Menu
Ajax zakelijk door in de beker

Ajax zakelijk door in de beker

Ajax plaatste zich woensdag voor de derde ronde van het KNVB bekertoernooi door vv Noordwijk te verslaan: 1-3. Trainer Frank de Boer verwelkomde in sfeerrijk Noordwijk drie debutanten in zijn toch al flink gewijzigde elftal. De Amsterdamse overwinning was uiteindelijk koel en zakelijk.

Wat kon vooraf worden verwacht van de bekerontmoeting met Topklasser vv Noordwijk? Zou het een klus a la WHC worden (2009, recordzege: 1-14) of wachtte de Ajacieden een moeizame bekeravond zoals ooit bij Kozakken Boys (2007, moeizaam en na verlenging: 1-2)? De combinatie KNVB bekertoernooi en een tegenstander uit het amateurvoetbal - in geval van Noordwijk semi-profvoetbal - kan een listige zijn. Een verraderlijke zelfs, zo bleek wel uit de laatste twee officiële bekerontmoetingen waarin de Ajacieden amateurs trof.

De recordkampioen van Nederland kan het simpelweg (bijna) nooit goed doen, terwijl de opponent letterlijk en figuurlijk niets heeft te verliezen. Met de topduels tegen FC Twente en Real Madrid (Champions League) in aantocht was het voor de Ajacieden zaak de klus ‘gewoon’ koel en zakelijk te klaren. De missie voor het tweede bekerrondeduel anders verwoord: vooral geen averij oplopen en te veel kostbare krachten verspillen. Met een ontmoeting tegen hekkensluiter Barendrecht wacht de ploeg van trainer Robbert de Ruiter een iets simpeler programma. De Boer heeft de geblesseerde Miralem Sulejmani nog niet afgeschreven voor de topper tegen de Tukkers. De komende dagen zal blijken of de aanvaller zaterdag inzetbaar is.

Het verzet van de tweevoudig algeheel amateurkampioen (1973 en 1980) hield ruim 35 minuten stand op het sfeervolle en – ondanks extra tribunes - volgepakte sportpark Duinwetering. De 0-1 van Siem de Jong was een lust voor het oog. Ajax’ nummer 10 haalde van grote afstand fantastisch uit. Het schot belandde ‘stijf’ in de kruising van het doel van Mustafa Amezrine. Het piepkleine kansje op een bekerstunt was daarmee feitelijk verkeken voor de Noordwijkers.

Lesley de Sa kende een mooie avond tegen Noordwijk. Lesley de Sa kende een mooie avond tegen Noordwijk.

De afgelopen seizoen naar de Topklasse gepromoveerde Noordwijkers hielden de schade voor rust beperkt tot een enkele tegentreffer. Ajax liep die eerste helft wel degelijk ook schade op. Aras Özbiliz vierde in de badplaats slechts een korte rentree. Na een tik op de enkel moest de net van een blessure teruggekeerde aanvoerder zijn basisplek alweer afstaan aan debutant Lesley de Sa.
Het bekerduel op sportpark Duinwetering was daarmee het podium voor liefst drie Ajax-debuten. Naast de invallers De Sa en Ricardo van Rhijn (vervanger van Toby Alderweireld) maakte ook doelman Jasper Cillessen zijn eerste officiële minuten in de hoofdmacht. De Boer toonde zich naderhand tevreden over zijn debutanten.

