Menu
'Ajax zit in mijn bloed'

'Ajax zit in mijn bloed'

Supporters zijn er in alle soorten en maten. Iedereen beleeft Ajax op zijn eigen manier. In de Ajax-media komen de supporters aan het woord over hún Ajax. In deze aflevering vertelt voorzitter Uri Coronel wat Ajax voor hem betekent.

Uri Coronel zat al op zijn zesde in het stadion. Uri Coronel zat al op zijn zesde in het stadion.

Supporter: Uri Coronel
Leeftijd: 61 jaar
Woonplaats: Amstelveen
Seizoenkaarthouder? Ik moet zes jaar zijn geweest toen ik mijn eerste wedstrijd in het stadion zag. Mijn jongere broer en ik hadden toen een kinderkaart voor het seizoen. Mijn vader kon als ondersteunend lid een kinderkaart aanschaffen. Later kwam daar een seizoenkaart voor in de plaats.

Fan van Ajax sinds:
,,Sinds ik besefte dat ik ergens fan van kan zijn. Eigenlijk al vanaf mijn allerjongste jeugd. Mijn vader was al een Ajax-supporter. Aan de vaderhand ging ik het stadion mee in. Op mijn achttiende of negentiende ben ik donateur geworden. Daarna werkend lid. En van januari 1989 tot september 1997 ben ik bestuurslid geweest. Na mijn periode in de Ledenraad, van 1998 tot en met 2007, trad ik in 2008 aan als voorzitter. De liefde voor Ajax heb ik echt met de paplepel binnengekregen. Ik ben geen gemaakte Ajacied; de club zit me echt in het bloed."

Met wie kijkt u naar de wedstrijden van Ajax:
,,Ik kijk nu met mijn collega-bestuursleden. Vroeger vooral met mijn vader en mijn broer. Als ik niet op een bestuursplek hoef te zitten, dan kijk ik nog steeds samen met mijn broer en andere familieleden. Mijn familie is dikwijls met 30 man vertegenwoordigd bij de wedstrijden van Ajax.
Ik kan niet eens meer tellen hoeveel wedstrijden ik in de afgelopen 56 jaar heb gezien. Vanaf het begin heb ik bijna geen thuiswedstrijd gemist. Per seizoen heb ik er gemiddeld genomen niet meer hoeven missen dan één of twee. Tot aan het einde van mijn vorige bestuursperiode kwam ik ook geregeld bij uitwedstrijden. Ook vroeger ging ik uit al mee. Met mijn familie bezocht ik alle clubs waarvoor we maximaal een uur hoefden te reizen."

Mooiste Ajax-moment:
,,De gewonnen Champions Leaguefinale in 1995 in Wenen. Als bestuurslid mocht ik er bij zijn, op het veld, toen de beker werd uitgereikt. Hetzelfde geldt voor de prijsuitreiking na de gewonnen Wereldbekerfinale in Tokio. De blijdschap was na beide finales bijna net zo groot als na de eerste Europa Cupzege van Ajax in 1971. In Londen vierde ik een mooi feest met mijn vader, moeder, broer en vrouw. Wat waren we blij! Echt euforisch."

Mooiste Ajax-doelpunt:
,,Het beroemde doelpunt dat Johan Cruijff ooit in het Zuiderpark maakte tegen ADO. Met een verbandje in zijn linkerhand, schoot hij van afstand en met een fraaie curve raak. Die treffer staat echt in mijn geheugen gegrift. De treffer die Cruijff maakte in zijn “terugkeerwedstrijd” tegen Haarlem, mocht er natuurlijk ook zijn. Ook Frank Rijkaard scoorde na zijn terugkeer bij Ajax een memorabele treffer. Hij scoorde thuis tegen RKC Waalwijk. Dat was vooral een emotioneel doelpunt."

Favoriete Ajax-speler op dit moment:
,,Een speler uitkiezen is lastig. Maarten Stekelenburg ontwikkelt zich echt tot een topkeeper. Daarnaast kijk ik ook altijd graag naar Gabri. Hij geeft altijd alles. En Klaas Jan Huntelaar blijft natuurlijk een fenomeen."

Favoriete Ajax-speler uit de historie:
,,Johan Cruijff is de man die Ajax groot heeft gemaakt. Hij is de allergrootste. Als ik aan hem denk, denk ik ook direct weer terug aan de Europa Cup I-finale in Rotterdam tegen Internazionale. Cruijff scoorde in die finale tweemaal. De doelpunten behoren niet tot de mooiste treffers die hij in zijn loopbaan heeft gemaakt. Maar als je in zo’n belangrijke finale toch tweemaal toeslaat…"

Favoriete club naast Ajax:
,,Toen ik een jaar in Engeland woonde, zat ik vaak bij Chelsea op de tribune. Ik woonde dichtbij, dus dan ga je vanzelf kijken. Ook al is die club totaal veranderd in de loop der jaren; voor Chelsea heb ik nog altijd een zwak. In Nederland heb ik altijd wel een zwak voor Volendam gehad. Volendam is ook een mooie club, die erin is geslaagd om het eigen karakter te behouden."

Ajax is voor mij…
,,Een belangrijk stuk van mijn leven. Na mijn familie komt de club. Ajax staat bovenaan de lijst van dingen die ik altijd een warm hart toe zal blijven dragen."