Menu
Ajax zet puntjes op de i

Ajax zet puntjes op de i

Luttele uren nadat de selectie van Ajax de ochtendtraining op de Toekomst had voltooid, stapten de Ajacied vrijdag op het vliegtuig naar Lissabon. Vlucht WX 9428 bracht de landskampioen na een drie uur durende luchtreis in de Portugese hoofdstad. In Lissabon besluit Ajax het wedstrijddeel van de voorbereiding met twee vriendschappelijke krachtmetingen tegen Benfica.

Zaterdagmiddag vanaf 17:00 uur (Nederlandse tijd) kan een eerste lichting Ajax-spelers zich tonen aan trainer Frank de Boer. Op het fraaie trainingscomplex van de Portugese topclub is Jong Benfica de tegenstander. Het duel is live te volgen op Ajax Exclusive TV. Later op de avond, vanaf 20:45 uur, staat een nieuwe formatie Ajacieden tegenover het Benfica. In Estadio da Luz wordt gestreden om de Eusebio Cup, een voetbalprijs vernoemd naar de begin dit jaar overleden clubicoon van Benfica. Laatstgenoemd duel is voor Ajacieden te zien op Fox Sports. Natuurlijk zijn highlights te volgen via de Ajax-website en het officiële Twitteraccount: @AFCAjax.

Frank de Boer selecteerde 28 Ajacieden voor de weekendtrip naar Lissabon. De 25 veldspelers en drie keepers krijgen deze voorbereiding een laatste kans zich in een oefenduel te tonen aan de hoofdtrainer. Het zijn ook de eerste oefenduels waarin de Ajacieden negentig minuten - een volledig duel - kunnen spelen. De duels met Benfica hebben daarmee ook het karakter van een generale repetitie. Zondag over een week wacht alweer de strijd om de Johan Cruijff Schaal, de officieuze opening van het voetbaljaar 2014-2015. In de Amsterdam ArenA strijden bekerwinnaar PEC Zwolle en landskampioen Ajax om de eerste échte prijs die dit seizoen valt te winnen.

De horloges werden een uur teruggezet in Portugal. De horloges werden een uur teruggezet in Portugal.

De WK-gangers Daley Blind, Jasper Cillessen en Joël Veltman genieten tot en met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal van een welverdiende vakantie. Het trio meldt zich daags na de seizoensopener voor de eerste werkdag in het nieuwe seizoen. Het perspectief van de Ajacieden die tegen de twee verschillende Portugese ploegen aantreden verschilt onderling ook sterk. Ervaren selectiespelers als captain Niklas Moisander, nieuwkomer Nick Viergever en routinier Lasse Schöne kunnen deze voorbereiding voor het laatst de puntjes op de i zetten voordat de Eredivisie losbarst. Voor aanstormende talenten als de Jong Ajacieden Damian van Bruggen, Danny Bakker, maar ook de kersverse A-selectiespeler Anwar El Ghazi biedt de trip volop gelegenheid om kosbare ervaringen op te doen tegen een gerenommeerde Europese (top)club. Ervaring die voor de jonkies wellicht van pas komt in de Jupiler League.

Kort na de landing op Lisboa International Airport verzorgt De Boer vrijdagavond met aanvoerder Moisander een persconferentie in het Estadio da Luz. Het ‘stadion van het licht’ was afgelopen seizoen nog het decor van de spectaculaire UEFA Champions League-finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid. Historische grond, kortom. De zaterdag staat vooral in het teken van de twee oefenduels.

Zondag keert Ajax weer terug in Amsterdam. De Boer en zijn staf zullen hun nieuwste ervaringen en observaties laten doorklinken in de definitieve selectie voor het gloednieuwe voetbaljaar 2014 – 2015, seizoen waarin de 34e landstitel in de clubhistorie kan worden veroverd. Naast de ambitie om daarnaast de KNVB Beker én de Johan Cruijff Schaal te veroveren, is ook overwinteren in de Champions League een voornaam doel. Ook daarom zullen de Ajacieden zich zo sterk en overtuigend mogelijk willen presenteren in de Portugese hoofdstad.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Ben Verbeek

De Ajacieden betreden het vliegtuig op Schiphol Oost. De Ajacieden betreden het vliegtuig op Schiphol Oost.
Tijd voor handtekeningen op de luchthaven van Lissabon. Tijd voor handtekeningen op de luchthaven van Lissabon.