Menu

Ajax Zaterdag kampioen eerste klasse

Het is half vijf op sportpark De Dogger in Den Helder. Uit de kleedkamer onder de tribune klinkt 'n juichtoon da'vre langs de velden', het clublied van Ajax. Twee minuten later komen zestien halfnaakte mannen in polonaise het veld op. Achter hen een licht ontredderde Bob de Klerk. De trainer is van kruin tot sok doornat. Kortom: Ajax zaterdag heeft net met 0-2 gewonnen van HCSC, is kampioen van de eerste klasse en de trainer heeft een onvrijwillige douchebeurt gekregen.

,,Snel vergeten deze wedstrijd", lachte een toen nog droge Bob de Klerk na afloop. De trainer van Ajax-zaterdag glunderde van oor tot oor. Na een jaar trainersschap bij Ajax al iets presteren wat niemand eerder voor elkaar kreeg. Kampioen worden en rechtstreeks naar de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal promoveren. Het is de derde keer dat Ajax-zaterdag naar de hoogste klasse promoveert, maar nooit ging er een kampioenschap aan vooraf.

Dit jaar wel. Ajax-zaterdag presteerde uit beter dan thuis. Verloor immers geen wedstrijd in den vreemde en pakte ook HCSC in. De Helderse formatie van trainer Fred Dekker presteerde opvallend zwak voor een ploeg die de twintig maanden lang nauwelijks verloor op sportpark De Dogger. Maar tegen Ajax bakte de ploeg er weinig van. Toch hadden de Amsterdammers het moeilijk, voornamelijk met zichzelf. Passes kwamen niet aan, kansen werden nauwelijks gecreëerd. ,,Je weet het in het zaterdagvoetbal", gaf De Klerk aan. ,,Dat is niet altijd hoogstaand."

Ajax won. Dankzij twee penalty´s. Was de eerste in de 24ste minuut nog te begrijpen, de tweede, vijf minuten voor tijd, was een lachertje toen Jeroen Pronk Ahaddouch licht toucheerde. Maar daar hadden de Ajacieden maling aan en benutten beide. Lenny Macnack zorgde bij het benutten van de tweede strafschop voor een explosie op de bank bij Ajax. Het kampioenschap was immers een feit. Daar kon de knokploeg uit Den Helder niets tegenin brengen. ,,Liever zo´n beladen wedstrijd dan een slappe pot hè!", sprak de HCSC-trainer zijn collega toe. De Klerk fronste slechts kort de wenkbrauwen. Het maakte hem niet meer uit. Die titel was binnen.

,,Dit kampioenschap is terecht", analyseerde De Klerk. ,,Vanaf de eerste wedstrijd stonden we bovenaan. We hebben maar achttien doelpunten tegen gekregen en we hebben er 41 gemaakt. Er zat veel passie in de ploeg dit seizoen. Er was meer scherpte en gedrevenheid dan het jaar ervoor. Het knappe van deze ploeg is dat we ondanks het vertrek van Jamal Akachar naar het betaalde voetbal toch nog kampioen zijn geworden. Aanvoerder Mark Geestman zei het treffend vanmorgen. Als we Jamal nog in ons team hadden gehad, waren we drie weken eerder kampioen geworden."

De Klerk verdween hierna met zijn jongens naar de kleedkamer. Ook Bobby Haarms meldde zich daar. De befaamde hersteltrainer werd met open armen ontvangen en spontaan klonk het 'Bobby bedankt' uit vele kelen. Kort daarna zwaaide de deur open en kwam de roodwitte schare naar buiten. Een casetterecorder boven het hoofd houdende met het clublied 'n juichtoon da'vre langs de velden' schallend uit de kleine box. Bob de Klerk liep er lachend achteraan. Wie beter naar hem keek, zag een verzopen blije man. ,,Ze hebben me onder de douche gezet", verklaarde de trainer. ,,Daar had ik niet op gerekend!" Een droog pak had hij dan ook niet bij zich.

Goede voornemens echter wel. ,,In de hoofdklasse wil ik zeker een periodetitel halen. Want dan spelen we het seizoen daarop met drie Ajax-teams in de Amstel Cup!"