Menu
Ajax wordt steeds gezonder

Ajax wordt steeds gezonder

ABN AMRO is als partner van de Toekomst nauw betrokken bij de Ajax-jeugdteams, Ajax Vrouwen en de amateurtak van Ajax. Iedere maand bieden betrokkenen uit deze teams een blik achter de schermen. In aflevering één voedingskundigen Peter Res en Dave Louiszoon over het belang van gezond eten voor topsporters (in wording).

In de Ajax-opleiding werken vele specialisten, met hart en passie voor hun vak. In die categorie vallen ook zeker Res en Louiszoon. Bevlogen en enthousiast doen ze hun verhaal. Hun taak is om alle voetballers van Ajax van een gezonde lifestyle te voorzien. Ze zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de voeding binnen Ajax. ,,Heel simpel gezegd proberen wij te optimaliseren wat de spelers naar binnen werken.”

Res en Louiszoon vormen samen een team, en worden een dag in de week geassisteerd door Bianca van Dijk. ,,Het feit dat wij met z’n drieën hieraan kunnen werken bij Ajax is een unieke kans”, stelt Res. ,,De laatste jaren hebben we grote stappen kunnen maken. Dat Ajax de horeca in eigen beheer heeft genomen, is daarin belangrijk geweest. Het is daardoor makkelijker om dingen voor elkaar te krijgen dan bij een externe uitbater.”

Res is verantwoordelijk voor Ajax 1 en Jong Ajax en voorziet de spelers van adviezen. Louiszoon neemt het uitvoerende gedeelte van de jeugdopleiding voor zijn rekening. ,,Wij zijn de experts op het gebied van voeding, maar alles gaat in samenspraak”, aldus Louiszoon. ,,Er is natuurlijk veel overleg met de koks, maar ook met de performance coaches, artsen en voetbaltrainers. Als wij nieuwe dingen introduceren, moet iedereen daar achter staan.”

Voordeel
Louiszoon voetbalde zelf in de jeugdopleidingen van Haarlem en Telstar en was ook in het tweede van de Velsenaren actief. ,,Het is een voordeel dat ik zelf op redelijk niveau heb gevoetbald. Ik weet hoe het er in de kleedkamer aan toe gaat en wat er gegeten en gedronken wordt.” Zijn gedachten gaan terug in de tijd, naar acht jaar geleden, toen hij zelf nog speler was. Een schrikbeeld voor hem. ,,In die tijd was er heel weinig aandacht voor gezond eten. Wij gingen met een wit bolletje kaas en een AA-tje de wedstrijden in. Als je dat vergelijkt met wat er nu bij Ajax is, kun je dat bijna niet voorstellen.”

Res behoort als hardloper en triatleet tot de nationale top. Hij werkte als voedingskundige eerder in het wielrennen en de atletiek. ,,Het is een mooie combinatie dat Dave voetballer is geweest, en ik een achtergrond heb als individueel sporter. Dat is ook een reden dat ik ooit ben binnengehaald, om de expertise vanuit andere sporten te vergroten.”

Hij merkte dat de voetballerij op het gebied van voeding en diëtiek nog een inhaalslag heeft te maken. ,,Het bewustzijn welk effect voeding op prestaties heeft, is in andere sporten groter. Het hoort ook bij topsport om goed voor jezelf te zorgen. Gelukkig gaan steeds meer mensen in de voetballerij dat inzien. We zijn bij Ajax op de goede weg. Werken samen met enkele professionele organisaties, zoals bijvoorbeeld Herbalife, hebben ook contact met andere clubs en als ik de verhalen zo hoor, hebben wij over de discipline niet te klagen. Ik denk dat wij met Ajax voorlopen op dit gebied. Dat past ook binnen de filosofie van Ajax. We hebben een naam hoog te houden.”

Peter Res vindt dat de voetballerij een inhaalslag heeft te maken op het gebied van voeding.
Peter Res vindt dat de voetballerij een inhaalslag heeft te maken op het gebied van voeding.

Res en Louiszoon hebben dus grote stappen voorwaarts kunnen zetten. ,,Als je kijkt naar de keuzes voor het buffet, en het feit dat dat er überhaupt is, zijn dat grote veranderingen. Hetzelfde geldt voor de samenstelling van de lunchpakketten. De aantallen groenten en vis zijn flink toegenomen. We streven naar zoveel mogelijk pure, schone en onbewerkte producten.”

Het doel is om het bewustwordingsproces te vergroten. Niet alleen bij de spelers, maar ook bij hun ouders. ,,Hier binnen de muren van de Toekomst is het niet zo moeilijk om gezond te eten”, vertelt Louiszoon. ,,Het gaat erom wat de jongens doen als ze het hek uitlopen, en aan allerlei verleidingen worden blootgesteld. Maken ze dan nog steeds gezonde keuzes?”

Res: ,,We komen veel slechte voorbeelden tegen en proberen daarom ook de ouders zoveel mogelijk te betrekken. In de voorlichting om ze aan gezonde recepten te helpen en ze te overtuigen die ook te gebruiken. We geven eens per jaar ook een kookclinic. Dat is eigenlijk te weinig en we zijn aan het onderzoeken hoe we het beste het contact kunnen versterken.”

Goede basis
Uiteindelijk is het doel om een gezond eetpatroon en dito levensstijl voor de langere termijn te creëren. ,,De basis moet goed zijn”, zegt Res. ,,Als iemand gewicht moet verliezen, doen we geen snelle diëten. Jezelf uithongeren is ook niet goed voor de spiermassa. Wij streven een halve kilo gewichtsverlies per week na. Voor vier kilo afvallen staat dus acht weken. Gelukkig is het gros van de spelers goed op gewicht. We zijn erin geslaagd het vetpercentage structureel naar beneden te krijgen.”

De spelers worden twee keer per seizoen volledig gescreend, waarbij hun vooruit- of juist achteruitgang wordt besproken. Naast de voeding wordt ook bijgehouden hoeveel uur de spelers slapen. Het zijn allemaal elementen die de prestaties op het veld kunnen beïnvloeden.

Res: ,,Een goed voorbeeld is een speler die de hele zomer had gezondigd, en zich vervolgens bij terugkomst afvroeg of hij een appel of een reep moest nemen. Dat maakt dan niet meer uit, want het kwaad is al geschied. Stel dat hij die appel en reep beide neemt, en de snacks laat schieten, maakt hij al een stap in de goede richting. We adviseren jongens die moeten afvallen vooral water te drinken, en frisdrank en sapjes te laten staan. Daar valt al heel veel winst te boeken.”

Boerderij
Los van het voorschotelen van de gezonde maaltijden en het vergroten van het bewustzijn, wordt ook getracht de kennis te verruimen. ,,Met het college van de Toekomst hebben we een bezoek gebracht aan boerderij Lindenhoff om te laten zien hoe het er daar aan toe gaat”, aldus Res. ,,Dat vonden die jongens fantastisch.” Lachend: ,,Dan zien ze ook eens in dat een aardappel niet van een boom komt, en biefstuk niet uit de grond.” En zo wordt eens te meer duidelijk dat Ajax een veelzijdige opleiding biedt.

Tekst en bovenste foto: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Onderste foto: Louis van de Vuurst