Menu

Ajax zondag naar Breda

Ajax gaat dit weekeinde naar Breda voor de uitwedstrijd tegen NAC. Zondag om 12.30 uur wordt afgetrapt in het zuiden des lands. Trainer Ronald Koeman wil uiteraard een goed resultaat neerzetten in de eerste uitwedstrijd sinds de zo teleurstellend verlopen thuisduels tegen ADO en Twente.

Na tien wedstrijden in eigen huis en tien wedstrijden op vreemde bodem is het resultaat dat Ajax heeft behaald vanuit Amsterdams perspectief merkwaardig te noemen. Scoorde de formatie in eigen huis bijna altijd zeer hoog, nu blijft het puntentotaal op 18 steken, terwijl er 30 punten te verdienen waren. In uitwedstrijden scoorde Ajax 23 punten.

Zlatan-slalom

Dat aantal moet zondagmiddag naar 26 worden opgekrikt als NAC in Breda de tegenstander is. Dit seizoen scoorden de Amsterdammers het meeste aantal goals tegen de formatie van trainer Ton Lokhoff, namelijk zes. In de Amsterdam ArenA werd het in de eerste thuiswedstrijd maar liefst 6-2. Iedereen herinnert zich de fantastische Zlatan-slalom nog wel die 5-1 betekende. De Zweed scoorde twee maal in die wedstrijd, John Heitinga, Maxwell, Wesley Sneijder en Mike Zonneveld (eigen doel) zorgen voor de andere treffers. Zonneveld is komende zondag geschorst, omdat hij afgelopen weekeinde met twee keer geel van het veld werd gestuurd. Lokhoff kan ook geen gebruik meer maken van de diensten van Bart van den Eede. De spits verhuisde deze week van NAC naar NEC.

Vervelende middag

Vorig seizoen beleefde Ajax een vervelende middag in Breda. De thuisploeg won toen met 4-2 en in de Amstel Cup deed de geelzwarte combinatie het nog eens dunnetjes over door Ajax met 1-0 uit het toernooi te knikkeren. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen kreeg de ploeg van trainer Ronald Koeman de NAC'ers wel op de knieën, 2-0.

Dit seizoen doet NAC het wisselvallig. Van de 20 duels wonnen de Brabanders er evenveel als ze verloren. Ze speelden zes keer gelijk. In eigen huis werd gewonnen van FC Utrecht, De Graafschap, Roda JC en FC Den Bosch. Tegen PSV, ADO en sc Heerenveen speelde NAC gelijk en RKC en AZ waren de enige ploegen die deze jaargang met de volle buit naar huis gingen.

Toch is de laatste overwinning die NAC boekte al weer even geleden. Op 28 november werd Den Bosch in Breda verslagen. Daarna speelde NAC vier keer gelijk en verloor het twee keer.

In de totale balans tussen NAC en Ajax in Breda won Ajax van de 36duels 23 maal, speelden de Amsterdammers 7 keer gelijk en werd 6 keer verloren. Het doelsaldo bedraagt 76-35 in Mokums voordeel. De grootste overwinning boekte Ajax in 1978 toen het elftal van Ajax met 7-1 won.