Menu
Ajax zet na rust 'een uitslag neer': 0-7

Ajax zet na rust 'een uitslag neer': 0-7

In de eerste wedstrijd ter voorbereiding op het nieuwe seizoen heeft Ajax stadsgenoot DWV met 7-0 verslagen. De gehele productie kwam tot stand in de tweede helft, toen het team op negen plaatsen was gewijzigd.

Trainer Danny Blind liet alle nieuwe aankopen aan de wedstrijd beginnen. Markus Rosenberg speelde in de spits, met achter zich - op nummer tien - Edgar Manucharyan. Olaf Lindenbergh startte linkshalf, na rust schoof hij iets naar rechts en ging voor de verdediging spelen.

Rosenberg kwam niet tot scoren tegen zondaghoofdklasser DWV, maar was wel tevreden over zijn eerste vijfenveertig minuten in het Ajax-shirt. ,,Het was voor mij een goede wedstrijd om het systeem en de medespelers te leren kennen. Ik moet nu echt centraal blijven staan, het is wennen dat er twee vleugelspelers zijn. Verder kan je van zo´n eerste wedstrijd niet zoveel verwachten. Ik heb niet gescoord, dat is natuurlijk wel jammer, maar dat komt nog wel. Het samenspel verliep redelijk. We kennen elkaar net een week, we moeten wat geduld hebben."

Rosenberg vindt het niveau van Ajax hoog. ,,Ik was na de eerste training kapot, het gaat sneller dan ik ben gewend. Ik heb een training overgeslagen uit voorzorg, maar nu gaat het weer goed." De Zweed was in de eerste helft wel dicht bij een doelpunt. In een scrimmage was keeper Pascal Doest echter net iets eerder bij de bal dan de spits. Ajax kreeg nog een aantal kansen, maar Doest was steeds alert.

Na rust liet Blind negen andere spelers hun eerste minuten van het seizoen spelen. Alleen aanvoerder Julien Escudé en Lindenbergh bleven staan. Het middenveld was met Rasmus Lindgren, Steven Pienaar en Wesley Sneijder wat aanvallender ingesteld en dat resulteerde al na vijf minuten in de eerste treffer. Wesley Sneijder opende de score door precies naast keeper Arnold Smit in de linkerhoek te schieten.

Vervolgens moest het publiek goed de aandacht erbij houden, want nog geen zes minuten later was het al 4-0. Yannis Anastasiou (twee keer) en Nicolae Mitea passeerden de DWV-doelman. Vooral de goal van Mitea was wonderschoon. Vanaf de linkerkant haalde hij ineens uit. De bal verdween snoeihard in het dak van het doel.

Ajax zakte daarna weer wat terug, om in de laatste tien minuten nog eens aan te zetten. Sneijder, Anastasiou en Mitea scoorden ieder nog eenmaal en bepaalden de eindstand op 7-0.

,,In de eerste twee weken gaat het vooral om het fysiologische aspect", verklaarde Danny Blind na afloop. ,,Maar je moet in dit soort wedstrijden wel een uitslag neerzetten. Wat dat betreft was de tweede helft beter dan de eerste. Aan de opstellingen van beide helften vandaag kan geen enkele conclusie worden verbonden. Iedereen speelt wel zoveel mogelijk op zijn eigen positie."

Eén conclusie leverde dit eerste oefenduel echter wel op: Julien Escudé droeg de hele wedstrijd de aanvoerdersband en zal dat blijven doen. ,,Dat is een bewuste keuze", bevestigde Blind. ,,Toen ik vorig seizoen bij het elftal kwam, was Galásek aanvoerder, maar hij raakte geblesseerd. Julien Escudé heeft de aanvoerdersband overgenomen en dat hebben we zo gelaten. Nu is hij eerste aanvoerder en Galásek tweede. Beiden zijn prima jongens met persoonlijkheid en stabiliteit. Zij kunnen een sturende rol vervullen binnen en buiten het veld. En de taal is geen probleem, want ze spreken allebei Nederlands."

Blind beloofde alvast dat het volgende week pittiger zal worden voor de selectie. ,,In week drie, vier en vijf gaan we ergens naar toe werken. Ik kijk, luister en concludeer. Met name in de week na het Amsterdam Tounament, wanneer we toewerken naar de voorronde Champions League, zal het elftal zich gaan vormen."