Menu

Ajax wint van NAC en kroont zich tot kampioen

In de derde wedstrijd tegen NAC dit seizoen kwam Ajax eindelijk wél tot winst. Via een 2-0 eindstand, die al bij rust was bereikt, pakte Ajax voor de 29ste keer de landstitel. De doelpunten werden gemaakt door Wesley Sneijder en Zlatan Ibrahimovic. Lees hier de gebeurtenissen in de ArenA.

Voor de laatste thuiswedstrijd kon trainer Ronald Koeman weer een beroep doen op zijn aanvoerder Rafael van der Vaart en op Zlatan Ibrahimovic. De Zweedse spits kreeg assistentie van Tom Soetaers aan de linkerkant en Steven Pienaar aan de rechterkant. Achter Pienaar moest Anthony Obodai zorgen dat Tomás Galásek niet al te erg werd gemist. Toch stond er weer een Tsjech in het basisteam. Zdenek Grygera nam sinds lange tijd weer plaats aan de rechterkant van de verdediging. Nigel de Jong zorgde samen met Johnny Heitinga voor een echt Ajax-jeugdopleiding-centrum. Maxwell was de vaste factor aan de linkerkant. De Braziliaan speelde dit seizoen de meeste minuten in Ajax 1. Voor hem Wesley Sneijder die samen met zijn maatje Rafael van der Vaart vanaf het middenveld voor de aanvallende impulsen moest zorgen.

De ArenA was voor dit kampioensduel aangekleed tot een sfeervol sportcentrum. Enkel in het uitvak waar zich een plukje NAC-supporters bevond, waren geen snippers, vlaggetjes, balonnen, banieren of spandoeken te vinden. Op de middenstip zong Joop Leeuwendaal het Ajax-lied 'n Juichtoon davere langs de velden' en het publiek maakte zich op voor een gezellige en hopelijk succesvolle voetbalmiddag.

Na de toss bleek dat Ajax moest wisselen van veldhelft. De Ajacieden voetbalden de eerste helft naar de F-side toe. Al in de derde minuut was Ajax dicht bij de openingstreffer. Wesley Sneijder nam de vrije trap en de kopbal van Van der Vaart ging een metertje over. De gastenheren hadden er zin in, want in de vijfde minuut mocht Johnny Heitinga mee opkomen en vanaf twintig meter vuren. De bal ging een metertje naast, maar de spelhervattingen van NAC waren zo nerveus dat Ajax het speeltuig snel weer veroverde.

De kansen dienden zich in hoog tempo aan. Zlatan Ibrahimovic mocht door aan de rechterkant en moest voor de openingstreffer zorgen aangezien alleen Babos nog op zijn weg stond. Maar de aanstaande keeper van Feyenoord redde goed op het schot van de Zweed. Lobont moest aan de andere kant opletten toen een hoge bal over hem hem dreigde te gaan. De Roemeen was net op tijd terug. Iets later kreeg Nourdin Boukhari de gele kaart.

In de tiende minuut was het raak! Nadat Ibrahimovic te veel tijd nodig had en vervolgens zijn schot geblokt zag, kwam de bal terug in het strafschopgebied, nam Wesley Sneijder hem over en schoot keurig in het uiterste hoekje raak, 1-0.

Ibrahimovic wilde aan de rechterkant van het veld de trucendoos open gooien, maar werd zwaar en tegen de regels verdedigd. De vrije trap die Ajax krijgt, werd slecht genomen door Sneijder die de bal bij de cornervlag trapte.

NAC kwam er in de 22ste minuut voor het eerst goed uit. Boukhari trok de bal aan de linkerkant van het veld terug naar Seedorf. De andere verhuurde Ajacied knalde hard en goed op doel waar Lobont de bal nipt over kon tikken.

Ibrahimovic ging aan de rechterkant goed door en bediende met zijn linkervoet Van der Vaart. De aanvoerder schoot mooi in maar Babos redde.

