Menu
Ajax Zaterdag 1 loopt tegen fikse nederlaag op

Ajax Zaterdag 1 loopt tegen fikse nederlaag op

Ajax zaterdag 1 heeft afgelopen zaterdag een flinke nederlaag moeten incasseren. Na een ruststand van 3-1 werd het uiteindelijk 4-2 voor CSVApeldoorn.

In het begin leek het niet op dit resultaat af te stevenen. Direct vanaf de aftrap namen de Amsterdammers het heft in handen en via prima verzorgd veldspel zette de ploeg CSV onder druk. Dat resulteerde al in de 4e minuut in een grote kans voor Dennis Kaars die er op rechts ervan door ging, maar zijn schot miste vaart om doelman Veeneman echt in de problemen te brengen.

CSV kreeg in de openingsfase geen grip op het goede positiespel van Ajax. Het waren de gasten die in de 7e minuut opnieuw dicht bij een doelpunt waren, maar de kopbal van Ten Heuvel miste richting. En zo leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn voor Ajax en was het wachten op de verdiende voorsprong. Kenneth Misa-Danso was daar ook al dichtbij in de 11e minuut maar het vizier stond nog bij niemand echt op scherp.
Dat was wel het geval in de 13e minuut toen Dennis Kaars opnieuw op rechts ontsnapte en er vandoor ging en diagonaal op het doel mocht afgaan, waar hij doelman Veeneman eenvoudig omspeelde en zo de bal in het lege doel mocht schuiven voor de logische en verdiende 0-1 voorsprong.

De resterende 30 minuten was er echter een compleet ander Ajax te zien. CSV kreeg van Ajax de kans om opeens veel vaker de lange bal te gaan hanteren en zo werd de defensie regelmatig verrast door de boomlange spelers van de thuisploeg die fysiek allemaal erg sterk waren. Kortom, Ajax voetbalde steeds moeizamer, het verloor de grip op het duel en had de handen meer dan vol om het opportunistische spelletje van CSV te ontregelen. Het was aan Tim Orlowski te danken dat de gelijkmaker al niet in de 16e minuut op het bord stond. De vrije trap van Jeroen van den Hoek werd met een reflex nog over getikt. Ajax moest steeds vaker ook aan de handrem trekken die veel gevaarlijke vrije trappen opleverden, zo ook in de 20e minuut. Jasper van Oorspronk maakte dankbaar gebruik van zijn lengte en sprong boven iedereen uit om zo de 1-1 binnen te koppen.
Ajax bleef volharden in zijn eigen spelletje, wat te prijzen valt, maar soms vraagt een wedstrijd ook om iets anders en om mee te gaan in de strijd iets wat het team in deze fase van de wedstrijd absoluut niet deed en zo kon CSV ongehinderd zijn favoriete spelletje blijven spelen. Ajax ontsnapte in de 23e minuut toen Richard van Schooten centimeters naast kopte en de ploeg probeerde met man en macht het initiatief weer terug te pakken, maar faalde daar voor alsnog in. Sterker nog, CSV bleef de ballen maar in het strafschopgebied pompen en de onrustige Amsterdamse defensie had daar de grootst mogelijke moeite mee. CSV rook bloed en Ajax werd steeds slordiger en er werden nog nauwelijks kansen gecreëerd. Integendeel: het was Siver Abdulrahman die de bal nog van de doellijn haalde in de 26e minuut want anders stond het scorebord al op 2-1.

Het was echter een kwestie van tijd dat de 2-1 zou vallen, want in de 28e minuut dook Richard van Schooten opeens achter de verdediging van Ajax op en zo kon hij beheerst de 2-1 toch nog binnen schieten. Ajax wankelde en het sportpark trilde op zijn grondvesten. Met een heleboel passie en inzet werd de ploeg van trainer Bart Logchies getrakteerd op een heus pak slaag. Helemaal toen in de 34e minuut Ugur Yildirim met een geweldige vrije trap CSV op 3-1 zette.

Ajax er alles aan deed na rust er alles aan om zich terug te knokken in de wedstrijd, maar er zat te weinig overtuiging in het spel van de Amsterdammers om het CSV echt lastig te maken. De thuisploeg vond het allemaal prima, het leunde achterover en sloeg toe op de juiste momenten. Zo ook in de 62e minuut toen opnieuw een spel hervatting aan de basis stond van de 5e treffer van de wedstrijd. Het was Jeroen van de Hoek die uit een moeilijke hoek totaal onverwachts uithaalde op doel voor de 4-1 en Ajax stond erbij en keek er naar.

Ajax, dat door middel van diverse wissels het tij nog enigszins probeerde te keren maakte, een machteloze indruk. Wel werd opnieuw duidelijk dat als de ploeg maar even aanzette, dat de defensie van de Apeldoorners nu niet bepaald een zekere indruk achter lieten.
Zo kabbelde de wedstrijd verder na een enerverende eerste helft volgde dus een beduidend mindere tweede helft. Het slotakkoord van Ajax was er wel èèn om in te lijsten. Na een goede actie van Arlymar Lourens pegelde invaller Patrick van Dijk vanaf 16 meter de bal snoeihard in de kruising voor een dragelijker 4-2 achterstand in de laatste minuut van de reguliere speeltijd .

Fotografie: Rob van Vliet Fotografie: Rob van Vliet