Menu
Ajax Zaterdag 1 verder in de beker

Ajax Zaterdag 1 verder in de beker

Na de uitschakeling in de districtsbeker vorig seizoen heeft Ajax zaterdag 1 afgelopen weekend revanche genomen op AFC. Op De Toekomst versloegen de mannen van Bart Logchies door doelpunten van Rose, Kaars (2x) en Quasten zondag-topklasser AFC met 4-2.

Het eerste serieuze kansje voor Ajax viel in de 15e minuut te noteren toen Kenneth Misa Danso stuitte op doelman Singels na een lange solo actie. Voor de rest bleef het zoeken naar hoogtepunten hoewel het duel best onderhoudend was. maar de beide Amsterdamse grootmachten hielden elkaar aardig in balans. Wel werd al snel duidelijk dat AFC de controle had over de wedstrijd ondanks dat Ajax de bal mocht hebben liet AFC niet veel toe. De wedstrijd kantelde enigszins rond de 25e minuut toen AFC inmiddels al 2x noodgedwongen had moeten wisselen, zo vielen Enrico Patrick en Sjoerd Jens geblesseerd uit en sloeg Ajax nog geen minuut later toe via een cornerbal van Sergio Cameron. De bal werd in het volle strafschopgebied op de slof genomen door Peter Post die zijn schot gesmoord zag worden, maar de bal kwam pardoes voor de voeten van Yuri Rose die simpel van dichtbij in kon schieten voor de 1-0. Ondanks dat AFC de wedstrijd onder controle leek te hebben waren er nog geen echte uitgespeelde kansen geweest voor de bezoekers en dus bleef de thuisploeg gesteund door die 1-0 relatief gemakkelijk op de been.

Maar het gelouterde AFC sloeg toe op de momenten dat je het niet ziet aankomen zo ook in de 35e minuut. Het was invaller Heij die de bal vanaf rechts kreeg aangespeeld en al vallend schoot hij de bal in de verre hoek voor de plotselinge 1-1. Ajax leek nu een lesje te krijgen in hoe zet je professioneel een achterstand om in een voorsprong want voor het sluiten van de markt viel de tweede goal voor AFC. Het was een snelle uitbraak op rechts van Pepijn Kluin die zo alleen op doelman Been mocht afgaan, zijn bekeken schuiver zorgde voor een 1-2 ruststand in een aardige 1e helft waar AFC een stuk zakelijker speelde dan het zeker niet tegenvallende Ajax.

Na rust met invaller Paul Quasten en Sergio Parris in de gelederen zat het voor Ajax eens mee: nu waren het de rood-witten die een snelle goal mochten scoren na rust en wel in de 50e minuut. Na een prima steekballetje van Jordi Meester was het Dennis Kaars die alleen op doelman Singels mocht afgaan en zijn schot verdween onder de doelman door voor de 2-2. AFC -dat Ajax wel probeerde onder druk te zetten- ondervond veel weerstand van de fris spelende Ajacieden die met Quasten op rechts nieuw elan in het elftal hadden. Want diezelfde Paul Quasten bracht Ajax in de 62e minuut aan de leiding toen een houdbaar schot in de korte hoek verdween.

Niet veel later was het zelfs 4-2. Een individuele actie op rechts van Dennis Kaars werd besloten met een harde knal in de verre hoek en zo stonden de Ajacieden na 65e minuten spelen op een riante voorsprong ( wie had dat gedacht ? ). In de resterende 25 minuten die er nog over waren zou in principe nog alles mogelijk zijn. Natuurlijk gaf AFC er wat gas bij maar Ajax -dat vandaag een prima gedisciplineerde pot voetbal speelde- kwam amper in de problemen en dat leidde af en toe tot irritaties op het veld bij AFC dat geen antwoord meer had op de kanteling van de wedstrijd na die 1-2 ruststand.

Fotografie: Rob van Vliet