Menu

Ajax zet RKC met goed voetbal aan de kant

RKC legde Ajax geen strobreed in de weg zaterdagavond. Hoewel Koeman vooraf zei dat er geen gemakkelijke tegenstanders meer zijn tot het einde van de competitie, werd RKC zeer eenvoudig aan de kant gezet. Halverwege stond Ajax al op een 3-0 voorsprong en uiteindelijk wisten de Amsterdammers zes keer te scoren: 6-1. Hatem Trabelsi maakte zijn eerste officiële treffer in het rood-witte shirt. Trainer Ronald Koeman had na afloop niets dan lof voor zijn spelers.

Het had op papier een spannende wedstrijd kunnen worden. Ajax moest winnen om de zo belangrijke tweede plaats vast te houden, RKC kon de drie punten goed gebruiken met het oog op Europees voetbal komend seizoen. RKC had, volgens de clubwebsite, bedacht dat Ajax´ zwakke punten de defensie en doelman Lobont waren. De laatste kon zich, zo was in de voorbeschouwing te lezen, slechts in grote wedstrijden bewijzen, in de ´kleinere´ maakte hij nog wel eens fouten. Een vergissing wellicht vanuit het Waalwijkse kamp. Koeman hamert inmiddels veelvuldig op het feit dat elke wedstrijd van Ajax tot het einde van het seizoen erg belangrijk is. Kleine wedstrijden zijn er niet, dus ook geen makkelijke tegenstanders meer, vond Koeman.

Maar, zo zei Koeman ook, elke tegenstander die Ajax uit zijn spel kan halen, heeft kansen. Door de vele wedstrijden en de ervaring die Ajax inmiddels heeft opgedaan in de Champions League, is de ploeg inmiddels gewend aan het feit dat tegenstanders het Amsterdamse spel willen ontregelen. Tegen RKC liet Ajax het niet toe.

Meteen speelde de thuisploeg op balbezit en zette op die manier de Waalwijkers onder druk. RKC kon er geen speld tussen krijgen. De Brabanders kwamen in de eerste helft slechts een aantal maal over de middellijn, dus werd zowel de defensie als de doelman van Ajax nauwelijks op de proef gesteld.

Al na drie minuten vond Rafel van der Vaart, die de geschorste Zlatan Ibrahimovic in de spits verving, het doel. Vanaf de zijkant ging echter een vlag omhoog wegens buitenspel, dus keurde scheidsrechter Braamhaar de treffer af. Een dik kwartier later scoorde Van der Vaart op bijna identieke wijze. Deze maal was het wel geldig. Volgens Martin Jol, trainer van RKC was het misschien wel buitenspel. Koeman was het met zijn collega eens. ,,Ik dacht ook aan buitenspel, maar Van der Meyde had eerder ook al een strafschop moeten hebben. Uiteindelijk is het, gezien het wedstrijdverloop, niet zo belangrijk meer", reageerde hij nuchter. Twee minuten daarvoor had Wesley Sneijder de score voor Ajax al geopend. Vlak voor rust maakte weer Van der Vaart de derde voor zijn ploeg.

RKC kwam na de rust wat feller uit de startblokken, maar kon niet echt gevaarlijk worden. Even later bracht Pasanen, voor zover dat al niet was gebeurd, de gasten de genadeklap toe. Uit een cornervariant kopte de Fin raak. Het publiek leunde inmiddels rustig achterover om te gaan genieten van een wedstrijd die wel eens in een monsterscore zou kunnen uitmonden.

Omdat het voetballend allemaal goed in elkaar stak, zochten de fans een ander vermaak en begonnen ze om Richard Witschge te roepen. De Ajacied kon er wel om lachen, maar hoefde van de trainer niet te gaan warmlopen. Koeman: ,,Als trainer kijk je naar wat nodig is in een wedstrijd en niet naar wat het publiek graag wil zien." Vervelend had Koeman het geroep van de supporters echter niet gevonden. ,,Het hoort erbij", sprak hij.

Het vijfde doelpunt van Ajax was niet alleen wonderschoon, het was ook de allereerste van Hatem Trabelsi in een officiële wedstrijd van Ajax. De Tunesiër had wel eens eerder het net gevonden voor zijn team, maar dat was steeds in de voorbereiding op het seizoen. Met speels gemak passeerde hij zaterdagavond twee verdedigers van RKC, die hem weinig in de weg legden. Op de rand van het strafschopgebied legde Trabelsi de bal voor zijn linkervoet en schoot fraai binnen. Het doelpunt was tekenend voor de wedstrijd in de zin dat meerdere Ajacieden weinig hinder ondervonden van tegenstanders op weg naar het doel. Meestal was het een pass die niet goed aankwam waardoor de Waalwijkers in balbezit konden komen.

UIteindelijk scoorde Van der Vaart zijn derde goal van de wedstrijd acht minuten voor tijd. Nog bleef RKC op zoek naar een tegendoelpunt, dat het uiteindelijk twee minuten voor tijd ook maakte. Het sierde de ploeg van Martin Jol, dat het zich niet neerlegde bij de vele tegendoelpunten. Jansen kopte na een voorzet van Van Diemen de bal achter Lobont. De Ajax-goalie werd woest op zijn medespelers, uit frustratie dat hij in zo'n makkelijke wedstrijd toch de nul niet had weten te houden.

Koema sprak na afloop van het duel van 'fantastisch voetbal' dat zijn ploeg had laten zien. ,,In de eerste dertig minuten hebben we prima gevoetbald, het tempo lag hoog en we creëerden goede kansen. Als je fris bent en geconcentreerd speelt, kun je dit soort wedstrijden winnen. Vandaag waren beide aanwezig. Ik ben blij dat we ook na rust zijn blijven doorspelen met het oog op het doelgemiddelde. En dat ook nog met fantastisch voetbal. Ik ben heel tevreden", besloot hij.

Tegelijkertijd met Ajax speelde PSV in Eindhoven gelijk tegen AZ. Het verschil tussen de nummer een en twee is nu nog zes punten.