Menu
Ajax zonder Stam tegen Espanyol

Ajax zonder Stam tegen Espanyol

Ajax bereidde zich woensdagmiddag in de Amsterdam ArenA voor op de UEFA Cupontmoeting met Espanyol. Trainer Henk ten Cate belegde een training en een druk bezochte persconferentie.

Een perslegertje streek woensdagmiddag neer in de ArenA. Spaanse (Catalaanse) en Nederlandse voetbaljournalisten lieten zich informeren over de laatste stand van zaken in het Ajax-kamp. Jaap Stam was de grote afwezige tijdens de oefensessie op het gras van de ArenA. Uitgerekend in de belangrijke wedstrijd tegen Espanyol moet Ajax het doen zonder zijn routinier en prominente aanvoerder.

Drie tegenstanders en vier toeschouwers volgen de verrichtingen van Klaas Jan Huntelaar op de voet. Drie tegenstanders en vier toeschouwers volgen de verrichtingen van Klaas Jan Huntelaar op de voet.

,,Tegen FC Twente raakte Jaap Stam geblesseerd’’, legde Ten Cate later uit tijdens de persconferentie. ,,Voor de laatste twee wedstrijden hebben we hem telkens opgelapt. Voor de komende, uiterst belangrijke wedstrijd lukt dat helaas niet.’’ In de negentienkoppige Ajax-selectie neemt Jan Vertonghen de plek in van Stam. Vergeleken met de laatste wedstrijd, tegen Sparta, maken Markus Rosenberg en Michael Krohn-Dehli dit keer wel deel uit van de selectie.

Tom de Mul krijgt van Thomas Vermaelen de ruimte om voor te zetten. Tom de Mul krijgt van Thomas Vermaelen de ruimte om voor te zetten.

De ploeg van Ten Cate kan goede zaken doen tegen Espanyol. Als het eigen publiek wordt getrakteerd op een overwinning, kwalificeren de Amsterdammers zich direct voor derde ronde van het UEFA Cuptoernooi. De Catalanen hebben op voorhand aan een punt genoeg om een Europees vervolg af te dwingen. ,,Wij moeten voetballen naar ons eigen vermogen’’, zei Ten Cate na de training. ,,Op eigen kracht willen we de volgende ronde halen. Het enige waar we ons op concentreren is een overwinning. Maar het is wel duidelijk dat deze wedstrijd voor ons niet op het beste moment komt. Al kan alles wel in een dag veranderen.’’

Vanwege de afwezigheid van Jaap Stam zou George Ogararu als rechtsback opgesteld kunnen worden door trainer Henk ten Cate. Vanwege de afwezigheid van Jaap Stam zou George Ogararu als rechtsback opgesteld kunnen worden door trainer Henk ten Cate.

Ajax kent de kracht van de Spaanse tegenstrever. ,,Espanyol beschikt vooral over een sterk team. In Spanje wordt ook het beste voetbal gespeeld van Europa. Espanyol is zeker de sterkste tegenstander in onze groep. Omdat zij aan een punt genoeg hebben, kunnen ze puur op resultaat spelen.’’
Of Ten Cate zijn Spaanse troeven Gabri en Roger - ex-speler van Espanyol - donderdagavond uitspeelt, liet de Amsterdamse coach in het midden. De uiteindelijke opstelling wordt, zoals gebruikelijk, anderhalf uur voor de partij wereldkundig gemaakt. Gabri ontwikkelde zich in de afgelopen maanden tot een betrouwbare en nuttige basiskracht. Roger moet met enige regelmaat genoegen nemen met een plek op de bank. Toch moet niemand vreemd opkijken als ook Roger donderdag om 20.45 uur in de basis staat. Ten Cate: ,,Soms stijgen spelers boven zichzelf uit als ze tegen hun oude club spelen. Met zoiets houd ik wel rekening. Nogmaals: laten we echt spelen naar ons eigen vermogen. Dan zien we vanzelf wel wat het eindresultaat is.’’

Jan Vertonghen haalt onder toeziend oog van de trainer uit. Jan Vertonghen haalt onder toeziend oog van de trainer uit.