd. Misschien had de scheidsrechter een keer preventief een gele kaart moeten trekken. Het beste was geweest als we hun harde spel hadden afgestraft door vier, vijf goals meer te maken.´´

Dat had Ajax ook gemakkelijk kunnen doen, want de kansen kreeg het wel. Met Kenneth Perez en Edgar Manucharyan op het middenveld achter de voorhoede Rosales-Huntelaar-Mitea had Ten Cate een aanvallende opstelling gemaakt. Die formatie dwong in de eerste helft, ondanks een te groot aantal malen balverlies, genoeg mogelijkheden af. Maar alleen Edgar Manucharyan, prachtig schot in de kruising na een goede pass van Klaas Jan Huntelaar, en Huntelaar zelf, uit een penalty nadat Nicolae Mitea was neergehaald, troffen voor rust doel namens Ajax. Die tweede goal zal Ten Cate tevreden hebben gestemd, want de strafschop kwam voort uit een mooie tegenaanval die de Amsterdammers zelf hadden afgedwongen door goed pressie te spelen.

Ajax had trouwens, net zoals vorig seizoen, ook eerst achter kunnen komen want HHC kreeg in de openingsfase, toen de Amsterdammers even moesten wennen aan het feit dat deze tegenstander wel enige kwaliteit in huis had, een tweetal goede mogelijkheden. Het surplus aan kwaliteit bij de bezoekers kwam gaandeweg echter meer tot uiting.

Toch speelde Ajax de thuisclub in de tweede helft ook niet helemaal weg, al had het verreweg het meeste balbezit en oogde het veldspel verzorgder. Huntelaar scoorde zes minuten na rust wel de 0-3, toen hij uithaalde nadat Kenneth Perez een afgeslagen corner terug in het zestienmetergebied had gebracht. Het werd een kwartier later 0-4 toen weer Huntelaar een goede corner van Mitea inkopte. Vervolgens werd er echter niet meer gescoord. Ook niet door invaller Rydell Poepon alleen voor de keeper een slap balletje produceerde. Ten Cate leerde zijn jonge aanvaller meteen een lesje door hem te vervangen door Angelos Charisteas. ,,Ik baalde daar wel van, maar het is een enorm leermoment´´, zei Poepon na afloop.

In de tussenliggende periode moest Nicolae Mitea geblesseerd van het veld. De Roemeen zal enige weken uitgeschakeld zijn met een hamstringkwetsuur. ,,Het gebeurde na weer een vervelende overtreding´´, sprak Ten Cate na afloop. Gelukkig had de coach ook een aantal positieve dingen gezien. ,,Jaap Stam en Gabri speelden weer goed. Ook de wisselwerking tussen Edgar Manucharyan en Kenneth Perez verliep prima. Eigenlijk zijn de trainingen nu belangrijker dan de wedstrijden.´´

Bekijk ook het fotoverslag >>