Met Cillessen onder de lat maakte de Ajax-trainer toch al opvallende keuzes in zijn beginopstelling. Zo behoorden Dmitry Bulykin en Jody Lukoki tot de startende aanvallers. Ook de middenvelders Nicolas Lodeiro en Thulani Serero plus verdediger André Ooijer mochten het vanaf de aftrap laten zien. Een andere Ajacied (Alderweireld) begon op een ongebruikelijke positie. De Boer posteerde de Belg op een positie die hij ook bij de Belgische nationale ploeg bekleedt; als rechterverdediger. Gregory van der Wiel, Theo Janssen, Derk Boerrigter en Christian Eriksen waren bankzitters.
,,Je gaat hier naartoe met de gedachte om veel jongens te laten spelen die weinig minuten maken in het eerste elftal’’, blikte Frank de Boer terug tijdens de persconferentie. ,,Het is dan wel een tikkie teleurstellend dat ons spel iets tegenviel. Het stond goed, maar ik vond ons heel ongeduldig. We wilden te snel een doelpunt maken, wilden in een seconde naar de overkant. Vooral de eerste helft was heel slordig. We stonden ook ‘maar’ met 1-0 voor. In de rust heb ik ook gezegd dat we de bal sneller van links naar rechts moesten laten gaan. In mum van tijd was de wedstrijd ook gelopen.’’

Met Bulykin beschikt Ajax over een spits die weet hoe je zakelijk en effectief moet voetballen. De vervanger van de thuisgelaten Kolbeinn Sigthórsson besliste het duel koeltjes in de 57ste minuut. Oog in oog met Amezrine liftte de spits de bal beheerst over de goalie van Noordwijk. Vijf minuten later bekroonde De Sa zijn debuutwedstrijd met een doelpunt. De speler van Ajax A1 (zaterdag op de Toekomst nog actief tegen sc Heerenveen A1: 6-0) tikte de 0-3 binnen. De 1-3 van verdediger Sijbren Bartlema gold als de verdiende eretreffer. De nummer 6 uit de zaterdagse variant van de Topklasse kwam simpelweg te kort tegen de nummer 3 uit de Eredivisie.

,,Ik wil Noordwijk complimenten geven, omdat ze er een echte wedstrijd van wilden maken’’, besloot De Boer zijn terugblik. ,,Het was geen schoppartij. Ik denk dat de 6.000 toeschouwers tevreden kunnen zijn. Al had ik liever een grotere uitslag gehad. Maar we hebben de volgende ronde van de beker bereikt. Hopelijk laten we dan wel sprankelend voetbal zien.’’

Met de 1-3 overwinning was een vooraf gestelde vraag dus eindelijk beantwoord. In Noordwijk bleef een recordoverwinning uit en sloegen de Ajacieden evenmin een modderfiguur. Achttienvoudig bekerwinnaar Ajax plaatste zich uiteindelijk koel en zakelijk voor de derde ronde van het nationale bekertoernooi.

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van vv Noordwijk - Ajax en de reacties na afloop


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Jasper Cillessen maakte zijn debuut voor Ajax. Jasper Cillessen maakte zijn debuut voor Ajax.
Door de blessure van Nicolai Boilesen speelde Daley Blind op de linksbackpositie. Door de blessure van Nicolai Boilesen speelde Daley Blind op de linksbackpositie.
Thulani Serero startte in de basis. Thulani Serero startte in de basis.
André Ooijer speelde in het hart van de verdediging. André Ooijer speelde in het hart van de verdediging.
Aras Özbiliz, die net was hersteld van een rugblessure, verliet het veld wegens enkelklachten. Aras Özbiliz, die net was hersteld van een rugblessure, verliet het veld wegens enkelklachten.
Ook Nicolas Lodeiro, dit seizoen alleen nog te bewonderen in Jong Ajax, speelde tegen Noordwijk. Ook Nicolas Lodeiro, dit seizoen alleen nog te bewonderen in Jong Ajax, speelde tegen Noordwijk.
Siem de Jong opende na ruim een halfuur spelen de score. Siem de Jong opende na ruim een halfuur spelen de score.
Dmitry Bulykin maakte in de tweede helft de 0-2. Dmitry Bulykin maakte in de tweede helft de 0-2.
De derde Ajax-treffer kwam op naam van debutant De Sa. De derde Ajax-treffer kwam op naam van debutant De Sa.
Het team van Frank de Boer heeft gedaan wat het moest doen: winnen! Het team van Frank de Boer heeft gedaan wat het moest doen: winnen!