Menu

Ajax zondag in rode broek en rode kousen

Ajax speelt zondag bij Vitesse in het thuisshirt met een rode broek en rode sokken. Dit om een eventueel bezwaar van de arbiters voor te zijn. Vitesse kleedt zich namelijk in het geel/zwart met witte broek en witte sokken.

Bij de wedstrijd twee weken geleden tussen de reserveteams van de beide verenigingen maakte de scheidsrechter bezwaar tegen het tenue van Ajax, dat teveel zou lijken op dat van Vitesse. Daarom werd toen besloten om te spelen in het Ajax-thuisshirt met blauwe broek en blauw/gele kousen. Maar een fraai gezicht was dat niet.

Ook vorig seizoen speelde Ajax een uitduel in fantasie-tenue. Heerenveen wilden per se in witte kousen aantreden waardoor Ajax noodgedwongen koos voor een zwarte broek met zwarte kousen. De bewaarde broeken van het seizoen daarvoor kwamen daarbij goed van pas.

De tenuesamenstelling tegen de hoofdmacht van de Arnhemmers moest beter. Ajax schakelde adidas in om met een alternatief te komen. De kledingsponsor kwam met twee opties. De eerste was een wit shirt met het Ajax-logo en de naam ABN AMRO daarop gedrukt, met een rode broek en rode kousen.

Een andere mogelijkheid was het thuisshirt te dragen met een rode broek en rode kousen. Witte sokken zijn geen optie geweest, omdat Vitesse al met witte sokken speelt. De scheidsrechters kijkt in de mêlee van benen voornamelijk naar de kousen, waardoor die zeker belangrijk moeten verschillen van kleur.

Teammanager David Endt wil een misverstand uit de weg ruimen over de tenuekeuze: 'Het is een misvatting dat we in uitwedstrijden altijd in het uitenue spelen, zoals blauw/geel dit seizoen. Ons uitgangspunt blijft het rood en wit. Tegen Roda JC en RKC, clubs die ook gele tenues dragen, kunnen wij waarschijnlijk wel aantreden in de thuiskleuren.'

Als de sokken van de tegenstander ook wit zijn, wordt het een ander verhaal. Ajax kiest dan noodgedwongen voor het uittenue. Maar omdat de shirts van Vitesse en Ajax ook nog te veel overeenkomsten vertoonden, moest er verder worden gezocht.