Menu

Ajax Zaterdag toch weer te sterk voor Noordwijk

Ajax won voor de tweede keer op kunstgras van Noordwijk: 2-1. Na de veelbesproken eerste wedstrijd op een niet-gecertificeerd kunstgrasveld (veld 3) werd het duel op een door de KNVB goedgekeurde kunstgrasmat overgespeeld (veld 7). Het resultaat was hetzelfde: Ajax won weer.

Het schijnt dat kunstgras over een jaar of vijf á tien in alle stadions ligt en ook (de meeste) amateurclubs zullen dan een mat van het kunstvezel met ingestrooide rubberdeeltjes hebben liggen. Voordeel is een altijd perfect rollend balletje en altijd goedgekeurde wedstrijden. Nadelen zijn er teveel om op te noemen, maar het grootste nadeel is het gevoel van de voetballer zelf. Tot op de dag van vandaag overheerst het gevoel van een vriendschappelijk duel op zo’n ondergrond. Voetballers willen vieze broeken en shirtjes en zonder nadenken een sliding kunnen nemen. Bovenal hebben niet alle amateurclubs de beschikking over een kunstgrasveld, waardoor het ene team zich beter kan voorbereiden dan de ander. Dit was ook één van de grieven van Noordwijk bij het verspelen van hetb eerste duel. Nu was dit echter niet aan de orde. Noordwijk kon een week lang trainen op het kunstgras, terwijl Ajax vorige week een oefenwedstrijd tegen Huizen speelde op het kunstgras en afgelopen week er éénmaal op trainde.

Tijdens de wedstrijd bleken beide teams toch onwennig. De eerste helft was van matig voetballend gehalte en de strijd werd vooral op het middenveld beslecht. Hoewel Ajax na twee minuten al op voorsprong had moeten komen (Arthur Vinkenoog liep alleen op Noordwijk-keeper van der Veldt af , maar schoot te slap in) duurde het tot de veertigste minuut voor het volgende hoogtepunt. En wat voor één. De vrije trap van de zeer sterk spelende aanvoerder Mark Geestman belanddde vanaf rand strafschopgebied in de kruising,1-0. Een even onverwacht als fraai doelpunt. Ajax was nu los. Dat bleek ook toen Dilshan Fong vlak voor rust snoeihard op de lat schoot.

Desalniettemin bleef waakzaamheid geboden voor de Ajacieden. De punten zijn hard nodig om 'lucht' te krijgen ten opzichte van de onderste plaatsen, terwijl Noordwijk bij een overwinning de kopgroep in het vizier krijgt. Maar het was Ajax dat de tweede helft de betere poeg was. Geinspireerd door twee frisse invallers (Danny Moinat en Jamal Ahaddouch), waardoor het team van Bob de Klerk tactisch wat anders ging spelen, bleef Ajax druk uitoefenen op de defensie van Noordwijk. Toch was Noordwijk dichtbij een treffer. De vrije trap van Meurs ging echter rakelings naast. Een kwartier na rust ging topscorer Orville Blankendal op links er vandoor en zag op rechts Aytekin Demirtas vrij staan die beheerst de 2-0 aantekende. Het was Demirtas’ eerste goal sinds een jaar.

Hierna probeerde Noordwijk met twee wissels een opening te forceren in de hechte Ajax-defensie. Maar onder aanvoering van de foutloos en sober spelende Marc Wolthuis kwam Ajax niet in de problemen. Ajax had de score zelfs kunnen uitbouwen, maar Danny Moinat kon de subtiele pass van Tayron Dekker alleen voor de keeper niet verzilveren. De laatste tien minuten probeerde Noordwijk van alles. Een schot van Rocky Pitti verdween tegen de bovenkant van de lat en in blessuretijd maakte Noordwijk nog onverwachts de aansluitingstreffer middels Leonard die simpel kon intikken bij de tweede paal, 2-1. In een allerlaatste poging om een gelijkspel te bewerkstelligen stoof Noordwijk nogmaals naar voren maar Pitti kopte onzuiver in. Ajax kon zo de verloren drie punten opnieuw bijschrijven en heeft nu aansluiting met de groep die zich de subtop mag noemen. Noordwijk moet hopen op een periodetitel daar de afstand tot de koplopers te groot is geworden.

Opstelling Ajax:

Raymond Homoet;Jeroen van den Berg,Marc Wolthuis,Dick Krommenhoek,Sander Mallie; Aytekin Demirtas,Mark Geestman, Tayron Dekker; Dilshan Fong (46. Danny Moinat), Arthur Vinkenoog (46. Jamal Ahaddouch), Orville Blankendal (89. Rob de Groot)

geel: Danny Moinat

Bron: www.ajaxzaterdag.nl