Menu
Ajax-archivaris koninklijk onderscheiden

Ajax-archivaris koninklijk onderscheiden

De KNVB en de UEFA beloonden Willem Schoevaart al eerder dit millennium en nu heeft de koningin hem zelfs weten te vinden. Afgelopen vrijdag, op de 105de verjaardag van de club, kreeg de 86-jarige Ajax-archivaris een vervroegd verjaardagscadeau uit handen van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. Hij mag zich nu Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen.

Willem Schoevaart is al sinds september 1930 lid van Ajax en die liefde kreeg Schoevaart met de paplepel ingegoten. Vader Frans droeg het Ajax-shirt van 1905 tot 1916 en was van 1925 tot 1932 ook voorzitter van de club. Zelf voetbalde Willem Schoevaart ook, maar het eerste team heeft hij nooit bereikt. Wél heeft hij in het tweede gespeeld, meer dan dertig jaar cricket gespeeld en is hij sinds 1988 erelid van de club. Eind juni 2001 bekroonde de KNVB, het IOC en de FIFA de heer Schoevaart met de oorkonde Vrijwillger van het Jaar in de categorie 'Vrijwilligers met een hart voor clubhistorie'.

Volkomen overdonderd kwam Schoevaart vrijdagavond de bestuurskamer van Ajax binnen. Daar wachtten vrienden en familie hem op. Verbaasd zwaaiend naar het voor hem onverwachte gezelschap liet de archivaris zich meevoeren en vergezeld van zijn vrouw luisterde hij naar de burgemeester. ,,Schoevaart ís Ajax", vond de Amsterdamse burgervader Job Cohen. ,,Hij is het geheugen en het geweten van de club. Hij is de cultuurdrager en -bewaker van Ajax. Hij is niet alleen een icoon, maar een voorbeeld voor al diegenen die vrijwilligerswerk bij Ajax willen doen."

Na de inleidende woorden speldde Cohen, met een zorgvuldigheid zoals een burgemeester betaamd, de orde op de revers in de buurt van de gouden Ajax-speld op.

Het kantoortje van Schoevaart binnen de ArenA is het walhalla van de Ajax-historie. De planken in de kasten dragen het gewicht van 105 jaar clubgeschiedenis en het meeste daarvan weet de bijna 87-jarige Ajacied zo uit het blote hoofd op te lepelen.

Zijn inzet voor Ajax is nooit onopgemerkt gebleven. Trots was hij ruim een half jaar geleden toen de UEFA hem eerde als één van de Magnificent Seven, een select gezelschap mensen die zich op bijzondere wijze voor het clubvoetbal inzetten, door hem een award te overhandigen. Schoevaart is al 74 jaar lid van Ajax.

Voorzitter John Jaakke richtte vervolgens het woord tot Schoevaart en sprak mooie woorden als 'history is our friend, not our master, maar jij bent wel onze meester'. Zoon Frank deed een persoonlijke duit in het zakje. ,,Vader is gek op de natuur", begon hij zijn betoog. ,,Zolang er maar krijtlijnen omheen staan", vervolgde hij tot hilariteit van de aanwezigen. Frank Schoevaart wist zijn toehoorders mee te slepen in zijn fraaie bewoordingen en gaf zo een kijkje in het leven van een man met een Ajax-hart.

Natuurlijk had de onderscheiden Schoevaart het laatste woord. ,,Ik ben hierdoor overvallen, allemaal bedankt. Ik ben overdonderd, maar trots op mijzelf!"