Menu

Ajax zwaait Zwamborn uit

Ajax nam vrijdagavond afscheid van Kees Zwamborn. De man die sinds april 2000 directeur jeugdopleiding was, gaat diezelfde functie vervullen bij de Engelse Premier-Leagueclub Sunderland.

Zwamborn, die als speler tussen 1978 en 1981 93 keer voor Ajax uitkwam, volgde in 2000 Hans Westerhof op als directeur van de jeugdopleiding. Op zijn beurt wordt Zwamborn per 1 februari opgevolgd door Ajax-legende Danny Blind, die hoofd opleidingen wordt en trainer van de A1 blijft.

Op de receptie ter gelegenhied van zijn afscheid werd Kees Zwamborn middels een speech van algemeen directeur Arie van Eijden nog even in het zonnetje gezet. Van Eijden roemde de inzet en kennis van Zwamborn en overhandigde hem een borstbeeldje van de club.

,,Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn tijd hier bij Ajax'', zei Zwamborn tijdens de receptie op jeugdcomplex de Toekomst. ,,Ik denk dat we, met al die trainers hier, aardig wat neergezet hebben. Van te voren had ik me voorgenomen om hier minstens drie jaar te werken, en het enige jammere vind ik dat ik dat net niet heb gehaald. Ik wist, toen ik hier begon, dat het niet voor eventjes zou zijn. Dat vond ik ook erg belangrijk'', aldus Zwamborn.

De scheidend directeur opleidingen heeft al kennis gemaakt met zijn nieuwe club Sunderland. ,,Ze wilden me erg graag hebben. En wat ik daar heb gezien, beviel me prima. De ambiance in het Engelse voetbal is natuurlijk geweldig.'' Zwamborn werd op een voor voetbal redelijk unieke manier benaderd door de club uit het noorden van Engeland. ,,Sunderland wilde zijn jeugdopleiding echt een gezicht gaan geven. In Engeland vind het meeste jeugvoetbal plaats op scholen, en dan is het moeilijk om gericht op te leiden. Ze wilden iemand 'van het continent', en hebben toen een headhunter gevraagd om in Europa te gaan zoeken. En als je het in Europa over jeugdopleiding hebt, kom je al snel terecht bij Ajax. Sunderland heeft mij vervolgens benaderd, en het contact is beide partijen goed bevallen'', verklaarde Zwamborn.

Zwamborn is niet van plan om de Ajax-huisstijl exact te gaan kopiƫren bij Sunderland. ,,Nee, je moet kijken wat voor voetbal ze daar willen en kunnen spelen, en daar dan de opleiding op afstemmen.''

Contacten met Ajax wil hij graag behouden. Een eerste kans om zijn oude en nieuwe club bij elkaar te brengen doet zich voor in augustus. ,,De Premier League heeft zijn eigen directeur opleidingen en die wil een aantal wedstrijden voor junioren organiseren. Daar heeft hij naast andere Engelse clubs zowel Ajax als Sunderland voor uitgenodigd. De kans is dus groot dat de junioren in augustus twee wedstrijden in Engeland komen spelen.''