Menu
Ajax wreekt zich op vals spelende Oost-Duitsers: 'Jena, hahaha'

Ajax wreekt zich op vals spelende Oost-Duitsers: 'Jena, hahaha'

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 11 maart 1970 wanneer een flitsend Ajax keihard wraak neemt op de vals spelende Oost-Duitsers van Carl Zeiss Jena.

Peter Ducke spurt in het bomvolle Olympisch Stadion uitgelaten naar de bank van Carl Zeiss Jena. Terwijl de Ajax-aanhang stilvalt, vieren de vermaledijde Oost-Duitsers een luidruchtig feestje aan de zijlijn. Reservespelers, verzorgers en trainer Georg Buschner dansen mee. Ducke heeft na een kwartier spelen in de kwartfinale van het toernooi om de Jaarsbeursstedenbeker (dat weldra de UEFA Cup zal gaan heten) de bal bij de eerste de beste Jena-uitval langs Gert Bals geschoten en daarmee de totaalstand op 1-4 gebracht. De wraakexpeditie waar Ajax op uit is, lijkt in de kiem gesmoord.

Wonderbaarlijk genoeg
Woedend zijn ze in Amsterdam om de gang van zaken een week eerder in Jena waar door toeval vals spel van Carl Zeiss aan het licht kwam. Op een bevroren, door sneeuwhopen omgeven veld werd Ajax in de eerste helft onder de voet gelopen door een DDR-ploeg die wonderbaarlijk genoeg uitstekend grip had op de gladde piste. Terwijl hun Amsterdamse opponenten hopeloos aan het glibberen en ploeteren waren, scoorden de Oost-Duitsers in dik tien minuten liefst drie keer. Voor Ajax dreigde een historische afstraffing, maar vlak na rust werd, zoals De Telegraaf het omschreef, 'de magische standvastigheid van Carl Zeiss ontsluierd'.

Ondersteund door Salo Muller en begeleid door Rinus Michels (rechts) verlaat Cruijff vroegtijdig en groggy het veld. [Foto: Bert Verhoeff, Nationaal Archief/Anefo, licentie CC-BY, 923-3380]
Ondersteund door Salo Muller en begeleid door Rinus Michels (rechts) verlaat Cruijff vroegtijdig en groggy het veld. [Foto: Bert Verhoeff, Nationaal Archief/Anefo, licentie CC-BY, 923-3380]

Spits Peter Ducke raakte met de onderkant van zijn schoeisel de knie van Wim Suurbier die daarop geschrokken en verbaasd naar een bloedende vleeswond staarde. Consternatie alom. Ducke rende het veld af, Rinus Michels probeerde hem nog tegen te houden, maar werd ruw weggeduwd door de ongrijpbare aanvaller die snel van schoenen wisselde. Ajax eiste een noppencontrole, maar die voerde de Italiaanse scheidsrechter Francesco Francescon slechts halfslachtig uit. Wel werd duidelijk dat de Jena-aanvallers hun ‘standvastigheid’ te danken hadden aan het afvijlen van hun noppen waardoor zij als het ware op spikes liepen.

DDR-machine
Toen het spel na een oponthoud van een kleine tien minuten werd hervat, draaide de DDR-machine prompt op een lager toerental en wist Velibor Vasovic vlak voor tijd met een raak afstandsschot de return in Amsterdam tot een niet bij voorbaat kansloze onderneming te maken.

Maar na die geslaagde Jena-counter met de Ducke-goal tot besluit, geeft zelfs Michels niets meer voor de kansen van zijn elftal. Toch weet de thuisploeg de rug te rechten en wanneer Vasovic, alweer met een schot van buiten het strafschopgebied, voor de snelle gelijkmaker zorgt, schiet Ajax geweldig uit zijn slof. Sjaak Swart (2x), Piet Keizer en Johan Cruijff zorgen voor een daverende 5-1. Carl Zeiss wordt volkomen zoek gespeeld en als Cruijffie door een woeste ingreep van Michael Strempel vijf minuten voor tijd groggy het veld moet verlaten, scandeert het uitgelaten stadion: ‘Jena, hahaha!’

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie. Bestel hier deel 1 van de Ajax-Encyclopedie]

Ajax Encyclopedie

Fotobijschrift (boven): 5-1! Johan Cruijff (9) heeft het wraakkarwei afgerond en wordt opgevangen door Gerrie Mühren. Rechts Dick van Dijk.

[Foto: Bert Verhoeff, Nationaal Archief/Anefo, licentie CC-BY, 923-3381]