Menu
Ajax zet stappen met video-analyse jeugdteams

Ajax zet stappen met video-analyse jeugdteams

ABN AMRO is als partner van de Toekomst nauw betrokken bij de Ajax-jeugdteams, Ajax Vrouwen en de amateurtak van Ajax. Iedere maand bieden betrokkenen uit deze teams een blik achter de schermen. In aflevering drie het verhaal van Marc Gosselink, die verantwoordelijkheid is voor de video-analyses bij de jeugd.

Een rustige trainingsdag op de Toekomst. Jeugdspeler Kaj Sierhuis en Gosselink treffen elkaar in de kantine. ,,Jammer dat je die pass van mij eraf had geknipt”, grijnst Sierhuis. De topscorer van de A1 stond een aantal dagen eerder aan de basis van een doelpunt, maar zag tot zijn teleurstelling het moment niet terug in de samenvatting met doelpunten in de databank waarop jeugdspelers van Ajax individuele wedstrijdbeelden kunnen bekijken.

Eigen inlog
Gosselink kan een glimlach niet onderdrukken. ,,Mooi toch”, zegt hij als Sierhuis weer is vertrokken. ,,Ik vind het geweldig om te zien als die jongens er zo mee bezig zijn. ‘Staan de beelden al online’, vragen spelers dan als ik ze tegenkom na een wedstrijd. Dat is alleen maar leuk. Daar doe ik het voor. Dat die jongens ervan leren.” Sinds dit seizoen heeft iedere jeugdspeler van Ajax een eigen inlog om individuele wedstrijdbeelden te bekijken. ,,Het gebruik is met vier of vijf keer toegenomen”, constateert Gosselink genoegzaam.  

Maar wat is nu precies zijn taak? Naar eigen zeggen levert Gosselink de technische ondersteuning aan trainers. Zijn team – dat bestaat uit twee cameramannen en een stagiair die hem één dag in de week ondersteund – filmt alle (thuis)wedstrijden van Ajax’ jeugdteams. Langs de lijn codeert Gosselink de belangrijkste momenten, variërend van balbezit, tot omschakeling en druk zetten. In het systeem Soccerlab kan hij de spelsituaties direct toewijzen aan een speler.

Gosselink vergemakkelijkt daarmee het werk van de trainers. ,,Die hoeven nu niet meer de gehele wedstrijd terug te kijken”, vertelt hij. ,,De trainers selecteren vervolgens de beelden die ze dan bespreken met de spelers.”

Eiting
Per wedstrijd codeert Gosselink gemiddeld zeshonderd momenten. In de UEFA Youth League-wedstrijd tegen Schalke 04 waren het er 630. Opvallend was dat liefst 75 momenten toegewezen werden aan Carel Eiting, terwijl dat er gemiddeld in een wedstrijd zo’n veertig per speler zijn. Eiting is net als ploeggenoot Sierhuis een speler die de beelden bij wijze van ‘opslokt’. ,,Carel gaf aan het leuk te vinden om de goede momenten terug te zien, en dat hij van de mindere momenten zoals balverlies leert. Dat is natuurlijk de juiste insteek.”

Volgens Gosselink hoeft het analyseren van wedstrijdbeelden niet te moeilijk worden benaderd. ,,Wat gaat er goed? Wat gaat er mis? En wat kan er beter? Als spelers die vragen kunnen beantwoorden zijn ze al heel ver. Beelden liegen nooit, ze vertekenen hooguit een keer een klein beetje. Maar spelers moeten beelden wel kunnen visualiseren. Ze moeten zien wat er fout danwel goed gaat.”

Gosselink studeerde bewegingswetenschappen aan de VU. Al tijdens zijn studie kwam hij als positiedata-analist bij het eerste elftal van Ajax terecht. Sinds april vorig jaar is hij in vaste dienst als video-analist voor de jeugd. Hij begon direct aan een inhaalrace.

Nederlandse top
,,Mijn voorganger was er mee begonnen, maar daarna heeft het een tijdje stil gelegen. We zijn inmiddels op het niveau van de Nederlandse top gekomen. Nu willen we doorstoten”, vertelt Gosselink. ,,Met de individuele beelden voor iedere jeugdspeler hebben we al een heel grote stap gezet. Maar er is nog zoveel meer mogelijk, al is dat ook afhankelijk van mankracht en geld. Als je weet dat Manchester City twintig video-analisten in dienst heeft...”

,,Ik ben in eerste instantie begonnen met het beschikbaar stellen van de wedstrijden”, gaat Gosselink terug in de tijd. ,,Vervolgens zijn we alle wedstrijden gaan filmen en later ben ik met individuele clips begonnen. Dit werd heel positief ontvangen. Dat elke speler nu een eigen login heeft, is een heel mooie stap.” Ajax heeft met andere clubs een beeldenuitwisseling. De thuisspelende vereniging draagt zorg voor de beelden en staat die vervolgens af aan de bezoekende ploeg.

Een belangrijke stap voor Gosselink was dat hij binnen Ajax beter gefaciliteerd werd. Het gebruik van video-analyses kwam hoog op de agenda te staan. ,,Er is prioriteit aan gegeven. Het is twee keer per week in de schema’s van de trainers opgenomen. Bovendien heeft iedere trainer een Macbook gekregen en is er nu een grote ruimte met snel internet. Voorheen hadden we vier flexplekken en was alles klein en krap. Het spreekt voor zich dat we door de nieuwe werkruimte veel relaxter kunnen werken.”

ICT-kennis
De trainers van Ajax proberen ieder op eigen wijze zich de techniek eigen te maken. ,,Niet elke trainer is even goed met computers”, grijnst Gosselink. ,,Aan de ene kant vind ik het ook wel mooi dat sommigen die ICT-kennis ontberen. Dan weet je dat ze genoeg tijd in andere dingen hebben gestoken, training geven in dit geval. Af en toe hebben ze vragen, en dan voelen ze zich soms bezwaard om naar mij te komen. Maar daar ben ik juist voor. Het is mooi om te zien dat ze er zo fanatiek mee bezig zijn.”

In de Ajax-opleiding werken vele specialisten, met hart en passie voor hun vak. In die categorie valt ook zeker Gosselink. Het moge duidelijk zijn dat hij met veel plezier zijn functie vervuld. ,,Aan de ene kant is het een kantoorbaan, want ik zit tachtig tot negentig procent van de tijd achter mijn laptop. Aan de andere kant sta ik bijvoorbeeld de hele zaterdag langs het veld. Om te coderen en incidenteel een wedstrijd te filmen. Ook ga ik af en toe mee met jeugdteams naar het buitenland, zodat we ook feedback kunnen geven op basis van wedstrijden tegen de wereldtop. Zoals nu met de A1 naar Moskou."

Gosselink tot besluit: ,,Toen ik heel jong was en in de F1 speelde van mijn amateurclub, hadden al mijn teamgenoten de droom om profvoetballer te worden. Ik had al snel door dat het voor mij niet weggelegd was. Uiteindelijk ben ik de enige met een contract bij een BVO. Weliswaar niet als speler, maar wel in een heel leuke job.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst