Menu
Ajax Zaterdag 1 uit bekertoernooi

Ajax Zaterdag 1 uit bekertoernooi

Ajax en OFC hebben afgelopen zaterdag op Sportpark De Toekomst reclame voor het amateurvoetbal gemaakt. Beide teams speelden om te winnen, maar kwamen in deze derby niet tot scoren. Penalty’s moesten de beslissing brengen waarbij OFC net iets beter was dan Ajax.

Ajax, dat het elftal op een behoorlijk aantal plekken had gewijzigd met spelers die normaal gesproken op de bank beginnen, startte furieus. Al na 30 seconden was het Thomas Metzemaekers die zijn schot gestopt zag worden in kansrijke positie door doelman Brantjes en in de rebound was het Djarno Hofland die ruim over knalde. De toon was gezet maar OFC liet ook van zich horen in de 6e minuut, toen de levensgevaarlijke Chelton Linger de bal net niet goed kon controleren in kansrijke positie. Niets leek in de weg te staan voor een heerlijke pot voetbal met veel vuurwerk en kansen, maar naarmate de tijd verstreek had Ajax het meeste balbezit, combineerde bij vlagen prima maar uitgespeelde kansen waren schaars. Ajax leek zestienmeter angst te hebben, want eenmaal daar aanbeland gebeurde er niet veel dat de OFC defensie echt kon verontrusten, of het moet een kopbal van Peter Post geweest zijn na een corner in de 22e minuut.

En OFC dan ? Waar aanvallend voetbal toch hoog in het vaandel staat leek het nu de kat en beetje uit de boom te kijken. Heel behoedzaam ving het Ajax op om vervolgens met snelle omschakelingen dreigend te worden. Maar de Ajax defensie bewees andermaal zijn zaakjes goed voor elkaar te hebben

Na de thee was de eerste kans voor OFC in de 49e minuut. Opnieuw had en kreeg Ajax het meeste balbezit naarmate de wedstrijd vorderde, maar ook andermaal ontbrak het Ajax voorin aan een echte afmaker die niet alleen scoort, maar ook een defensie echt ontregelt. OFC bleef rustig en geduldig wachten om toe te slaan met de rappe spelers die het bezit, maar ook OFC kon niet overtuigen. Ajax, dat verse krachten bracht in de voorste linie (Kaya, Misa Danso), probeerde de wedstrijd wel te doen kantelen maar miste ook het beetje geluk dat de bal eens net goed viel. Zo ook in de 67e minuut toen Djarno Hofland een prima bal gaf aan Ogür Kaya die met zijn schot doelman Brantjes op zijn weg vond en in de rebound knalde Kid Ronday hoog over.

In de slotfase, waar beide teams er nog alles probeerde eruit te persen (OFC met o.a. ex-Ajacied Sergio Parris), was Ajax nog het dichtst bij de voorsprong. In de 86e minuut was het de vrije trap van Misa Danso die op het hoofd belandde van Peter Post, maar doelman Brantjes wist deze kans onschadelijk te maken, terwijl de rebound over geschoten werd door Ogür Kaya. Zo kon men zich opmaken voor de alom gevreesde penalty ‘s waar meestal ook een winnaar uit te voorschijn komt die na negentig minuten er misschien niet zo veel aanspraak op mochten maken.

Zowel Ajax als OFC lieten zien hoe strafschoppen genomen moeten worden en dus waren andermaal de verschillen klein. Lars Middelwijk (als enige) werd de schlemiel hedenmiddag, want zijn elf meter werd gestopt door doelman Brantjes. Zo kwam er een vroegtijdig eind aan dit bekeravontuur voor Ajax.

Fotografie: Rob van Vliet