Menu
Ajax zet reuzenstap richting titel

Ajax zet reuzenstap richting titel

Ajax heeft zondag een reuzenstap richting de 33ste landstitel gezet. In de uitverkochte Amsterdam ArenA was de koploper met 3-0 te sterk voor achtervolger FC Twente. Stefano Denswil, Lasse Schöne en Bojan maakten de doelpunten. Doordat Ajax zelf geen fout maakte en verschillende concurrenten punten lieten liggen, gaat Ajax in een zetel richting het kampioenschap.

De winst op FC Twente betekende voor Ajax alweer de twaalfde thuiszege en de achttiende zege in totaal dit seizoen in de Eredivisie. Daarnaast hield Ajax voor de tiende keer de nul in eigen huis. De zege op Twente onderstreepte beide reeksen nog maar eens. Na twee gelijke spelen tegen Cambuur en NAC pakte Ajax tegen concurrent Twente weer het volle pond. Een zege die dubbel en dwars telde. Met nog vijf wedstrijden voor de boeg kan Ajax de landstitel niet meer ontgaan.
De Boer merkte Twente vooraf nog als Ajax’ grootste concurrent aan. ‘Ze mogen daarom geen bloed ruiken’ was dan ook het dwingende advies aan zijn spelers vooraf. Daags na het puntenverlies van zowel Vitesse als PSV kon Ajax bij winst immers een reuzenstap richting de vierde landstitel op rij zetten. En zo geschiedde. Dankzij de zege op Twente is het verschil tussen Ajax en Twente inmiddels opgelopen tot tien punten. Vitesse en PSV staan (met een wedstrijd meer gespeeld) op negen punten achterstand van Ajax. Feyenoord, dat net als Ajax een wedstrijd minder heeft gespeeld, is de nieuwe nummer 2 op acht punten achterstand. Komende woensdag kunnen die verschillen alleen nog maar groter worden als Ajax in Waalwijk de inhaalwedstrijd tegen nummer 16 RKC speelt. Ook Feyenoord komt die dag in actie, uit bij Heracles Almelo.

Drie dagen na het bereiken van de bekerfinale stond voor Ajax de volgende topper alweer voor de deur. Ten opzichte van de gewonnen halve finale tegen AZ had Frank de Boer zijn basisformatie op vier posities aangepast. Jasper Cillessen keerde logischerwijs weer terug onder de lat. De eerste doelman was afgelopen donderdag getuige van een uitstekende wedstrijd van ‘bekerdoelman’ Kenneth Vermeer die een groot aandeel had in de 0-1 zege. Verder kreeg Ricardo Kishna de voorkeur boven Lesly de Sa, verving Stefano Denswil de geblesseerde Niklas Moisander (knieklachten) en verkoos De Boer de beweeglijke Bojan boven Kolbeinn Sigthórsson in de punt van de aanval.


Ajax speelde tegen FC Twente in een bijzonder shirt. Net als de afgelopen twee seizoenen stond hoofdsponsor Aegon de plek op het shirt voor één wedstrijd af aan Fonds Gehandicaptensport. De geste van Aegon zorgde net als de afgelopen jaren voor veel aandacht in aanloop naar de jaarlijkse collecteweek van Fonds Gehandicaptensport. Tijdens het duel met Twente zaten er ook zo’n 130 bijzondere gasten op de tribune. Zoals de traditie sinds een aantal seizoenen voorschrijft nodigt Ajax in samenwerking met Aegon eens per jaar de oud-spelers uit voor de jaarlijkse reünie. Zo vielen er zondagmiddag veel dingen samen in de ArenA.

De eregasten in de Engelenbak zagen net als de andere fans in de uitverkochte ArenA een gelijk opgaande eerste helft. Na een sterke openingsfase van de bezoekers kreeg zowel Ajax als Twente verschillende kansen. Twente was enkele keren dicht in de buurt van een goal via Gutiérrez (voorlangs), Schilder (lob), Mokthar (buitenkant paal) en Castaignos (kruising). Ajax stelde daar via onder anderen Kishna en Bojan gevaar tegenover. Het was uiteindelijk Stefano Denswil die na een half uur spelen raak kopte uit een indraaiende vrije trap van Lasse Schöne: 1-0. Precies een halfjaar na zijn kopgoal in de Champions League tegen AC Milan tekende hij tegen Twente voor zijn eerste competitiedoelpunt.

Aan het begin van de tweede helft voltrok eenzelfde scenario als voor rust. Twente zette druk en kwam opnieuw tot kansen. Maar opnieuw leidde dit niet tot een doelpunt. De eerste treffer van de middag viel een kwartier na rust juist aan de andere kant. In de fase waarin Twente domineerde, perste Ajax er een schitterende aanval uit. Bojan lanceerde Van Rhijn op de rechterflank, die vervolgens vrij richting het doel van de bezoekers kon opstomen. Met oog voor zijn medespeler legde Van Rhijn de bal daarna af op Schöne, die Ajax op een 2-0 voorsprong zette. Op uiterst effectieve wijze werd het gevaar van Twente daarmee in de kiem gesmoord. De cijfers spraken immers voor zich.

Met de 2-0 voorsprong in de rug kon Ajax wat vrijer gaan voetballen. Ondanks het gevaar van Twente kreeg Ajax dankzij de verdubbelde marge wat meer lucht. Met frisse kracht Sigthórsson voor Kishna werd de aanval van Ajax kort na de tweede goal ververst. En daar waar een tegentreffer van Twente nog altijd in de lucht hing, sloeg Ajax zes minuten na de tweede treffer opnieuw uiterst effectief toe. Dit keer was het Bojan die de hossende ArenA opnieuw op de banken kreeg. Met een bekeken knal schoot hij Ajax halverwege de tweede helft naar een 3-0 voorsprong. Die score toverde na afloop een grote glimlach op de gezichten van de Ajacieden. De vierde landstitel op rij is na zondag een stuk dichterbij gekomen. ,,We hebben vandaag een mooie stap gezet", zei Frank de Boer na afloop: ,,Het zou dom zijn als we geen kampioen worden nu. Maar we zijn er nog niet. De focus gaat nu gewoon weer op RKC."

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

Aegon stond z'n plaats op het shirt af aan Fonds Gehandicaptensport. Aegon stond z'n plaats op het shirt af aan Fonds Gehandicaptensport.
Bojan keerde terug in de basis en betaalde het vertrouwen uit. Bojan keerde terug in de basis en betaalde het vertrouwen uit.
Frank de Boer schreeuwt zijn manschappen in de eerste helft naar voren. Frank de Boer schreeuwt zijn manschappen in de eerste helft naar voren.
Stefano Denswil kopt de openingsgoal binnen, 1-0! Stefano Denswil kopt de openingsgoal binnen, 1-0!
Ajax werd gesteund door oud-spelers die in de Engelenbak toekeken. Ajax werd gesteund door oud-spelers die in de Engelenbak toekeken.
Davy Klaassen is uiteraard ook heel blij met de 1-0. Davy Klaassen is uiteraard ook heel blij met de 1-0.
Net als het hele team. Net als het hele team.
Nicolai Boilesen speelde driekwart wedstrijd. Nicolai Boilesen speelde driekwart wedstrijd.
De fans vieren na de 2-0 uitgebreid en langdurig feest. De fans vieren na de 2-0 uitgebreid en langdurig feest.
Bojan op weg naar de 3-0. Bojan op weg naar de 3-0.
Joël Veltman wordt omarmd door Bengtsson. Joël Veltman wordt omarmd door Bengtsson.