Menu
Ajax zoek gespeeld in bekerfinale

Ajax zoek gespeeld in bekerfinale

Wat een mooi bekerfeestje voor Ajax moest worden liep uit op een deceptie. Na een bizarre start met een schitterende goal van Ricardo van Rhijn en een stakingsperiode van een half uur na het gooien van vuurwerk, was Ajax na de hervatting opgejaagd wild voor een gepassioneerd PEC Zwolle. Een flinke oorwassing volgde: 5-1.

Kort na de aftrap kwam er zoveel vuurwerk vanaf het Ajax-vak het strafschopgebied van hun eigen doelman Kenneth Vermeer in, dat het spel al binnen de tien seconden moest worden stilgelegd. Toen de rook was opgetrokken hervatte scheidsrechter Nijhuis het spel. Maar niet voor lang. Hoewel Ricardo van Rhijn Ajax in de derde minuut de bal van grote afstand al achter doelman Diederik Boer knalde en Ajax zo op een 0-1-voorsprong zette, gooiden de mensen vanuit het voor Ajax-supporters gereserveerde gedeelte achter het doel opnieuw veel vuurwerk het veld op. Nijhuis riep de spelers naar binnen, de speaker vertelde de vuurwerkgooiers dat zij hun eigen doelman in gevaar brachten. Een woedende Edwin van der Sar sprak het vak toe dat ze moesten ‘kappen met deze shit’, anders zou de wedstrijd definitief worden gestaakt en was Ajax de prijs kwijt.

Een prijs die Ajax na 24 finales achttien keer had gewonnen. Dat vormde een flink contrast met tegenstander PEC Zwolle. Dit was de derde keer dat zij tot in de eindstrijd wisten te komen en geen enkele keer was de KNVB Beker voor hen. Zij konden geschiedenis schrijven. Maar Ajax ook. Zou de beker worden gewonnen, dan was de Triple nog slechts een kwestie van tijd. En dat zal weer een uniek feitje zijn in de historie van het nationale clubvoetbal.

Geen negentiende KNVB Beker voor Ajax. Geen negentiende KNVB Beker voor Ajax.

Frank de Boer had zijn opstelling ten opzichte van het competitieduel met ADO Den Haag, vorige week zondag, op meerdere plaatsen gewijzigd. De schorsingen van Ricardo van Rhijn en Daley Blind waren immers voorbij, Niklas Moisander was weer fit en het bekertoernooi is het domein van Kenneth Vermeer. Dat betekende dat Jasper Cillessen, Christian Poulsen en Ruben Ligeon de bekerfinale vanaf de kant moesten toekijken. Voor Joël Veltman was een plek op de bank geen optie; hij kreeg in de halve finale tegen AZ de rode kaart en moest de bekerfinale aan zich voorbij laten gaan.

Maar bijna zag iedereen deze bekerfinale door dat vuurwerkincident aan zich voorbij gaan. Gelukkig dirigeerde de scheidsrechter de spelers na een afkoelperiode van bijna een half uur, terug het veld op. Van de onderbreking had PEC Zwolle het minste last. Ajax liet zich verdedigend keer op keer eenvoudig wegzetten, waardoor elke kans levensgevaarlijk bleek. Na 35 minuten spelen stond er al een 4-1-(!) tussenstand op het scorebord door goals van Ryan Thomas en twee prima doelpunten van Guyon Fernandez, die in zijn Feyenoord-periode De Kuip als zijn thuishaven had.

Hoe moest Ajax dat in de tweede helft rechtbreien? Het antwoord kwam snel, maar niet van Ajax. PEC Zwolle ging namelijk vrolijk door met scoren. Bram van Polen zette zijn club na vijftig minuten spelen op een ongekende 5-1-voorsprong. De Boer greep in weliswaar in - Bojan en Moisander gingen naar de kant en De Sa en Poulsen kwamen binnen de lijnen - maar veel effect had het niet. In de laatste elf minuten mocht Ricardo Kishna zijn trainingsjas nog uittrekken, maar het bekersprookje van Ajax was toen al met een klap geëindigd. De enige vraag die na de deceptie restte, was hoe deze afdroging doorwerkt in de hoofden van de Amsterdammers die volgende week zondag kampioen kunnen worden bij Heracles als een puntje volstaat. De Boer: ,,Zo'n mokerslag helpt niet naar zondag toe. Het zal oplappen worden. Dit mag je als Ajax-speler niet gebeuren."

Frank de Boer toonde zich zondagavond ook een sportief verliezer: ,,Ik wil heel Zwolle feliciteren met deze historische avond. PEC Zwolle is de terechte winnaar. Uiteindelijk hebben zij laten zien dat zij de beker heel graag wilden winnen, wij niet. Uiteindelijk mag je blij zijn dat het geen 8-1 is geworden. Wij hadden een off-day. Hoe dat kan is moeilijk te verklaren. Want als je zo mooi op 1-0 komt ,moet dat je vleugels geven. Het leek wel of het ons verlamde."

Voor iedereen was het een avond om heel snel te vergeten. En niet alleen vanwege het resultaat. De Boer: ,,Je mag wel stellen dat deze avond op twee fronten een blamage is. Zowel sportief als qua supporters. Hoewel je zo'n groepje van honderd man geen Ajax-supporters mag noemen. Zij brengen je club in diskrediet."Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Frank de Boer was met name niet te spreken over zijn verdediging. Frank de Boer was met name niet te spreken over zijn verdediging.
Het begon nog zo mooi voor Ajax met de prachtige openingsgoal van Ricardo van Rhijn. Het begon nog zo mooi voor Ajax met de prachtige openingsgoal van Ricardo van Rhijn.
Bij PEC Zwolle was bijna iedere kans een goal. Uit de rebound van deze vrije trap was het opnieuw raak. Bij PEC Zwolle was bijna iedere kans een goal. Uit de rebound van deze vrije trap was het opnieuw raak.
Ook Thulani Serero kon niets aan de dominantie van PEC Zwolle veranderen. Ook Thulani Serero kon niets aan de dominantie van PEC Zwolle veranderen.
Ajax kon niets anders doen dan PEC Zwolle te feliciteren met de bekerzege. Ajax kon niets anders doen dan PEC Zwolle te feliciteren met de bekerzege.
Het duel werd twee keer stilgelegd vanwege vuurwerk op het veld. De tweede keer gingen de spelers de kleedkamers en duurde het een half uur voordat de wedstrijd hervat kon worden. Het duel werd twee keer stilgelegd vanwege vuurwerk op het veld. De tweede keer gingen de spelers de kleedkamers en duurde het een half uur voordat de wedstrijd hervat kon worden.
Ricardo Kishna viel in de slotfase in. Ricardo Kishna viel in de slotfase in.
Frank de Boer moet nog even wachten op zijn eerste KNVB Bekerwinst als trainer. Frank de Boer moet nog even wachten op zijn eerste KNVB Bekerwinst als trainer.