Menu

Ajax Zaterdag verliest in wedstrijd met twee gezichten

De zaterdagamateurs van Ajax hebben in hun Amstel-Cupduel tegen FC Zwolle met 3-0 hun meerdere moeten erkennen in de eerstedivisionist. Op de Toekomst stond Ajax halverwege met 1-0 achter, maar de Amsterdammers maakten het Zwolle zeer lastig in de tweede helft. Ondanks het feit dat Ajax Zaterdag het tweede team van Ajax is dat is uitgebekerd in de 'grote' Amstel Cup, kon trainer Bob de Klerk toch tevreden zijn.

Ajax Zaterdag speelde in de kenmerkende Ajax-stijl: 4-3-3 met de ‘punt naar voren’. Het eerste amateurteam van Ajax kent voor komend seizoen flink wat nieuwe aanwinsten, van wie er vier tegen Zwolle mochten beginnen. Zo kwam linksbuiten Tyron Dekker over van een vierdeklasser en speelde spits Orville Blankendal vorig seizoen nog in het tweede bij DWS. Aanvoerder Mark Geestman was een van de vertrouwde gezichten.

Ajax begon slordig aan de wedstrijd. Het leidde al snel na de aftrap tot een gevaarlijk moment, maar Geestman kon de bal nog net over zijn doel tikken. Het was de eerste corner voor FC Zwolle. De gasten zetten de thuisploeg in de eerste helft continu onder druk, maar wisten weining uitgespeelde kansen te creëren. Na een kwartier tikte Bert Zuurman wel de 1-0 binnen voor de Zwollenaren.

In het resterende gedeelte van de eerste helft hielden de vierhonderdvijftig toeschouwers nog een keer de adem in toen Dick Krommenhoek wederom op de lijn redding moest brengen voor de Amsterdammers. Bert Zuurman kon de bal vrij voor het doel aannemen, maar deed dat niet goed. Vervolgens draaide hij weg van zijn Amsterdamse verdediger en schoot hard in. Doelman Pascal Doest van Ajax was al gepasseerd, maar Krommenhoek dook snel op op de achterlijn en het schot van Zuurman schampte zijn been, waardoor een corner voor Zwolle het hoogst haalbare bleek.

,,Ik denk dat we in de eerste helft onbewust teveel ontzag hadden voor Zwolle”, verklaarde trainer Bob de Klerk na afloop. ,,We passten nerveus in en waren vaak net te laat bij de bal. Ik heb in de rust gezegd dat we gewoon vrijuit moesten voetballen. Wat hadden we tenslotte te verliezen? Ik zei dat we meer moesten durven. ‘Ga lekker voetballen’, zei ik.''

Alsof de woorden van de trainer het tovermiddel waren, gooiden de Amsterdammers in de tweede helft alle schroom van zich af. Het was niet Ajax, maar Zwolle dat onder druk stond. De Ajacieden lieten zien er wel degelijk een wedstrijd van te kunnen maken. Danny Moinat kon enkele minuten na rust net niet bij een bal uit een vrije trap van Tyron Dekker, en even later zag Moinat Zwolle-doelman Ten Rouwelaar ver uit zijn doel staan en probeerde een afstandschot. De bal verdween helaas ver naast het doel, maar er was venijn, vechtlust en voetbal te zien van de zaterdagamateurs van Ajax.

Het publiek kreeg langzamerhand hoop op een stunt van de thuisploeg. Die hoop werd waarheid toen Sander Mallie twintig minuten na rust na een prachtige en vloeiende aanval van Ajax Ten Rouwelaar passeerde. Het arbitrale trio had echter buitenspel geconstateerd en de feestvreugde bij de thuisploeg werd snel de kop ingedrukt. Mallie zelf dacht dat zijn doelpunt onterecht werd afgekeurd: ,,Volgens mij kwam de bal via een been van een Zwolse verdediger bij mij en kan ik daarom geen buitenspel hebben gestaan. Maar ik heb nog geen beelden terug gezien. Het is mogelijk dat ik het mis heb, maar ik dacht dat het een zuiver doelpunt was’’, aldus de teleurgestelde Ajacied.

Er brak een rommelige fase aan, waarin Ajax eigenlijk de betere was en scheidsrechter Goossens ging strooien met gele kaarten. Zo kregen vier Ajacieden in de laatste twintig minuten een gele kaart, waarvan er zeker een of twee twijfelachtig waren. Goossens toonde zich niet consequent door een elleboog van een Zwollenaar onbestraft te laten. Een van de gele kaarten was voor Dick Krommenhoek, die volgens de scheidsrechter in het strafschopgebied een aanvaller neerhaalde. Ruud Berger mocht dus ook nog eens een strafschop nemen, die hij verzilverde. Dat was enkele minuten voor tijd en enige minuten nadat Marc Wolthuis nogmaals had gered op de doellijn. Een minuut voor tijd bepaalde Arco Jochemsen de stand op 0-3.

,,Je zag dat we het de laatste vijf tot tien minuten conditioneel gezien niet meer konden opbrengen’’, analyseerde De Klerk. ,,We wisten in de rust dat hoe langer we slechts met 1-0 achter stonden, hoe meer perspectief dat ons bood. Zij konden de boel niet op slot gooien achterin, want stel dat wij nog de gelijkmaker zouden maken, dan werd het een ander verhaal.”

Ondanks het verlies was de trainer niet ontevreden. ,,Natuurlijk was ik graag met dit team een ronde verder gekomen, maar hier kan ik niet tegen trainen. Zwolle is een stap verder. Overigens denk ik niet dat zij in aanmerking komen voor de titel in de Eerste Divisie, want zo sterk vond ik ze ook weer niet. Maar in aanmerking genomen dat wij met vier nieuwe spelers in het veld stonden en dat we pas twee weken in training zijn, vond ik het niet tegenvallend. Ik mag niet mopperen als we tot de tachtigste minuut met slechts 1-0 achter staan. En we hebben van de wedstrijd geleerd. Dat je altijd geconcentreerd moet zijn, dat elk foutje fataal kan zijn. Maar er waren ook positieve dingen. De aanval bij het doelpunt van ons dat werd afgekeurd, was prachtig. Dat heb ik bij Zwolle niet gezien”, eindigde De Klerk positief.