Menu
Ajax Zaterdag 1 laat kostbare punten liggen

Ajax Zaterdag 1 laat kostbare punten liggen

Ajax heeft vanmiddag in Woerden drie kostbare punten laten liggen. Ondanks een snelle voorsprong, het betere veldspel en enkele grote kansen voor de Amsterdammers, wist Sportlust’46 op wilskracht het duel winnend af te sluiten. De doelpunten bij Ajax werden gemaakt door Aanzi en Kaars. Sergio Cameron miste in de tweede helft een penalty.

Ajax had een licht veldoverwicht had in de beginfase en werd daarvoor in de 10e minuut beloond toen op rechts Sergio Cameron de bal voorgaf op Hassan Aanzi, die op schitterende wijze de bal met een halve volley in het doel deed belanden (0-1). Uit het niets sloeg Sportlust toe toen er een diepe bal vanaf het middenveld verkeerd werd ingeschat, Guus Verhoef Jordi Meester kon aftroeven en beheerst de 1-1 binnen schoot. Ajax was de kluts even kwijt en moest lijdzaam toezien hoe Sportlust zich helemaal terug in de wedstrijd had geknokt. Een prima bewijs werd er in de zeventiende minuut geleverd toen Dimitri Djollo, maar net naast schoot na opnieuw passief uitverdedigen van Ajaxzijde.

Ondertussen was het op het prachtige complex van het Woerdense Sportlust wel een mannelijk voetbalgevecht geworden en moest Ajax wel meegaan in het vechtvoetbal dat Sportlust ten toon spreidde en zo waren de toeschouwers de grote winnaar aan het worden. Een winnaar op het veld was er nog niet, al was opnieuw Dimitri Djollo dichtbij de 2-1 in de 21e minuut. Ajax kwam maar moeizaam weer terug in de wedstrijd, maar in de 24e minuut verscheen Dennis Kaars plotseling in het strafschopgebied maar zijn schot ging rakelings naast.

Het duel golfde op en neer en nog geen vier minuten later was het weer Sportlust dat dichtbij een voorsprong was, maar doelman Been tikte de vrije trap van Stanley Mailoa over. Het laatste kwart van de eerste helft waren voor Ajax dat zich weer nadrukkelijk ging melden in het doelgebied bij Aaron Balk.
Zo was Dennis Kaars in een tijdsbestek van drie minuten twee keer dichtbij de voorsprong voor Ajax maar doelman Balk redde telkens bekwaam. Na een overtreding op het randje van de zestien meter kwam Sportlust via Stanley Mailoa op een 2-1 voorsprong.

Ajax moest in de resterende 45 minuten laten zien dat het ook kon knokken en kon opboksen tegen een fanatieke tegenstander. Echter dit lukte niet helemaal, want in de 51e minuut was het opnieuw raak voor de thuisclub na andermaal zwak verdedigen aan Ajax-zijde, 3-1.. Gezien de passie en de enorme strijd die Sportlust leverde was een voorsprong niet zo vreemd. Toch kreeg Ajax in de 60e minuut de unieke gelegenheid om terug te keren in de wedstrijd: andermaal werd Hassan Aanzi aangetikt van achteren en de scheidsrechter gad een strafschop. Zo mocht Sergio Cameron plaatsnemen achter de bal, zijn zwakke inzet werd echter gestopt door doelman Balk.
Ajax moest zijn rug rechten en dat deed het. Laurens ten Heuvel versterkte de voorhoede en samen met Joe Lamptey werd de druk groter op het doel van de thuisploeg. Maar Sportlust wilde niet capituleren en zo ontaardde dit duel in een meeslepende topper.

Ajax moest wel toezien dat Sportlust in de snelle omschakelingen regelmatig dreigend kon zijn, met name Dimitri Djollo was een plaag voor de Ajax defensie. Aan de andere kant was het Dennis Kaars die van zich deed spreken, bijvoorbeeld in de 66e minuut toen hij de bal onderschepte na slecht uitverdedigen aan Sportlust zijde en zo kon de spits simpel de aansluitingstreffer maken (3-2). Wat nu zeker was dat dit duel nog niet gespeeld was en Ajax had nog volop tijd en gelegenheid op meer: dat bewees Wouter van der Molen in de 75e minuut maar zijn pegel vloog centimeters naast de goal.
Op het tandvlees knokte Sportlust zich naar het einde en de diverse kramp verschijnselen waren daar het bewijs van. Achteraf gezien heeft Ajax toen Sportlust te weinig pijn gedaan . In de 83e minuut was het echter wel de Woerdense ploeg die heel dichtbij de 4-2 was toen Ronald Trel zijn inzet gepareerd zag worden door doelman Been.

De knotsgekke en bloedstollende slotfase was in het voordeel van Ajax: met bloed zweet en tranen werd er gestreden voor iedere meter en de verdiende gelijkmaker, die ook bijna kwam in de 87e minuut toen Hassan Aanzi Dennis Kaars in stelling bracht maar doelman Balk redde miraculeus op de inzet van Kaars op een meter van de goal. En zo kon Ajax langzaam gaan beseffen dat ondanks een tomeloze inzet en met het bij vlagen betere veldspel in de tweede helft dat de eerste nederlaag aanstaande was. Uiteindelijk stond Ajax met lege handen, waar het zeker recht had op een punt.

Fotografie: Rob van Vliet Fotografie: Rob van Vliet