Menu
Ajax zet achtervolgers op afstand

Ajax zet achtervolgers op afstand

Ajax heeft zijn tweede plek verstevigd in de onderhoudende thuiswedstrijd tegen FC Twente. Met de vertrouwenwekkende 4-2-overwinning sloegen de Ajacieden een mogelijk beslissend gat met zijn achtervolgers. Ricardo Kishna scoorde twee keer en tekende tevens voor Ajax' 5000ste treffer in de Eredivisie. Riechedly Bazoer en Nick Viergever droegen ook scorend bij aan de zege.

Ajax kon, nee moest optimaal profiteren van het puntenverlies van vrijwel alle concurrenten om plek twee. Vrijdag legde AZ het voor eigen publiek al af tegen koploper PSV: 2-4. Zaterdag ging Feyenoord onderuit op het kunstgras van Heracles Almelo (2-0), waarna een dag later PEC Zwolle de IJsselderby verloor van erfvijand Go Ahead Eagles. De Ajacieden wisten zondag klokslag 16:45 uur exact wat nodig was om de tweede positie op de ranglijst te versterken.

Ajax toonde direct al in de openingsfase over veerkracht te beschikken. De kopbal waarmee Jésus Corona zijn ploeg al na zes minuten aan een 0-1-voorsprong hielp, was een regelrechte tegenvaller. Ajax is dit seizoen scorend bepaald nog niet op dreef. De Mexicaan leek de Amsterdammers met zijn goal een extra lastige middag te bezorgen.

Het perspectief van de Ajacieden zag er nauwelijks tien minuten later al compleet anders uit. Eerst schoot Nick Viergever de thuisploeg in de elfde minuut weer naast de Tukkers. De linksback liet Twente-goalie Sonny Stevens volmaakt kansloos met zijn kanonskogel. Weer vier minuten later kon Ajax opnieuw juichen. Op aangeven van Daley Sinkgraven haalde Riechedly Bazier met links doeltreffend uit: 2-1. Plots waren de rollen weer omgedraaid in de roerige en sfeervolle (mede door fraaie sfeeracties) Amsterdam ArenA.

Ricardo Kisna maakt de 4-2: de 5000ste treffer voor Ajax in de Eredivisie. Ricardo Kisna maakt de 4-2: de 5000ste treffer voor Ajax in de Eredivisie.

De thuiswedstrijd tegen de Tukkers gold als aftrap voor een drukke voetbalperiode. Met het oog op het thuisduel met Twente plus het tweeluik in de UEFA Europa League met Legia Warschau kondigde De Boer vrijdag aan de komende weken te rouleren met zijn spelers. Het resulteerde voor het thuistreffen tegen de Twentenaren in een fiks aangepaste defensie. Sterker: vergeleken met de, met het nodige fortuin gewonnen, uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles (1-2) had Ajax' laatste linie een geheel ander gezicht.

Rechtsback Kenny Tete was de vervanger van de geblesseerde Ricardo van Rhijn. Joël Veltman en Niklas Moisander vierden respectievelijk hun rentree na blessureleed en een schorsing. Veltman en Moisander vormden tijdens het trainingskamp in Qatar (winterstop) voor het laatst een vertrouwd verdedigingsduo. Nick Viergever startte als linksback. Nicolai Boilesen bleef uit voorzorg langs de kant. Met de toekijkende Thulani Serero als wisselspeler, gaf Davy Klaassen opnieuw invulling aan de cruciale positie van centrale middenvelder.

Ondanks de positieve tussenstand kregen de Ajacieden snel een nieuwe tegenvaller te slikken. Halverwege de eerste helft haakte Joël Veltman opnieuw geblesseerd af. De centrumverdediger leek na zijn laatste test, maandag bij Jong Ajax, fit voor minstens een uur topvoetbal. Het lot besliste echter anders; de international moest zich laten vervangen door Mike van der Hoorn. Het eerder nog in ere herstelde verdedigingskoppel Moisander-Veltman was daarmee helaas geen lang leven beschoren. De kwetsuur van de IJmuidenaar is extra zuur met het oog op de naderende confrontatie met Legia Warschau. Donderdagavond kunnen de Ajacieden een eerste stap zetten richting achtste finales van de Europa League.

Wat zondag voor Ajax gold, ging deze speelronde zeker ook op voor Twente. Ook de ploeg van Alfred Schreuder kon een goed resultaat uitstekend gebruiken. De Tukkers verloren hun laatste twee competitieduels van PEC Zwolle en Excelsior. Hakim Ziyech behoort onmiskenbaar tot de spelers die tonen dat Twente over voldoende individuele klasse beschikt voor - minimaal - een hoge plek in de subtop. De individualist pikte de bal vijf minuten na rust op, nadat Luc Castaignos op Cillessen was gestuit. De Twentse gelijkmaker gold als een nieuwe domper voor alles en iedereen met een Ajax-hart.

Ajax – FC Twente bleef niettemin bruisend en, zeker voor de neutrale toeschouwer, een genot om naar te kijken. Met spits Arek Milik als vervanger van de moegestreden Lasse Schöne zette Ajax de jacht op hernieuwde treffers met volle overtuiging in. De Ajacieden stelden de 49.874 toeschouwers alles behalve teleur. In de 68ste minuut schoot Kishna raak op aangeven van El Ghazi. Aan de treffer ging uitstekend en voetbalbegaafd voorwerk vooraf van Sinkgraven.

Zeven minuten later tekende opnieuw Kishna voor een flonkerende jubileumgoal. De 4-2 was naast beslissend ook Ajax’ 5000ste doelpunt sinds de start van de Eredivisie. De Amsterdamse club is daarmee de eerste die deze mijlpaal behaalde. De historische component gaf de terechte overwinning extra glans en gewicht. Het belangrijkste doel was er evenwel mee bereikt. Met de overwinning versterkten de Ajacieden plek twee achter PSV. Met nog elf speelrondes te gaan, laat Ajax de naaste belagers Feyenoord en AZ acht punten achter zich. PEC Zwolle volgt op tien punten. Tegen Twente boekten de Ajacieden bovendien eindelijk weer een overwinning die het zelfvertrouwen echt zal sterken.

Teks: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Viergever haalt na 10 minuten vernietigend uit. Viergever haalt na 10 minuten vernietigend uit.
Ontlading na de 1-1 van Viergever. Ontlading na de 1-1 van Viergever.
En na een kwartier zette Riechedly Bazoer Ajax op 2-1. En na een kwartier zette Riechedly Bazoer Ajax op 2-1.
Bazoer wordt gefeliciteerd met zijn eerste Ajax-treffer. Bazoer wordt gefeliciteerd met zijn eerste Ajax-treffer.
Arek Milik kwam halverwege de tweede helft in het veld voor Lasse Schöne. Arek Milik kwam halverwege de tweede helft in het veld voor Lasse Schöne.
Kenny Tete stond voor het eerst in de basis bij Ajax 1. Kenny Tete stond voor het eerst in de basis bij Ajax 1.
Op aangeven van Anwar El Ghazi scoorde Kishna de 3-2. Op aangeven van Anwar El Ghazi scoorde Kishna de 3-2.
Een mijlpaal! De 4-2 was de 5000ste voor Ajax in de Eredivisie. Een mijlpaal! De 4-2 was de 5000ste voor Ajax in de Eredivisie.
Een heerlijke zege in de Amsterdam ArenA. Een heerlijke zege in de Amsterdam ArenA.
Hoog boven iedereen uit: Jasper Cillessen. Hoog boven iedereen uit: Jasper Cillessen.