Menu
Ajax wint voetbalgevecht op punten

Ajax wint voetbalgevecht op punten

Vechtend als leeuwen heeft Ajax de achtste finale van het UEFA Cuptoernooi bereikt. In een wedstrijd waarin Fiorentina domineerde, maakten doelman Kenneth Vermeer en invaller Leonardo het verschil voor de Amsterdammers: 1-1.

Leonardo legt al zijn gram in een uithaal die Ajax naar de volgende ronde brengt. Leonardo legt al zijn gram in een uithaal die Ajax naar de volgende ronde brengt.

Kenneth Vermeer verdedigde het doel bij de Amsterdammers, want Maarten Stekelenburg moest ziek afhaken. De reservedoelman liet wederom zien dat hij een uitstekende vervanger is van de aanvoerder. Al in de beginfase stelde Fiorentina hem behoorlijk op de proef, toen het de jonge Amsterdammer tot drie keer toe onder vuur nam. Maar keer op keer kwam Vermeer als winnaar uit de strijd en die leeuwenmoed droeg hij over op de rest van het team. ,,Als je in de vierde minuut die ballen houdt, dan zit je meteen lekker in de wedstrijd”, aldus de broodnuchtere en breeduit glimlachende Vermeer na afloop. ,,En weet je dat het bijna niet meer mis kan gaan. Ik was blij dat ik weer mocht keepen en dan zeker in zo’n wedstrijd. Dit is eigenlijk mijn eerste grote wedstrijd.”
Toch kon hij niet voorkomen dat Fiorentina na ruim een uur spelen alsnog de voorsprong pakte. ,,Die was terecht”, vond Marco van Basten. ,,In de eerste helft hadden we onze handen vol aan een zeer sterk Fiorentina en werden we op vele fronten afgetroefd. Kenneth Vermeer sleepte ons er doorheen. Hij heeft weer ijzersterk gekeept. In de tweede helft kwam de terechte 0-1. Het zag er bij ons niet best uit. Fiorentina controleerde. Wij hadden iets nodig wat risico met zich meebracht, want zoals we speelden had ik er geen vertrouwen in.” Van Basten haalde Lindgren uit het veld en bracht Leonardo. ,,Hij maakte het verschil. Fiorentina kreeg angst voor ons. Daardoor kregen wij meer ruimte en lucht.”
Leonardo had het op zijn heupen. Getergd als hij was, door weer als invaller te moeten acteren. De kleine Braziliaan bond direct de halve verdediging van Viola aan zich en beleefde zijn moment in de 88ste minuut. ,,Ik probeerde een eentwee met Luis op te zetten en kreeg de bal terug. Toen ging ik langs een paar man en schoot ik met mijn chocoladebeen in”, analyseerde hij zijn doelpunt na afloop. Wat na die gelijkmaker volgde, was een handvol bloedspannende minuten waarin de Italianen het balbezit hadden, maar zich geen kansen wisten te creëren. ,,Voetballend hebben we vandaag misschien niet kunnen brengen wat Fiorentina bracht, maar dat we het op een andere manier hebben kunnen doen, daar moeten we content over zijn”, aldus Van Basten, die zich met zijn team op kan maken voor Olympique Marseille dat op 12 maart (in Frankrijk) en 18 maart de tegenstander is van Ajax.