Menu
Ajax Zaterdag 2 overklast Spakenburg

Ajax Zaterdag 2 overklast Spakenburg

De aaneenrijging van zeges gaat maar door bij Ajax zaterdag 2. Afgelopen zaterdag was Spakenburg 2 het slachtoffer op De Toekomst. Het werd maar liefst 6-2 voor de trotse koploper van de reserve Hoofdklasse A.

Ajax Zaterdag 2 heeft afgelopen zaterdag goede zaken gedaan door de nummer 3 van de ranglijst, Spakenburg 2, met 6-2 naar Bunschoten terug te sturen. Later op de dag volgde er nog meer goed nieuws uit het voormalige vissersdorp toen werd bekend dat naaste belager Volendam met 2-1 had verloren van IJsselmeervogels. Ajax 2 voert nu de ranglijst aan met 9 punten voorsprong op Volendam 2.

De eerste helft tussen Ajax en Spakenburg was een gelijk opgaande strijd. In de 14e minuut kwam Ajax echter op voorsprong. Een vlot lopende combinatie tussen Mick van Moerkerk en Arlymar Lourens eindigde met een scherpe voorzet waar Antonio Cvetkovic er als een duveltje uit een doosje bij was om de bal onder de keeper door te schieten (1-0). Spakenburg kreeg in de 22e minuut op de rand 16 meter een vrije trap, die met een schitterende redding van Roy Grinwis tot corner werd verwerkt. Mark Kaandorp kreeg een gele kaart voor een overtreding op Spakenburg spits Ozturk. Ajax trainer Dennis v/d Wal nam een verstandige beslissing door de Ajax verdediger direct te wisselen om erger te voorkomen, Joel Silooy was zijn vervanger.

Kopballen van Cvetkovic en v/d Welle kregen niet de goede richting mee. In de 37e minuut kreeg v/d Welle de bal aangespeeld, zijn steekpass bereikte Cvetkovic die de keeper met een diagonaal schot het nakijken gaf (2-0). Ajax moest alert blijven op de counters van de tweemansvoorhoede van de blauwen. Een schot van Patrick van Dijk ging rakelings naast en een kopbalvan Mick van Moerkerk na een voorzet van Melvin de Groot scheerde de lat. Ruststand 2-0.

Wat er in de eerste minuten van de tweede helft gebeurde grens aan het ongelofelijke. Men moet er bij geweest zijn om het na te kunnen vertellen en vele toeschouwers hebben het gemist. Ajax presteerde het namelijk om in de eerste twee minuten na het rustsignaal maar liefst drie doelpunten te maken. Vanaf de aftrap lag de bal binnen tien seconden in het Spakenburg doel: Dennis van de Welle ging alleen op het doel af en gaf Cvetkovic de gelegenheid om zijn hattrick te voltooien (3-0). Spakenburg nam de aftrap: Rodney Weverling
onderschepte de bal, gaf deze aan Van de Welle die met een afgemeten lob de 4-0 aantekende. Voordat de eerste supporters de wandeling over het parkeerterrein hadden voltooid, lag de bal opnieuw in het netje: Stijn Meijers bereikte opnieuw Van de Welle en nu plaatste de aanvoerder de bal in de verre hoek (5-0). Vol ongeloof over deze stand namen de supporters hun plek weer in.
Siver Abdulrahman heerste als een veldheer in de verdediging en gaf nauwelijks iets weg aan de sterke spitsen van Spakenburg. Pas in de 60e minuut kon Spakenburg iets terug toen een voorzet werd verkeerd ingeschat en de boomlange spits kon vrij inkoppen (5-1).

Nog geen twee minuten later was het verschil weer vijf doelpunten: eerst werd een inzet van Cvetkovic na goed voorbereiden van Mick van Moerkerk nog van de lijn gehaald, even later was het opnieuw van Moerkerk die een voorzet op Cvetkovic gaf die zijn vierde van de middag binnen schoot 6-1. In de 65e minuut kon Ajax zich permitteren om een dubbele wissel te doen: Jack van Moerkerk en Jeremy van Eijsden kwamen in het veld voor de Groot en Lourens.


Een kwartier voor tijd kwam Spakenburg op 6-2: de bal kwam via de handen van Roy Grinwis op de lat de daarop volgende inzet werd over de doellijn gewerkt. Cvetkovic kreeg in de 85e minuut een publiekswissel en werd vervangen door Haci Bulut. In de laatste minuut voorkwam Grinwis nog een derde treffer door een inzet van dichtbij uit het doel te ranselen.
Met deze overwinning behaalde Ajax ook de tweede periode en kan zich op gaan maken voor de kraker tegen Volendam.

Fotografie: Rob van Vliet Fotografie: Rob van Vliet