Menu
Ajax zet traditie voort in Zagreb

Ajax zet traditie voort in Zagreb

De Ajacieden hebben donderdagochtend een korte training in Zagreb afgewerkt. Op de plek waar ’s avonds het Europa League-duel tegen Dinamo Zagreb - voor lege tribunes - wordt afgewerkt, belegde Ajax op een naastgelegen trainingsveld een ontspannen oefensessie.

Het is sinds de komst van Martin Jol een traditie aan het worden bij Ajax. Op de ochtend van de (Europese) wedstrijddag wordt er geen wandeling gemaakt, zoals dat bij andere Ajax-trainers in het verleden vaak het geval was. Jol kiest voor een korte oefensessie, zoals dat in landen als Italië ook heel gebruikelijk is. In navolging van de Europese duels in Bratislava en Brussel eerder dit seizoen komt Ajax deze ochtend in Zagreb in actie.

Om even na 10.45 uur meldt de spelersbus van Ajax zich op het stadionterrein van het Maksimir Stadion. ‘Mogguh’ klinkt het uit de monden van de Ajacieden, als ze via een modderig paadje het trainingsveld bereiken. Op het oefenveld, deels in de schaduw van een van de oude tribunes, wordt er gelopen, gerekt, gestrekt. Ook worden er aansluitend twee grote rondo’s gespeeld. Na de hevige regenbuien van woensdagavond, schijnt deze ochtend eindelijk de zon in de hoofdstad van Kroatië. De zonnestralen toveren vrolijke gezichten tevoorschijn.

Michael Lindeman neemt de groep Ajacieden mee op looprondes. Michael Lindeman neemt de groep Ajacieden mee op looprondes.

Na een klein halfuur zit de ochtendsessie erop. Het rood van de Ajacieden verdwijnt tussen het blauwe decor van Dinamo. Het stadion - waar de wijzers van de klok op het scorebord inmiddels kwart over elf aanwijzen - wordt intussen in gereedheid gebracht voor de wedstrijd. De voorbereidingen zijn anders dan normaal, omdat de blauwe stoeltjes donderdagavond leeg zullen blijven. Slecht een kleine 200 Ajacieden zullen vanuit een aantal skyboxen - de tribunes moeten leeg blijven - getuige zijn van het Europa League-duel. De Zagreb-supporters zullen het duel, als gevolg van een straf van de UEFA naar aanleiding van supportersrellen bij het uitduel tegen Timisoara, elders moeten volgen.

Bij een overwinning kan Ajax een uitstekende stap naar de volgende ronde zetten. Het team van Martin Jol staat momenteel op vijf punten, terwijl Dinamo als gevolg van de straf (drie punten in mindering en twee thuisduels zonder publiek) op nul staat. Medekoploper RSC Anderlecht ontvangt Timisoara, dat tot dusver twee punten in poule A van de Europa League vergaarde. Beide duels beginnen om 19.00 uur.

Volg Ajax in Zagreb via Ajax.nl en Ajax TV.

Urby Emanuelson en Kenneth Vermeer lopen naar het trainingsveld Urby Emanuelson en Kenneth Vermeer lopen naar het trainingsveld
De Ajacieden rekken en strekken. De Ajacieden rekken en strekken.
Op een verlaten trainingsveld prepareren de Ajacieden zich op de wedstrijd. Op een verlaten trainingsveld prepareren de Ajacieden zich op de wedstrijd.