Menu
Ajax Zaterdag 1 speelt gelijk tegen Ter Leede

Ajax Zaterdag 1 speelt gelijk tegen Ter Leede

Ajax zaterdag 1 heeft zaterdag niet kunnen stunten tegen de koploper van de Hoofdklasse A, Ter Leede. Ondanks enkele opgelegde kansen voor beide doelen bleef de brilstand op het scorebord staan. Omdat ook DOVO-VVA’71 in 0-0 eindigde, blijft de stand aan kop hetzelfde als aan het begin van het weekend.

Eindelijk kon er weer gevoetbald worden voor de competitie. Het affiche loog er uiteraard niet om: Ter Leede de trotse koploper werd eerder dit seizoen nog door de Amsterdammers verslagen en wilde dus maar al te graag deze nederlaag rechtzetten. En Ajax, het team van Bart Logchies, die onlangs bijtekende, sleepte rie weken geleden nog een punt weg uit Volendam.

Ajax liet zich vanaf de eerste seconde zien en hoe. Het leek erop dat het team met zijn twee routiniers, Danny Schenkel en Laurens ten Heuvel, weer nieuw elan uitstraalde, want Ter Leede werd direct vanaf de aftrap op de proef gesteld en al na twee minuten was daar de eerste grote kans voor de Amsterdammers. Het was een uitstekende aanval die werd opgezet via Laurens ten Heuvel. Hij ging een combinatie aan met de onvermoeibare Kevin de Visser die op zijn beurt weer de bal inleverde bij Laurens ten Heuvel. De ervaren spits schoot de bal vervolgens maar luttele centimeters naast het doel van Serge van den Ban.

De toon was gezet en dat dus door Ajax dat zonder enige schroom het Ter Leede zeer moeilijk maakte. Via aanspeelpunt Ten Heuvel golfde het spel richting het doel van Ter Leede en Ajax was zeker in de eerste tien minuten heer en meester. De gasten hadden in de elfde minuut op voorsprong moeten komen toen een snelle vrije trap terecht kwam bij Sergio Cameron die diagonaal hard uithaalde. Dit schot werd bijna bij de tweede paal nog binnen gegleden door Laurens ten Heuvel die millimeters te kort kwam voor de verdiende 0-1. Niet veel later was Ajax opnieuw centimeters verwijderd van de voorsprong, want na een knappe actie op links van Kenneth Misa-Danso was het Dennis Kaars die zijn hoofd tegen de bal kreeg en met een miraculeuze redding hield Serge van den Ban de nul op het scorebord.

Na de boeiende openingsfase waar Ajax verraste met verzorgd voetbal, verviel de wedstrijd tussen de vijftiende en dertigste minuut in een fase dat het even wat minder werd. De ploegen waren inmiddels aan elkaar gewaagd en zo was het evenwicht inmiddels dusdanig hersteld dat het een echte wedstrijd geworden was, met mogelijkheden over en weer zonder dat beide doelmannen echt op de proef gesteld werden. Zo zagen de aanwezige toeschouwers een open duel met genoeg vermakelijke momenten, bijvoorbeeld in de 31e minuut toen de tot dan toe onzichtbare Dennis Kaars maar een meter over schoot met een bekeken boogballetje.

Ondanks dat Ajax zeer goed georganiseerd speelde en uiterst geconcentreerd was, moest het toch een klein stapje terug doen omdat Ter Leede steeds meer begon aan te dringen en Robert Steemers en Yordi Teijsse steeds meer hun draai begonnen te vinden bij de thuisclub. Ajax kwam steeds minder snel van eigen helft af zo vlak voor het rustsignaal en mocht het van geluk spreken dat bij het schot van Robert Steemers doelman Orlowski katachtig reageerde op zijn vuurpijl. Maar al met al waren de eerste 45 minuten de moeite waard om te aanschouwen, was het spel van de Ajacieden zeer acceptabel en maakte het team een volwassen en gedegen indruk en met wat geluk stonden de Amsterdammers gewoon terecht op voorsprong in een wedstrijd die tot dan toe prima geleid werd door scheidsrechter Van Beek.


Ter Leedekwam na de rust anders uit de kleedkamer. Ajax werd teruggedrongen en met veel overtuiging drukte Ter Leede door en dat zag men al bijna in de 48e min beloond worden toen Robert Steemers doelman Orlowski op de proef stelde met een harde uithaal. Gevolgd door een verwoestend schot in de 53e minuut van Yordi Teijsse dat de bal via de vingertoppen van Tim Orlowski via de lat over zag gaan. Ajax moest even op adem komen maar de ploeg voetbalde zich knap onder de druk uit en dat resulteerde in de 57e minuut in een levensgrote kans voor Kenneth Misa-Danso, die maar net voor langs schoot. De Amsterdammers hadden zich knap hersteld en zich prima terug geknokt in de wedstrijd en hadden met enig fortuin op 0-1 kunnen komen toen een houdbaar schot van Cameron door de vingers glipte van Serge van den Ban die ternauwernood tot corner werd gewerkt.

Maar was het niet voor rust al boeiend genoeg. ook in de tweede helft waren de toeschouwers de winnaar in een open duel waar het alle kanten nog op kon gaan. Ter Leede speelde zorgvuldig en geroutineerd en ondanks dat de vonken er niet van af spatten was wel te zien dat deze ploeg veel inhoud heeft. Dus was de verdienste des te groter dat Ajax het niveau ruimschoots aan kon en het had zelfs in de 72e minuut op voorsprong moeten komen toen Dennis Kaars weer van zich deed spreken met zijn schot dat naast werd getikt.

Het duel dat richting het eind kabbelde was nog steeds een boek met een open einde. Wie er aanspraak mocht maken op de drie punten was nog steeds niet duidelijk. Toch was het Ter Leede dat in de 78e minuut nog het dichtst bij de overwinning was. Geholpen door de straffe wind pegelde Ronnie Verplancke de bal nog maar eens op de lat en zo ontsnapte Ajax. In de levendige slotfase was het Ter Leede dat iets meer aandrong en zo stond Ajax een paar keer goed onder druk, maar echte grote kansen werden er vervolgens niet meer afgedwongen. Na negentig minuten boeiend en attractief voetbal verdiende deze wedstrijd geen winnaar omdat beide teams grote delen voor en na rust domineerden en kansen hebben gehad en dus hielden beide teams elkaar in evenwicht. Zo werd maar eens bewezen dat een 0-0 niet saai hoeft te zijn. Conclusie: een verdienstelijk gelijkspel dat heel veel hoop geeft omdat Ajax eindelijk weer eens een volwassen indruk achterliet met voetbal waar ideeën achter zaten en waar het collectief zegevierde.

Fotografie: Rob van Vliet Fotografie: Rob van Vliet