Menu
Ajax zwaar teleurgesteld in Utrecht

Ajax zwaar teleurgesteld in Utrecht

Ajax mag geen supporters mee nemen naar de wedstrijd FC Utrecht – Ajax, die op zondag 13 december 2015 gespeeld wordt. Dit heeft de clubleiding vandaag te horen gekregen. Ajax is zwaar teleurgesteld in dit besluit.

Als gevolg van het bij herhaling uiten van antisemitische spreekkoren van het Utrecht-publiek, bij de wedstrijd FC Utrecht - Ajax van 5 april 2015, legde KNVB FC Utrecht een straf op. De uiteindelijke beslissing van de commissie van beroep van de KNVB luidde dat, naast een geldboete van 10.000 euro, er geen personen als toeschouwer op de ‘Bunnikside’ mogen verblijven bij de eerstvolgende ontmoeting in Utrecht tussen Ajax en FC Utrecht. Als reactie daarop heeft de directie van FC Utrecht gemeend de seizoenkaarthouders van de betreffende vakken op de Bunnikside, elders in het stadion te gaan plaatsen. Hierdoor wordt het voor hen toch mogelijk gemaakt de wedstrijd FC Utrecht - Ajax bij te wonen. Mede als gevolg daarvan ziet de gemeente Utrecht een verhoogd risico. Om desondanks een veilig en goed verloop van de wedstrijd te kunnen waarborgen, hebben zij aanvullende maatregelen opgelegd. Waaronder dus een leeg uitvak.

Jeroen Slop laat namens de directie van Ajax weten zwaar teleurgesteld te zijn. ,,Ja, om te beginnen in de gemeente Utrecht. Zij hebben besloten dat onze fans thuis moeten blijven. Maar natuurlijk zijn wij ook teleurgesteld in de directie van FC Utrecht. Door de truc die zij toepassen omzeilen ze de straf, met als gevolg dat wij nu zonder fans moeten komen. Wij vinden het schandalig dat de daders van deze zeer kwetsende spreekkoren nu bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn en wij zonder supporters af moeten reizen. Ajax is nu de dupe. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een straf die de KNVB aan FC Utrecht heeft opgelegd?”

Lasse Schöne in actie tijdens de laatste editie van FC Utrecht - Ajax vorig seizoen.
Lasse Schöne in actie tijdens de laatste editie van FC Utrecht - Ajax vorig seizoen.

Enkele jaren geleden kon de wedstrijd FC Utrecht - Ajax door slechts 600 Ajacieden bezocht worden. De afgelopen seizoenen reisden steevast 1.200 uitfans mee naar Utrecht. Slop vervolgt: ,,Vergeet het sportieve aspect niet. Voor onze spelers is de steun van een vol uitvak meer dan welkom. Los daarvan vinden wij dat onze supporters deze wedstrijd gewoon bij moeten kunnen wonen. Wij zijn het dan ook absoluut niet eens met deze gang van zaken.”

Ajax heeft er veel aan gedaan om te voorkomen dat deze maatregel genomen zou worden. Slop legt uit: ,,Toen wij enkele weken geleden hoorden wat er speelde, hebben wij gelijk de gemeente Amsterdam benaderd om contact op te nemen met hun collega’s in Utrecht. Dat is gebeurd, en ondanks hun goede inspanningen niet met het gewenste resultaat. Ook de briefwisseling met de gemeente Utrecht, FC Utrecht en de KNVB die daarop volgde, leidde niet tot een oplossing waar wij mee konden leven. De KNVB heeft zich nog wel ingespannen om hetgeen nu gebeurd is te voorkomen. Voor hen is dit natuurlijk ook een hard gelag. Wij hebben nooit begrepen waarom de aan FC Utrecht opgelegde sanctie gekoppeld moest worden aan het eerstvolgende duel tegen ons. Als een speler naar aanleiding van een rode kaart geschorst wordt, geldt dat toch ook niet voor de eerstvolgende wedstrijd tegen diezelfde tegenstander? Hoe dan ook, wat er nu is gebeurd is schandalig.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst