Menu
Ajax Zaterdag te lief voor gastheer

Ajax Zaterdag te lief voor gastheer

Spreken van een uitje is niet op zijn plaats, daarmee worden de instelling en prestatiedrang van de Ajax Zaterdag tekort gedaan. Feit is wel dat de ploeg van Bart Logchies in de zaterdagse Topklasse regelmatig zijn ogen uitkijkt. Uitduels bij voetbalminnende topamateurclubs als IJsselmeervogels, HHC Hardenberg en Spakenburg zijn mooie ervaringen.

Ook de uitwedstrijd bij Rijnsburgse Boys kan in die categorie worden geschaard, al hield Ajax aan het resultaat (3-1) weinig reden tot lachen over.

Verschillende gebieden in Nederland claimen de mooiste amateurvoetbalregio van het land te zijn. De duin – en bollenstreek maakt zeker een goede kans, al is diens status enigszins aan slijtage onderhevig. Vorig seizoen was de regio nog met zes teams op het hoogste niveau vertegenwoordigd. Inmiddels is dat aantal gehalveerd. Rijnsburgse Boys is één van de ploegen die de eer van de streek hoog moet houden.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Bij Rijnsburgse Boys was tegenspoed tot voor kort een nauwelijks bekend fenomeen. De Uien, zoals de bijnaam luidt, grossierden vorig decennium in prijzen en waren ook in de Topklasse een vaste waarde in de top. Dit seizoen gaat het minder. Rijnsburgse Boys wordt in alle hevigheid geconfronteerd met de Wet van Murphy en plots is de degradatiestreep angstig dichtbij gekomen.

Je kunt veel over Rijnsburgse Boys zeggen, maar niet dat de club een lelijk complex heeft. Bij betreding van sportpark de Middelmors doemt een enorme tribune op, over de gehele lengte van het veld. Menig profclub zou er jaloers op zijn. En of het nog niet genoeg is, liggen er plannen om aan de andere kant van het veld nog een tribune te bouwen.
In de perskamer houdt de mogelijke herinvoering van de Tweede Divisie de gemoederen bezig. Begin volgende maand beslist de KNVB of er een nieuwe voetbalpiramide komt. Bij Rijnsburgse Boys zijn ze voorstander, al zien ze niets in het voornemen om tweede teams van BVO’s over het prof – en amateurvoetbal te verdelen. Dan maar liever tegen de amateurtak van Ajax, wordt hardop gelachen.

Lars Middelwijk duelleert in de uitwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. Ook Middelwijk kon Ajax Zaterdag niet helpen aan stootkracht. Lars Middelwijk duelleert in de uitwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. Ook Middelwijk kon Ajax Zaterdag niet helpen aan stootkracht.

De perskamer ligt achter de kleedkamers. In de catacomben is ruim voor de wedstrijd een vriendelijk onderonsje zichtbaar tussen Kevin Westmaas en Javier Martina met de spelers van Ajax. Westmaas heeft een verleden bij de amateurtak van Ajax. De naam van Martina doet bij de supporters zeer waarschijnlijk eerder een belletje rinkelen. Hij schopte het tot twee duels in de hoofdmacht van Ajax, maar is tegenwoordig slechts wisselspeler bij Rijnsburgse Boys.
Een kleine tweeënhalf uur later zal Martina wel een hoofdrol opeisen. Hij levert een panklare assist op Raily Ignacio, die vervolgens de wedstrijd beslist en de eindstand bepaalt op 3-1. Het doelpunt ontstaat door een fout van Lars Middelwijk.

Het is niet de middag van Ajax. Met sterkhouders Yuri Rose en Kevin de Visser op de tribune missen de Ajacieden stootkracht. Het wordt vlak na rust nog wel 1-1 door een schitterende goal van Ogur Kaya. Verbijstering maakt zich meester van de supporters op de tribune als diens voorzet nagenoeg vanaf de achterlijn, notabene met een uitdraaiende bal, via de paal binnen ploft. De vraag is of het een bewuste poging was. De vreugde bij Ajax is er niet minder om, al blijkt die van korte duur. Ajax toont zich te lief voor de niet bepaald van vertrouwen overlopende opponent, die voor het eerst in een maand tijd weer eens wint. Zelf wacht Ajax sinds 20 september op een zege.

Na een goede fase is Ajax nu weer in een mindere periode beland. Met veertien punten staan de Amsterdammers nog net boven de degradatiestreep. Dat is geen slechte prestatie, want niemand had verwacht dat de Zaterdag 1 zich freewheelend veilig zou spelen. Toch staat trainer Logchies er na afloop beteuterd bij. ,,We hebben niet goed gespeeld, maar hadden wel de mogelijkheid de tegenstander pijn te doen. We waren niet beslissend genoeg.”

Met een kater stappen Logchies en zijn spelers de bus in, om een uur na de wedstrijd het mooie complex van Rijnsburgse Boys te verlaten. De spelers hoeven niet te treuren. Nog voor de winterstop krijgt Ajax twee prachtige uitwedstrijden, bij Spakenburg en GVVV, de nummers één en twee van vorig seizoen. Dan is het zaak om de busreis met een driepunter extra aangenaam te maken.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto’s: Ajax.nl/Rob van Vliet