Menu
Ajax wint ‘wedstrijd van contrasten’

Ajax wint ‘wedstrijd van contrasten’

De ontmoeting tussen AZ en Ajax leverde zondag liefst zes doelpunten op. Vier voor Ajax en twee voor de regerend landskampioen: 2-4. Beide helften lieten zich op geen enkele manier met elkaar vergelijken. Het leverde binnen anderhalf uur een wereld van verschil én een belangrijke zege voor Ajax op.

,,Zelden heb ik zo’n groot contrast meegemaakt als vanmiddag.” Met die constatering zette Martin Jol het verschil tussen de eerste en tweede helft helder uiteen. ,,In de eerste helft speelden we zó slecht terwijl het na rust goed was. Toen konden we wel kansen creëeren, de bal vast houden en creatief zijn. Een wereld van verschil.” De ene goal van AZ voor rust en de vier van Ajax (plus de eretreffer van AZ) na rust versterkten de woorden van Jol en het gevoel waarmee de supporters van beide partijen huiswaarts keerden.

De verwachting dat het een beladen wedstrijd zou worden, kwam uit. In aanloop naar de Noord-Hollandse derby waren er genoeg ingrediënten die de strijd tussen AZ en Ajax van een extra dimensie zouden voorzien. Zowel in de naam van het stadion als het shirt van AZ ontbraken de letters DSB. De recente ontwikkelingen rondom het gevallen DSB-imperium van AZ-voorzitter Dirk Scheringa heeft zijn sporen in Alkmaar nagelaten.

En dan was er de terugkeer van Demy de Zeeuw. De middenvelder van Ajax speelde de afgelopen vier seizoenen voor AZ en nam daar afgelopen zomer afscheid met het kampioenschap. Zijn rentree in de kaasstad, dit keer in Ajax-shirt, ging niet ongemerkt voorbij. De Zeeuw bleef er ogenschijnlijk rustig onder, maar kwam mede door het tactische plan van AZ voor rust moeilijk in de wedstrijd. ,,We wisten dat AZ getergd en gemotiveerd was”, zei Jol na afloop. De Ajax-trainer vond de Alkmaarders voor rust ‘fantastisch spelen’. ,,En wij liepen achter de feiten aan. We slaagden er niet in de bal vast te houden.”

De uitleg van Jol gaf aan dat er een groot verschil zat tussen de eerste en tweede helft. AZ bepaalde in de eerste 45 minuten de toon van de wedstrijd. De thuisploeg was gevaarlijker dan Ajax. De aanvalsdrift van de landskampioen leverde een aantal gevaarlijke situaties voor het doel van Stekelenburg op. De climax van de kansen ontstond in de 28ste minuut, toen achtereenvolgens Stijn Schaars met zijn inzet de paal raakte en enkele tellen later Mounir El Hamdaoui de score opende: 1-0. De Eredivisietopscorer van vorig seizoen zette de thuisploeg op aangeven van Brett Holman op voorsprong.

Na rust keerde de wedstrijd volledig om. Gabri verving Marko Pantelic, waardoor Ajax een extra controleur op het middenveld kreeg. Ook De Zeeuw kon daardoor meer aan voetballen toekomen, al had dat volgens Jol niet met de wissel te maken. ,,Demy is bij ons een toonaangevende speler. In de eerste helft hebben we hem niet gezien, maar dat geldt voor alle spelers. In de tweede helft was Demy, net als alle andere spelers van Ajax, wél goed.”

Net als in de eerste helft spitste het overwicht van - in dit geval - Ajax zich toe op één minuut. Eerst werd een prachtig schot van Emanuelson tot doelpunt gepromoveerd. Vanaf halverwege de helft van AZ schoot de Ajacied de bal ter hoogte van de linker zijlijn over AZ-keeper Romero heen. De sluitpost van het Argentijnse elftal stond te ver voor zijn doel; waardoor het schot van Emanuelson doeltreffend binnenviel: 1-1. Na afloop verklaarde de Ajacied dat hierbij om een ‘bewuste actie’ ging. ,,Ik had het eerder in de wedstrijd ook al eens geprobeerd, maar toen ving Romero de bal. Nu was het gelukkig wel raak.”

