Menu

Ajax zet AZ te kijk: 6-2.

De debuterende Nigel de Jong zal zijn ogen hebben uitgekeken. Nadat Mido in de eerste minuut op de lat kopte, kopte Kenneth Perez AZ in de derde minuut naar een 0-1 voorsprong. Maar binnen het half uur leverde Van der Meyde drie succesvolle voorzetten af en zetten Mido (2x) en Litmanen Ajax op 3-1. Dat was tevens de ruststand. In de tweede helft waren Litmanen en twee keer Boukhari succesvol waardoor Ajax simpel met 6-2 won. PSV speelde gelijk, waardoor Ajax alleen aan de leiding gaat.

Op deze pagina worden de hoogtepunten van de wedstrijd bijgehouden.

90. Van Egmond fluit af. Ajax wint en omdat PSV gelijk speelt neemt Ajax voor het eerst dit seizoen de leiding in de competitie.

89. Een jubileumtreffer lijkt Litmanen vanavond niet gegund. Nu schiet de 'Ajacied van de Wedstrijd' keihard op de lat.

84. GOAL! Boukhari voelt zich prima in het veld. Een voorzet van Andy van der Meyde wordt door de Rotterdammer keurig in gekopt, 6-2.

82. GEEL. AZ-verdediger Wijker krijgt geel.

82. WISSEL. Buskermolen komt bij AZ in het veld voor Meerdink.

81. Jari Litmanen is dicht bij zijn 75e Ajax-goal. De Fin doet bijna alles goed, maar schiet recht in handen van Moens.


78. GOAL! Boukhari, vrij in het centrum, raakt zijn eerste bal zo goed dat het een doelpunt oplevert, 5-2.

78. WISSEL. Sikora verlaat het veld en Boukhari loopt het veld in.

76. RODE KAART. Tim de Cler loopt twee gele kaart op. Slechte rentree in de Arena voor de oud-Ajacied. AZ moet verder met tien man.

69. WISSEL. Yakubu wordt naar de kant gehaald en Petri Pasanen neemt zijn plaats in. Ook AZ wisselt. Robbemond gaat eruit; Kromkamp komt erin.

63. Van der Meyde kiest voor de beste weg na een lange rush. Hij passt op Trabelsi die via een Alkmaars been over schiet.

61. GOAL. Yakubu wordt hard afgestraft voor een slechte verdedigende actie. Perez zet Bergdolmo opzij en schiet onder Timmer door, 4-2.

60. Trabelsi schiet op de lat.

59. Richard Witschge neemt vrije trap voor Ajax en legt de bal voor de voeten van Sikora. De Deventenaar haalt uit en Moens kan met moeite de bal tot corner verwerken.

57. Perez schiet een vrije trap voor AZ in het zijnet.

48. GOAL! Jari Litmanen zet Ajax met een fraai bekeken boogballetje op een riante 4-1 voorsprong. Mido knalt de bal nog tegen de touwen, maar die had de doellijn al gepasseerd.

46. WISSEL. Henk Timmer vervangt Maarten Stekelenburg die wederom last kreeg van zijn oude blessure aan een bilspier. Zo staat de doelman tégen zijn werkgever te spelen, want Ajax huurde hem dit seizoen van AZ.

44. Van der Meyde komt goed weg als Perez wegens buitenspel wordt afgevlagd. De Deen kreeg de bal cadeau na een mislukt trucje van de Arnhemmer.

43. Prima actie van debutant Nigel de Jong. Zijn voorzet wordt door Litmanen in een keer op de slof genomen en ook nu schiet de Fin naast en over.

41. GELE KAART. Tim de Cler krijgt een gele kaart voor het afstoppen van Trabelsi.

36. Van Galen snijdt ongestraft door het hart van de Amsterdamse defensie en wil met een boogballetje Stekelenburg verschalken. De Haarlemmer is echter langer dan gedacht en hij kan met uiterste krachtinspanning de bal keren.

34. Perez is nog niet klaar met Ajax. De Deen, helemaal opgeleefd dit seizoen, haalt van twintig meter verwoestend uit. Stekelenburg hoort tot zijn vreugde de bal op de lat uiteenspatten.

33. De vleugelspelers krijgen alle vrijheid. Nu zet Sikora voor op de vrijstaande Mido die de bal koppend wil laten indraaien. De bal gaat net naast.

32. Van der Meyde doet opnieuw alles goed. Sikora start op tijd, raakt de bal goed, maar Moens is zeer alert en tikt de bal uit het doel.

26. Mido zet voor vanaf de achterlijn en Litmanen raakt de bal ineens. Dat doet hij niet goed genoeg want de bal vliegt hoog over.

22. GOAL! Andy van der Meyde levert zijn derde succesvolle assist af. Nu staat Litmanen vogelvrij en de Fin schiet Ajax naar 3-1.

19. Schot voorlangs van Trabelsi.

12. GOAL! Ajax is er razendsnel uit en Van der Meyde loopt goed door, ziet Mido in het centrum en passt op tijd. De Egyptenaar schiet simpel binnen, 2-1.

10. GOAL! Andy van der Meyde draait Opdam dol en zet voor. Mido heeft aan een heel klein gaatje genoeg om de gelijkmaker binnen te koppen, 1-1.

9. Van Galen kan weer doorsteken op links, waar Stekelenburg gelukkig goed anticipeert en de bal tot corner verwerkt.

3. GOAL. AZ doet het beter. Van Galen zet voor vanaf links en Kenneth Perez kan ongehinderd de vrije hoek uitkiezen en zet de Alkmaarders op 0-1.

1. Andy van der Meyde neemt de eerste corner van Ajax goed en Mido kopt in. Helaas voor de vervanger van Zlatan belandt zijn kopbal op de lat.

1. Ajax trapt af voor de achtste wedstrijd van het seizoen in de Holland Casino Eredvisie en het blijkt dat Nigel de Jong aan de linkerkant van het veld is geposteerd door trainer Ronald Koeman. Bergdolmo staat met Yakubu centraal achterin.

-1. Bij het oplezen van de namen van de gasten wordt bij het noemen van oud-Ajacieden Ole Tobiasen en Tim de Cler spontaan geapplaudiseerd.

Opstellingen:

Ajax: Stekelenburg, Trabelsi, Yakubu, De Jong, Bergdølmo, Galásek, Litmanen, Witschge, Van der Meyde, Mido, Sikora
Reserves: Timmer, Pasanen, Van Halst, Seedorf, Pienaar, Boukhari, Machlas

AZ: Moens, Wijker, Lindenbergh, Robbemond, Opdam, Nelisse, Van Galen, Perez, Meerdink, Tobiasen, De Cler
Reserves: Zwarthoed, Volmer, Buskermolen, Foretes Rodriguez, Reini, Kromkamp, Elkhattabi.

Scheidsrechter: Dick van Egmond