Menu
Ajax wreekt zich voor 'het onrecht van Bilbao'

Ajax wreekt zich voor 'het onrecht van Bilbao'

Ajax haalt op 27 september 1978 in een stampvolle Meer zijn gram na 'het onrecht van Bilbao'. De 2-0-nederlaag van 2 weken eerder in Estadio San Mamés wordt op indrukwekkende wijze weggepoetst.


Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax.


Vanaf de aftrap stormt Ajax naar voren, getergd en vastbesloten Athletic de Bilbao onder de voet te lopen. Er dient iets te worden rechtgezet.

De tweede goal van Athletic in de uitwedstrijd was immers een schot tegen de reclameborden van Juan Carlos Vidal die de Baskische supporters achter het doel van Piet Schrijvers naar het hoofd deed grijpen: ai, gemiste kans op 2-0. Maar scheidsrechter Walter Horstman meende dat de bal door het doelnet terug in het veld was gezwiept en wees naar het midden: 2-0 voor Bilbao. Iedereen lachen in San Mamés, behalve de Ajacieden, die vuur spuwden richting de West-Duitse arbiter.

Een waar bombardement
Hartstochtelijk gesteund door bijna 30.000 aanhangers zet Ajax zijn Baskische opponent in de Meer onder een onvoorstelbare druk. Er is bijna een uur lang sprake van een waar bombardement op het doel van José Angel Iribar.

Ray Clarke ramt de bal, die Søren Lerby (midden) naar hem heeft doorgekopt, langs José Angel Iribar: 2-0. Foto: Bert Verhoeff, Nationaal Archief/Anefo, 929-9209
Ray Clarke ramt de bal, die Søren Lerby (midden) naar hem heeft doorgekopt, langs José Angel Iribar: 2-0. Foto: Bert Verhoeff, Nationaal Archief/Anefo, 929-9209

Het is dat de 35-jarige voormalige keeper van het Spaanse elftal in bloedvorm verkeert, anders had het bij rust al 5-0 gestaan. Iribar verricht onmogelijke reddingen en incasseert voor rust alleen een strafschop van Ray Clarke die in de 56ste minuut eindelijk ook de 2-0 maakt. De aanval wordt, zoals steeds deze avond, opgezet door libero Ruud Krol die het spel bepaalt, ver op de helft van Athletic.

Na de 2-0 geeft aanvoerder Krol het sein om de stormloop te staken en even op adem te komen. Dat geeft de Basken ook wat lucht en alle bergen werk die Ajax heeft verzet, lijken voor niets te zijn geweest, wanneer Javier Irureta met de bal aan de voet een leeg doel voor zich ziet en meent op zijn gemak de 2-1 te kunnen maken.

‘Dikke Piet’ reageert razendsnel, keert de slappe inzet en Ajax zet aan voor een slotoffensief

Een misvatting, want ‘Dikke Piet’ reageert razendsnel, keert de slappe inzet en Ajax zet aan voor een slotoffensief dat vlak voor tijd wordt beloond met de 3-0 van Søren Lerby, alweer na fraai voorbereidend werk van Krol.

Johan Cruijff inspireert
Ajax’ aanvoerder verzucht nog nooit in ruim 8 seizoenen topvoetbal zo moe te zijn geweest. Waar de Amsterdammers de puf voor deze krachttoer vandaan haalden? Uit de woede om het onrecht van Bilbao natuurlijk, maar ook, zegt menig speler, uit de inspirerende aanwezigheid van Johan Cruijff die tussen enkele invitatiewedstrijden voor de New York Cosmos meetraint bij zijn ouwe liefde.

In de NRC stelt verslaggever Marc Serné dat Ajax eigenlijk ook Walter Horstman dank verschuldigd is. Omdat de flater-arbiter voor een prachtige recette heeft gezorgd en Ajax bovendien inspireerde tot een van zijn beste Europa Cup-wedstrijden ooit.


Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax-Encyclopedie. Deel 2 is nu te bestellen via onderstaande button.


Ajax-Encyclopedie deel 2Foto (boven): Ajax viert de 2-0 van Ray Clarke met vanaf links Pim van Dord, Wim Meutstege, Tscheu-la Ling, Ray Clarke, Søren Lerby, Hans Erkens, Ruud Krol en Simon Tahamata.

Foto: Erfgoed Ajax