Menu
'Ajax Zaterdag kansrijk tegen NEC'

'Ajax Zaterdag kansrijk tegen NEC'

Ajax is met twee teams vertegenwoordigd in de tweede ronde van de KNVB Beker. De hoofdmacht speelt woensdag bij stadgenoot JOS Watergraafsmeer. Vanavond bijt Topklasser Ajax Zaterdag het spits af tegen NEC, de koploper van de Jupiler League. ,,We gaan uit van eigen kracht”, zegt Ajacied Kevin de Visser. ,,Als we dat niet doen, zijn we bij voorbaat kansloos.”

De Ajax-amateurs rekenden in de eerste ronde eenvoudig af met hoofdklasser De Valk (4-0). ,,Dat was een onbekende tegenstander”, zegt De Visser. ,,Tegen NEC spelen is natuurlijk veel mooier, de wedstrijd leeft enorm. We spelen op het hoofdveld van de Toekomst, iets wat we normaal niet doen. Dat geeft de wedstrijd iets extra’s.”

Het lijkt tegenwoordig een trend om in de aanloop naar wedstrijden zo weinig mogelijk over de speelwijze los te laten. De Visser doet daar niet aan mee. Hij kondigt aan dat Ajax Zaterdag NEC voetballend gaat proberen te bestrijden. ,,Waarschijnlijk heeft NEC individueel betere spelers, maar wij kunnen ook prima voetballen. We gaan proberen ons eigen spel te spelen. Dat hoort bij ons en bij de club Ajax. Wellicht dat we kleine dingen aanpassen, zoals de manier van druk zetten, maar dat doet iedereen. Achteruit lopen zullen we zeker niet gaan doen.”

NEC is na de degradatie uit de Eredivisie competitiegenoot van Jong Ajax in de Jupiler League. De Nijmegenaren zijn furieus van start gegaan en delen met achttien punten uit zeven duels de leiding met Roda JC. Vrijdag werd in eigen stadion met 4-0 gewonnen van FC Emmen. ,,Het is een goede en stabiele ploeg. Er zijn na de degradatie veel jongens met Eredivisie-ervaring gebleven. NEC is een titelfavoriet.”

Ook de Zaterdagamateurs spelen op een nieuw niveau. De equipe van Bart Logchies promoveerde via de nacompetitie naar de Topklasse. Op het hoogste amateurniveau kenden de Amsterdammers met twee nederlagen een moeizame entree. De laatste drie duels leverden zeven punten op, waardoor een keurige positie in de middenmoot wordt ingenomen.

De Visser: 'Waarschijnlijk heeft NEC individueel betere spelers, maar wij kunnen ook prima voetballen. We gaan proberen ons eigen spel te spelen. Dat hoort bij ons en bij de club Ajax.' De Visser: 'Waarschijnlijk heeft NEC individueel betere spelers, maar wij kunnen ook prima voetballen. We gaan proberen ons eigen spel te spelen. Dat hoort bij ons en bij de club Ajax.'

De Visser, verdediger annex middenvelder, heeft wel een verklaring waarom Ajax Zaterdag nu pas op stoom raakt. ,,We hebben een korte voorbereiding gehad. Door de nacompetitie moesten we vier weken langer doorspelen. Eigenlijk zijn we anderhalve week te laat weer begonnen en hebben we maar drie oefenduels gespeeld. Als voetballer heb je wel ritme nodig. De Topklasse is een goed niveau, waar je er meteen moet staan. Fouten worden direct afgestraft.”

Afgelopen speelronde wonnen de Ajacieden met 4-1 bij FC Lisse. ,,Dat is een uitslag die staat. Uit de laatste drie wedstrijden kunnen we vertrouwen putten en dat nemen we mee naar NEC”, vindt De Visser, die de laatste weken als inschuivende laatste man fungeerde. ,,Vorig jaar heb ik daar ook gespeeld, maar ik begon het seizoen als middenvelder. Door de blessure van Jordi van Duijn kwam ik weer terug op ‘4’. Ik verwacht daar morgen weer te spelen, tenzij de trainer meer defensieve zekerheid wil inbouwen met bijvoorbeeld meer kopkracht. Dan zal ik op ‘6’ spelen.”

De Visser verruilde vier jaar geleden FC Volendam voor de amateurtak van Ajax en maakte vanuit de eerste klasse de opmars naar de Topklasse mee. Hij hoopt op nieuwe aanwas. ,,Jongens vanuit de jeugd die het net niet redden, bijvoorbeeld door een blessure, zouden bij ons een tweede kans kunnen krijgen. We hebben een goed elftal en aantal spelers zou makkelijk in het betaald voetbal meekunnen. De meesten hebben ook wel een achtergrond bij een profclub.”

De Visser geeft zijn ploeg een goede kans om te stunten. ,,NEC zal getipt worden als favoriet, maar het blijft bekervoetbal. Ik hoop in ieder geval dat we ons kunnen presenteren met goed voetbal. Mochten we verliezen, dan hoop ik dat we daar lering uit trekken voor komende duels. Toch houd ik het op een 2-1 zege.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Meer over de Ajax Zaterdag