Menu
Ajax zet ‘stap voorwaarts’

Ajax zet ‘stap voorwaarts’

Ajax toonde zondagmiddag weinig genade voor het zwakke en dolende Feyenoord. Het resulteerde in de Kuip in een volkomen terechte en probleemloze 0-4 overwinning.

Was Ajax zo sterk, of was de Rotterdamse gastheer zo zwak? De vraag kon halverwege al worden gesteld, toen Ajax een riante 0-2 voorsprong koesterde. Klaas Jan Huntelaar vijzelde zijn doelpuntentotaal dit seizoen in de eerste 45 minuten van de Klassieker direct fiks op. Tweemaal was Kenneth Perez de aangever. In de twaalfde minuut verzorgde de Deen de corner waaruit Huntelaar koppend scoorde: 0-1. Zeven minuten voor de rust gaf Perez de bal vanaf rechts voor. De inzet leek in eerste instantie iets te scherp. Huntelaar slaagde er, glijdend, toch in opnieuw toe te slaan: 0-2.

De ruststand was een juiste afspiegeling van de verhoudingen in het veld. Op een tumultueuze openingsfase na, dicteerde Ajax het spel. De thuisploeg moest het hebben van spaarzame counters. Als Huntelaar, maar toch vooral Gabri en Sneijder beter waren omgesprongen met de kansen, had de Amsterdamse voorsprong halverwege nog florissanter kunnen en wellicht zelfs moeten zijn. Een voor de gasten voordelige marge van vier treffers had bij rust niet misstaan. ,,Ik ben trots en blij op mijn elftal, dat kan ook niet anders als je met 0-4 wint in de Kuip’’, zei coach Henk ten Cate. ,,Ik ben vooral trots op de manier waarop we ons staande hebben gehouden. Dit elftal heeft vandaag een stap voorwaarts gemaakt in professionaliteit.’’
De Amsterdamse ploeg moest het na 25 minuten al stellen zonder zijn aanvoerder en boegbeeld Jaap Stam. De centrale verdediger verstapte zich en moest hinkend van het veld. George Ogararu was zijn vervanger. Zdenek Grygera schoof door naar het centrum. De Roemeense invaller nam vanaf dat moment de taken waar rechts in de verdediging.

Na de rust beslisten de Ajacieden de Klassieker definitief in Amsterdams voordeel. De tweede helft werd brutaal geopend door De Mul. Direct vanaf de hervatting beproefde de brutale Belg zijn geluk op het Feyenoord-doel. De inzet verdween weliswaar net naast het doel; de intenties van Ajax waren duidelijk. De Klassieker moest zo snel mogelijk definitief worden beslist.

,,Onze tactiek heeft gewerkt’’, sprak Ten Cate met tevredenheid en trots. Perez en Zdenek Grygera werden in de analyse aangehaald als twee uiterst waardevolle Ajax-pionnen. ,,Perez speelde meer rechts op het middenveld. Vooral om een centrale verdediger van Feyenoord te lokken. Daardoor hoopten we dat de Feyenoorders door zouden dekken. Zdenek was een van onze allerbeste mensen.’’

Was het eerder Huntelaar die tweemaal toesloeg, na de pauze herhaalde de uitstekend spelende Perez het kunstje. De Deen had uiteindelijk met twee assists en twee treffers een koninklijk aandeel in de overwinning. Een overtreding op Huntelaar leidde de penalty in, waaruit Perez scoorde. Niet veel later zag de spits zijn inzet gekeerd door Timmer. In de rebound sloeg Perez ijskoud toe: 0-4.

Feyenoord stelde er ook het tweede bedrijf weinig tot niets tegenover. Een duidelijke lijn ontbrak in het Rotterdamse spel. Het voetbal dat Feyenoord speelde, werd met het vorderen van de wedstrijd meer en meer gekenmerkt door frustratie. Uit pure onmacht werden te vaak de benen gezocht van de Ajacieden. Treurig dieptepunt was de rode kaart voor Pierre van Hooijdonk. De routinier werd in de rust ingebracht. Een charge op het onderstel van Urby Emanuelson beperkte de invalbeurt van Van Hooijdonk slechts tot 25 minuten. Later incasseerde ook Sebastian Pardo rood. De Chileen ging tweemaal, kort achter elkaar, in de fout. Zo solliciteerden wel meer Rotterdammers naar een voortijdige gang richting kleedkamer. Tot woede van Feyenoord-trainer Erwin Koeman. ,,Frustraties kwamen naar boven’’, blikte de Feyenoord-coach terug. ,,De kaarten waren onacceptabel. Voor mezelf en voor de spelers. Van Hooijdonk heeft al zijn excuses gemaakt.’’

Aan de veldverhoudingen veranderde het allemaal niets. Het zwakke Feyenoord slaagde er geen moment in iets uit te richten tegen de gasten. Ajax had de eindstand een nog beter aanzien kunnen geven door eenvoudigweg meer kansen te benutten.