Menu
'Ajax zit in mijn hart'

'Ajax zit in mijn hart'

Daley Blind behoort inmiddels tot de meest vertrouwde namen in de selectie van Frank de Boer. De toch pas 22-jarige verdediger is letterlijk opgegroeid bij zijn club en mag zich bij uitstek kenner noemen van de Ajax-identiteit. In Rio de Janeiro kijkt Blind junior terug op een vooral voor hemzelf tumultueus verlopen eerste seizoenshelft. En blikt hij vooruit op zijn Ajax-toekomst.

,,Ik zit nu al een aantal jaar in de selectie. Dan merk je dat je groeit in de groep. Sinds eind 2011 ben ik steeds vaker basisspeler. Ook dan groeit je rol. Er komen ook steeds jongere jongens bij. Gisteren zat ik tijdens de training in ‘team oud’. En dat terwijl ik nog maar 22 jaar ben.’’

Daley Blind ziet er op het trainingscomplex van Flamengo zelf de lol wel van in. 22 jaar en dan al een van de meest ervaren spelers in de kampioensploeg van De Boer. ‘Kleine Blind’, zoon van oud-Ajacied Danny Blind, weet als weinig anderen wat van een Ajacied wordt gevraagd en verlangd. Daley Blind is sinds E-junior Ajacied. Dat hij niet als F-je - in de allerjongste leeftijdscategorie - begon in de jeugdopleiding heeft een logische oorzaak. ,,Toen waren er nog geen F-jes bij de club’’, legt Blind uit.

Daley Blind trekt een sprint tijdens de dinsdagmiddagtraining. Daley Blind trekt een sprint tijdens de dinsdagmiddagtraining.

2012 was in alle opzichten extra leerzaam, misschien zelfs cruciaal in de carrière van Blind. In mei vierden alle Ajacieden de 31ste landstitel. Voor Blind duurde de feestvreugde niet lang. Het seizoen 2012 - 2013 begon desastreus voor de verdediger. De verloren strijd om de Johan Cruijff Schaal van PSV werd grotendeels Blind aangerekend. ,,Het was niet de eerste tegenslag in mijn carrière’’, vervolgt Blind op eufemistische toon. ,,Ik heb de knop snel omgezet. Ben hard blijven werken. En ik weet wat ik wil. Ik heb nooit getwijfeld aan mijn eigen kwaliteiten. Uiteindelijk kom je er mentaal sterker uit. Dat is gelukt en daar ben ik ook trots op.’’

Blind knokte zich de voorbije maanden glansrijk terug in de ploeg van De Boer. De linksback groeide opnieuw uit tot steunpilaar en zag zijn opmars zelfs bekroond met een plek in de voorselectie van het Nederlands elftal. ,,Oranje halen blijft natuurlijk in je achterhoofd zitten. Dat is fantastisch. De selectie van het Nederlands elftal halen is geen doel. Ik wil mijn niveau uit de eerste seizoenshelft weer halen. Dat is wel een écht doel.’’ Met een Ajacied kenmerkende branie: ,,Dat kan als ik mijn eigen spel speel.’’

Ondanks een op 30 juni 2013 aflopend contract weet Blind nog niet hoe zijn toekomst er uitziet als Ajacied. Een concrete afspraak als contractonderhandeling is nog niet gemaakt. Blind denkt dat het in februari tot een gesprek met de leiding van zijn club zal komen. De verdediger wil nog niet denken aan een vertrek bij Ajax. ,,Of een vertrek ondenkbaar is?'', herhaalt Blind de vraag. ,,Ondenkbaar is een groot woord. Iedereen weet dat Ajax in mijn hart zit. Misschien kan ik heel lang blijven. Maar dat moet natuurlijk wel kunnen en mogelijk zijn.’’

Ajax.nl, Ajax TV plus de officiële Twitter en Facebook van Ajax volgen Ajax op de voet tijdens het trainingskamp in Brazilië. Houd Ajax Media in de gaten en mis niets!


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Blind houdt de bal dribbelend onder controle op het trainingscomplex van Flamengo. Blind houdt de bal dribbelend onder controle op het trainingscomplex van Flamengo.
Blind denkt dat het in februari zal komen tot een gesprek over mogelijke contractverlenging met de clubleiding. Blind denkt dat het in februari zal komen tot een gesprek over mogelijke contractverlenging met de clubleiding.
Ook de tweede training op dinsdag was, net als de ochtendsessie, zonovergoten. Ook de tweede training op dinsdag was, net als de ochtendsessie, zonovergoten.
De Ajacieden checken na een oefening gretig hoe het staat met hun hartslag en fysieke herstel. De Ajacieden checken na een oefening gretig hoe het staat met hun hartslag en fysieke herstel.
Blind en Viktor Fischer blazen uit met een natte hoofdbedekking en flesjes water. Blind en Viktor Fischer blazen uit met een natte hoofdbedekking en flesjes water.
Stefano Denswil pakt zijn rustmoment tijdens de middagtraining. Stefano Denswil pakt zijn rustmoment tijdens de middagtraining.
De middagtraining werd afgesloten met buikspieroefeningen. De middagtraining werd afgesloten met buikspieroefeningen.
Trainer Frank de Boer nam deel aan de buikspieroefeningen. Trainer Frank de Boer nam deel aan de buikspieroefeningen.