Menu
Ajax Zaterdag 1 speelt gelijk met negen man

Ajax Zaterdag 1 speelt gelijk met negen man

Ajax heeft zaterdagmiddag met 2-2 gelijkgespeeld bij Huizen. Na een ruststand van 1-1 (doelpunt Laurens ten Heuvel) kwamen de Amsterdammers na de thee op voorsprong (Misa Danso). Toch kwam Huizen nog langszij. Ajax beëindigde het duel met negen man. Sergio Cameron ontving al in de eerste helft twee keer geel, Jordi Meester kreeg vlak voor tijd direct rood.

Ajax moest aan de bak. Uit de eerste aanval van Huizen kwam meteen de 1-0 voor de thuisploeg. Maar Ajax sloot de rijen en knokte zich terug in de wedstrijd om zo samen met Huizen ervoor te gaan zorgen dat de toeschouwers een zeer vermakelijke pot voetbal mochten gaan aanschouwen. Want dat Ajax geenszins van slag was bewees Kenneth Misa – Danso in de elfde minuut toen zijn strakke voorzet door niemand werd binnen gelopen terwijl er volop mogelijkheden waren voor meer dreiging. Maar het was een teken dat de Amsterdammers niet onder wilden doen voor Huizen. Dat leverde in de twaalfde minuut de gelijkmaker. Een onschuldig lijkende actie in de defensie werd meedogenloos afgestraft door Laurens ten Heuvel die van het laconieke uitverdedigen gebruik maakte en vanaf ruim 25 meter de bal in het lege doel mocht schuiven.
Na de gelijkmaker werd het een boeiend gevecht want sv Huizen en Ajax hadden beiden de intenties om voor de drie punten te gaan. Dat was natuurlijk voor Huizen en stukje makkelijker dan voor Ajax, want het zelfvertrouwen aan Amsterdamse zijde was de laatste duels toch wel beschadigd. Al snel bleek dat Gilermo Pengel en Iry Etwi de twee grote smaakmakers waren aan de zijde van de groen-gelen. Telkens kwam de dreiging van deze twee vleugelspelers en Ajax had daar zichtbaar moeite mee, maar ook kwam de kwetsbaarheid van Huizen aan het licht want als de gasten even aanzetten en druk gaven wankelde de defensie van de Huizenaren .

Het duel was aardig in balans en ook al creëerden beide teams niet veel doelgerichte kansen: het bleef een uiterst boeiende strijd. Ajax was in de 28e minuut dicht in de buurt om op voorsprong te komen, maar het harde schot van Sergio Cameron werd keurig gestopt door doelman Willemse na overigens een fraaie aanvalsopzet via ten Heuvel en Misa-Danso. Huizen, dat misschien iets creatiever en dreigender was via de snelle uitvallen, deed daar overigens niet veel mee. Vaak eindigden de prima aanvallen met onnauwkeurige afstandsschoten. Zo bleef Ajax vrij simpel overeind.
In de 39e minuut kreeg Ajax een flinke domper te verwerken toen Sergio Cameron zijn tweede gele kaart kreeg overhandigd na een schwalbe binnen de zestien meter lijnen. Ajax haalde zonder kleerscheuren het rustsignaal en kon zich gaan beramen op een strijdwijze met een mannetje minder in de resterende 45 minuten .

Na rust kwam sv Huizen fel uit de startblokken door de gasten snel onder druk te zetten om zo de voorsprong te bewerkstelligen. Maar na een goede kopkans voor Iry Etwi in de 53e minuut was het daarna Ajax dat steeds beter in de wedstrijd kwam en steeds meer begon te opereren als een team, iets wat zo node gemist werd de laatste weken. Het team van trainer Logchies trok het initiatief naar zich toe en aan niets was te merken dat er met een man minder werd gespeeld. Dit alles resulteerde in de 58e minuut in de verrassende voorsprong voor de Amsterdammers. Na uitstekend voorbereidend werk van Kevin de Visser, die zijn lange solo rush vanaf het middenveld bij de achterlijn zag eindigen. Daar trok hij de bal strak voor het doel, waar Kenneth Misa-Danso nog met enige moeite de bal wist binnen te werken via de onderkant van de lat voor de 1-2 voorsprong.


Maar sv Huizen trok direct fel van leer en zag bijna de 2-2 op het bord verschijnen toen opnieuw Iry Etwi zijn schot gestopt zag worden door Tim Orlowski. Het was echter uitstel van executie, want in de 62e minuut verscheen dan toch de gelijkmaker op het bord toen een panklare voorzet vanaf rechts op het hoofd belandde van Guido de Graaf die al vallend binnen kopte. He leek nog erger te worden toen in de 87e minuut Jordi Meester een overtreding maakte en direct de rode kaart daarvoor kreeg. Zo moest Ajax met negen man het duel uitspelen. Natuurlijk rook sv Huizen bloed en haalde nog even alles uit de kast wat voor een hectisch slotoffensief zorgde met veel blessuretijd. Maar ondanks dat de druk af en toe groot was bleef Ajax toch redelijk simpel op de been en kon het terecht een punt meenemen uit het voormalige vissersdorp.

Fotografie: Rob van Vliet Fotografie: Rob van Vliet