Menu

Ajax zoekt en vindt geluk

De Ajacieden hebben hun laatste thuiswedstrijd voor de winterstop met nipte cijfers weten te winnen. Het defensief ingestelde Vitesse - Richard Knopper stond bijvoorbeeld net voor de laatste verdedigingslinie - kon tot de 88ste minuut bijblijven. Maar toen besliste Ryan Babel het duel terecht in Amsterdams voordeel, 1-0.

Het enige doelpunt zorgde ervoor dat de doelstelling die weken geleden werd geformuleerd - tot de winterstop in elk geval alles winnen - binnen bereik is. De zege op Vitesse betekende namelijk de vierde overwinning op rij en dan moet volgende week FC Groningen nog in het Oosterpark worden geklopt.

,,Daarna zijn we afhankelijk van een dipje van de teams die boven ons staan. Ik denk ook wel dat die gaat komen", stelde Ronald Koeman, die uiteraard ook tevreden was met de 3-3 eerder op de dag tussen Feyenoord en PSV. ,,Het is normaal dat elke ploeg in een seizoen een mindere periode heeft. Ik denk niet dat AZ bijvoorbeeld de doelpunten, zoals ze tegen FC Twente vielen (Touzani schoot twee keer in eigen doel en blunderde bij de derde, red.), cadeau blijft krijgen. Wij hebben die slechte periode, denk ik, wel gehad."

Maar voor hetzelfde geld had Ajax het duel tegen Vitesse afgesloten zoals die begon; met 0-0. ,,Het was een moeilijke wedstrijd voor ons", vond Koeman dan ook. ,,Vitesse speelde goed en agressief en wij kozen te vaak voor een aanval door het midden in plaats van over de zijkanten. Als Vitesse balbezit had, liepen wij achteruit." En zo was het nou net niet afgesproken.

Bij Vitesse hadden de trainers, van wie hoofdcoach Edward Sturing op de tribune zat, het motto 'Ajax pijn doen' gepredikt. Dat lukte aardig en mocht ook lukken, omdat scheidsrechter Tom van Sichem veel toeliet. Interim-coach Jan van Deinsen was dan ook tevreden. ,,Vitesse heeft met een geweldige instelling gespeeld en ik moet dan ook een compliment aan het team geven."

De complimenten aan het adres van Ajax bleven lang uit. Al in de tiende minuut kwamen de Amsterdammers goed weg toen linksback Purrel Fränkel opeens een schietkans kreeg en op de kruising schoot. Hoewel het spel aan de kant van de thuisploeg slordig was, vielen er bij vlagen wel mooie aanvallen te noteren.

Zo nam Rafael van der Vaart de bal in de 23ste minuut prachtig aan en bediende hij zijn maatje Wesley Sneijder uitstekend, maar de Utrechter schoot huizenhoog over. Ook in de blessuretijd van de eerste helft was de middenvelder dichtbij een doelpunt, maar zijn kopbal ging over.

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Ajax was overwegend in balbezit maar het duurde te lang voordat de Vitesse-defensie uiteen werd gespeeld. Nadat Koeman Daniël de Ridder voor de weinig gelukkige Nicolae Mitea had gewisseld en Yannis Anastasiou voor Wesley Sneijder, ging het beter met de Amsterdammers. ,,Het stond 0-0 en we moesten wat. Daarom gingen we met vier spitsen spelen met het risico van dien. Maar we zijn er voor gegaan en dat is beloond. We zochten het geluk en vonden het. Ik had ook vertrouwen dat het goed kwam", aldus de winnende coach.

Invaller Yannis Anastasiou bediende in de bewuste 88ste minuut Maxwell aan de zijkant. De Braziliaan gaf voor en Van der Vaart kopte hard in. Jevric kon de inzet nog keren maar Ryan Babel stond op de goede plaats en knalde de winnende treffer binnen. Van der Vaart kon daarna niet verder en verliet het veld ten gunste van Anthony Obodai. In de blessuretijd moest Ajax vervolgens nog oppassen voor Vitesse, dat eerder in de wedstrijd ook via Amoah nog een aardige kans had gekregen. Maar Hans Vonk was vastbesloten de nul te houden en slaagde in die missie.