Nauwelijks bekomen van de gelijkmaker was het enkele tientallen tellen later wéér raak. Dennis Rommedahl (die ten opzichte van Ajax – Dinamo Zagreb de enige nieuwe naam - ten koste van Sulejmani - in de basiself was) zette de bal vanaf rechts voor, waarna Luis Suarez van dichtbij alweer zijn veertiende competitietreffer liet aantekenen: 1-2.

Door alle ontwikkelingen in de 57ste en 58ste minuut zag de wereld er binnen een mum van tijd compleet anders uit. Zowel voor Ajax als voor AZ, dan ineens tegen achterstand moest spelen. Na 65 minuten werd de malheur voor de thuisploeg nog groter toen Gregory van der Wiel, na een één-twee met De Zeeuw, de voorsprong voor Ajax naar 1-3 tilde. De verdediger schoot, net als Suarez, van dichtbij raak.

Met de 1-3 in de rug kon Ajax het laatste halfuur relatief rustig uitspelen. In blessuretijd werd de luxe zelfs nog groter toen Suarez zijn tweede – en Ajax’ vierde – treffer van de middag liet bijschrijven. De Uruguyaan hielp zijn ploeg daarmee (op aangeven van Van der Wiel) aan een fraaie uitoverwinning. Bovendien werkte hij ook zijn eigen moyenne fraai bij. Na zeventien officiële duels staat de teller voor Suarez inmiddels al op twintig treffers (waarvan vijf in de Europa League).

Het slotakkoord was voor AZ. Maar door de 1-4 tussenstand was de 2-4 van invaller Pellè slechts voor de statistieken. Zijn omhaal was daarmee snel vergeten. Het goede gevoel bij de Ajacieden was er na afloop niet minder om. De Zeeuw: ,,De fluitconcerten kon ik maar op één manier beantwoorden, en dat was met een overwinning van het team. Dat hebben we vanmiddag voor elkaar gekregen.”

Demy de Zeeuw had AZ op scherp gezet na enkele uitspraken. Hier duelleert de Ajacied met Schaars. Demy de Zeeuw had AZ op scherp gezet na enkele uitspraken. Hier duelleert de Ajacied met Schaars.
Mounir El Hamdaoui, bewaakt door Jan Vertonghen, opende de score in Alkmaar. Mounir El Hamdaoui, bewaakt door Jan Vertonghen, opende de score in Alkmaar.
Dembélé maakt een knieval voor linksback Vurnon Anita. Dembélé maakt een knieval voor linksback Vurnon Anita.
Marko Pantelic, hier in duel met Hector Moreno, speelde de eerste helft. Marko Pantelic, hier in duel met Hector Moreno, speelde de eerste helft.
Maarten Stekelenburg stompt stijlvol een bal uit zijn doel. Maarten Stekelenburg stompt stijlvol een bal uit zijn doel.
Urby Emanuelson bekroonde een prima optreden met een magistrale goal. Urby Emanuelson bekroonde een prima optreden met een magistrale goal.
Na de wissel Gabri voor Pantelic direct na rust was AZ geen schim van de ploeg uit de eerste helft. Na de wissel Gabri voor Pantelic direct na rust was AZ geen schim van de ploeg uit de eerste helft.
Met een prachtig schot van heel ver scoorde Emanuelson de gelijkmaker. Met een prachtig schot van heel ver scoorde Emanuelson de gelijkmaker.
Een minuut na de 1-1 scoorde Luis Suarez 1-2. Een minuut na de 1-1 scoorde Luis Suarez 1-2.
Luis Suarez maakt er in de extra tijd 1-4 van. Luis Suarez maakt er in de extra tijd 1-4 van.
De Ajacieden vieren na de 2-4-overwinning feest in Alkmaar. De Ajacieden vieren na de 2-4-overwinning feest in Alkmaar.