Er ontvouwde zich een niet al te aantrekkelijk schouwspel in de volgende minuten. Het belang won het van de speelse manier van voetballen. Het is opvallend genoeg NAC die deze fase het meeste balbezit had. Luinge vond ook dat de wedstrijd wat pep nodig had en liet veel toe waardoor het beetje snelheid dat er in zat, niet werd doodgefloten.

NAC had in de 42ste minuut een goede kans op de gelijkmaker. Pieter Collen haalde de achterlijn en trok de bal goed voor. Daar waren de Ajacieden echter scherper dan de Brabanders waardoor het gevaar in de kiem werd gesmoord.

Een minuut later kwam Ajax op 2-0. Van der Vaart passte zeer bekeken op Soetaers die goed voortrok. Daar misten Pienaar en NAC-gelegenheidsverdediger Engelaar maar stond Ibrahimovic klaar om met een bekeken schuiver de 2-0 binnen te werken.

Stefano Seedorf keerde in de tweede helft niet terug. Lokhoff koos toch voor de verdediger Barakat waardoor Engelaar kon doorschuiven naar het middenveld.

Obodai was er in de 48ste minuut als de kippen bij om de bal te onderscheppen, waardoor Ajax de NAC-aanval onschadelijk maakte. Ajax nam het weer over en toen in de 51ste minuut het publiek ging staan om hun helden aan te moedigen leek een derde treffer aanstaande. Maar eerst moest de thuisploeg nog een NAC-offensiefje overleven en dankzij onder andere Lobont en Pienaar lukte dat ook.

Tom Soetaers verliet in de 55ste minuut het veld en werd vervangen door Daniël de Ridder.

Wesley Sneijder nam kort na de wissel een vrije trap. Dat deed hij zo scherp dat Heitinga de 3-0 op zijn hoofd leek te hebben, maar hij zag zijn kopbal op de lat uiteen spatten. Maar nog was de aanval niet over, want Heitinga bediende Ibrahimovic die hard inschoot. Ook Nigel de Jong was nog dicht bij een doelpunt maar Luinge floot voor een vermeende overtreding.

Dat was voor Koeman een moment om weer een wissel door te voeren. Grygera, die goed speelde, verliet het veld en Yakubu - luid toegezongen - kwam binnen de lijnen.

Het stadion veranderde in een zilveren vesting. Sponsors Roto Smeets en Canal+ trakteerden het publiek op een papieren kampioensschaal. Maar er waren nog bijna dertig minuten te spelen en zo geweldig ging het op het veld niet.

Lokhoff haalde na 67 minuten spelen ook de andere Ajacied uit zijn elftal. Boukhari werd vervangen door Johan Elmander.

Nadat Ibrahimovic was afgefloten voor een overtreding op Kerstens stond Wesley Sonck klaar om in te vallen. Hij mocht proberen de productie van deze middag op te voeren. Ibrahimovic zette het publiek aan om nog enthousiaster de laatste twintig minuten van Ajax dit seizoen in de ArenA uit te luiden.

Maxwell probeerde de voorzet over de hele van Daniël de Ridder in een keer binnen te schieten. Met bovenmatige kracht knalde hij in maar de bal miste net de kruising. Kort daarna in de 75ste minuut schoot Van der Vaart - volgens de grensrechter in buitenspelpositie - een opgelegde kans naast. De aanvoerder keek naar zijn voet alsof hij totaal niet begrijpt wat die deed.

Boussabon keek in de 82ste minuut woest verbaasd om zich heen. Hij vond dat hij een strafschop verdiende, maar Luinge die er dicht op stond liet doorspelen. Alleen leken beide clubs er geen zin meer in te hebben. Ajax leek het wel goed te vinden en voetbalde de wedstrijd plichtmatig uit. Ook de nieuwe aanvallers kregen de bal niet op de plaats waar ze hem wilden hebben.

Vijf minuten voor tijd kwamen de overige selectiespelers in hun Ajax-tenue het veld op en zij hoorden dat Anthony Obodai tot Ajacied van de wedstrijd werd uitgeroepen. Na iets meer dan negentig minuten voetbal floot Luinge af en was Ajax dol van vreugde, want het is kampioen van de Holland Casino Eredivisie 2003-2004!