Menu
Ajax zeker van Europees overwinteren

Ajax zeker van Europees overwinteren

Ajax heeft woensdagavond in de UEFA Champions League-wedstrijd tegen Dinamo Zagreb uitstekende zaken gedaan. Niet alleen zijn de Amsterdammers zeker van Europees overwinteren, door de 4-0 zege heeft het ook alle troeven in eigen hand om in 2012 in de Champions League verder te gaan, daar Olympique Lyon verloor van Real Madrid.

De vraag vooraf was hoe trainer Frank de Boer zou starten. Zou hij na de dubbele winst op Roda JC (beker en competitie) ook tegen Dinamo Zagreb met drie man achterin spelen of zou Gregory van der Wiel terugkeren in de basis? Het laatste was het geval, waardoor Ajax weer met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers ten strijde trok. Naast de terugkeer van Van der Wiel maakte ook rechtsbuiten Miralem Sulejmani zijn rentree in het elftal. De twee terugkerende Ajacieden drukten hun stempel op de wedstrijd.

Vanaf de aftrap speelde Ajax dominant en drong de ploeg de Kroatische gasten ver terug. In het eerste kwartier veerden de bijna vijftigduizend fans in de Amsterdam ArenA al twee keer op. In de tweede minuut voor een schot van Christian Eriksen dat net naast ging en in de zevende minuut toen Toby Alderweireld met een schitterende pass Theo Janssen vond, die op zijn beurt net over schoot. Daartegenover zette Dinamo Zagreb, dat vocht voor zijn laatste kans om Europees te overwinteren, een goede kopbal van Jerko Leko die uit een corner net naast kopte. Het enige minpuntje van Ajax in het eerste kwartier waren de gele kaarten voor Vurnon Anita en Eyong Enoh.

Christian Eriksen was geniaal met twee hakballetjes die als assists de boeken in gingen. Christian Eriksen was geniaal met twee hakballetjes die als assists de boeken in gingen.

Was het eerste kwartier al zeer onderhoudend, het tweede kwartier was buitengewoon vermakelijk voor het thuispubliek. In de twintigste minuut vond Eriksen met een ongelooflijk hakje de opgekomen Van der Wiel en hij vierde zijn rentree met een daverende knal hoog in de korte hoek van doelman Kelava; 1-0. Daarmee kwam er een einde aan 248 minuten zonder Ajax-doelpunt in de Champions League in de Amsterdam ArenA. Maar Ajax ging door en vijf minuten na de openingstreffer vond Enoh ondanks zware hinder van een Kroatische verdediger Siem de Jong. Hij tikte de bal door naar Sulejmani en de Serviër schoot prachtig raak; 2-0.

Ajax voelde zich heer en meester op de eigen grasmat. Dat was te zien in de offensieve strijdwijze, want tot twee keer toe was nota bene de centrale verdediger Jan Vertonghen het eindpunt van een aanval, maar beide keren trof de aanvoerder geen doel. Kelava had het daarna nog druk met een kopbal van zijn eigen verdediger Vida. Zagreb probeerde nog voor rust de aansluiting te vinden, maar linksback Ibanez schoot te wild in (over). De beste mogelijkheid kwam echter weer aan Ajax-kant. Alderweireld kopte uit een corner van Eriksen in het zijnet.

De tweede helft was minder enerverend. Ajax controleerde wel en kwam er af en toe gevaarlijk uit. In de 56ste minuut leverde dat een kans op voor Siem de Jong die de vuisten van de keeper op zijn pad vond, maar in de 65ste minuut was het wel raak. Van der Wiel had wederom een groot aandeel in de treffer. Hij kwam goed door op rechts, gaf in het strafschopgebied af op Eriksen en wederom met de hak bediende de Deen De Jong. De gelegenheidsspits rondde doeltreffend af; 3-0. Met drie verse krachten, Lukoki, Ebecilio en Lodeiro, deed Ajax nog een ultieme poging het positieve doelsaldo verder uit te breiden. Dankzij Nicolás Lodeiro lukte dat in blessuretijd. De Uruguyaan scoorde knap; 4-0. Het was in deze groepfase al de derde keer dat Ajax geen tegentreffers hoefde te incasseren. De laatste club die in Amsterdam tegen een 4-0 Champions League-nederlaag aanliep in Amsterdam was Ferencvaros in december 1995. ,,Ik ben trots", toonde De Boer zijn emotie na afloop. ,,Internationaal gezien is 4-0 winnen wel iets. Zo wil ik Ajax graag zien. We hielden continu de druk."

Met het oog op de tweede plaats in de groep deed Ajax daarmee zeer goede zaken. Behalve de drie punten voorsprong op Lyon, dat thuis verloor van Real Madrid, heeft Ajax nu ook een beter doelsaldo dan de Fransen. ,,In Lyon is 0-0 misschien genoeg nu we een goed doelsaldo hebben", rekende De Boer voor. ,,Maar we zullen daar wel ons eigen spel spelen, wel met verstand. Wij kunnen niet als Italianen achterover leunen en op de counter spelen. We zullen niet als blinden aanvallen. Lyon is lastig, zeker daar. Maar het is wel een heerlijk gevoel met drie punten voorsprong daarheen te gaan."


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Het basiselftal poseert voor de groepsfoto. Het basiselftal poseert voor de groepsfoto.
Derk Boerrigter loopt Vrsaljko voorbij. Derk Boerrigter loopt Vrsaljko voorbij.
Gregory van der Wiel vierde zijn rentree met een fraaie treffer. Gregory van der Wiel vierde zijn rentree met een fraaie treffer.
Miralem Sulejmani en Eriksen feliciteren de Ajacied. Miralem Sulejmani en Eriksen feliciteren de Ajacied.
Eyong Enoh gaf de Braziliaan Sammir geen kansen om aan te vallen. Eyong Enoh gaf de Braziliaan Sammir geen kansen om aan te vallen.
Sulejmani verdubbelde na 25 minuten de score met een fraai doelpunt. Sulejmani verdubbelde na 25 minuten de score met een fraai doelpunt.
Theo Janssen haalt hard uit. Theo Janssen haalt hard uit.
Invaller Jody Lukoki creëerde in de slotfase een kans. Invaller Jody Lukoki creëerde in de slotfase een kans.
Nicolas Lodeiro scoorde enkele seconden voor het eindsignaal het vierde doelpunt. Nicolas Lodeiro scoorde enkele seconden voor het eindsignaal het vierde doelpunt.
De Uruguayaan wordt gefeliciteerd door Lorenzo Ebecilio, die de assist gaf. De Uruguayaan wordt gefeliciteerd door Lorenzo Ebecilio, die de assist gaf.
De spelers bedanken het publiek voor hun steun gedurende de wedstrijd. De spelers bedanken het publiek voor hun steun gedurende de wedstrijd.