Menu
Ajax-archivaris trots op UEFA-award

Ajax-archivaris trots op UEFA-award

Ajax-archivaris Willem Schoevaart was afgelopen week speciale gast van de UEFA. De kwieke tachtiger was een van de Magnificent Seven, een select gezelschap mensen die zich op bijzondere wijze voor het clubvoetbal inzetten, en kreeg daarvoor een fraaie award. ,,Ik ben de eerste Nederlander die dat krijgt", weet de trotse Amsterdammer.

Op de dag van de loting voor de UEFA Champions League, donderdag 26 augustus, begon het bijzondere uitje van de 86-jarige heer Schoevaart. Met het vliegtuig werd hij onder begeleiding van zijn zoon Frank naar Nice gebracht. Vanaf die Franse plaats ging het met een helikopter naar Monaco. ,,Dat was voor het eerst van mijn leven", geniet Schoevaart nog na. ,,Het duurde niet zo heel erg lang, maar het was fantastisch."

En dat was alleen nog maar de reis er naartoe. Bij het diner 's avonds schoof de eregast uiteraard ook aan. ,,Daarbij ging het glazen dak open en konden we genieten van het vuurwerk. Ook het hotel was prachtig. Krankzinnig duur, maar de UEFA betaalt, haha."

Uiteraard mocht meneer Schoevaart ook bij de loting zijn. ,,Ik zat nou niet direct op Juventus als tegenstander te wachten", gruwelt de Ajax-archivaris. ,,Maar Bayern is op het ogenblik echt niet geweldig."

De grote dag was vrijdag. Voorafgaande aan de strijd om de Super Cup tussen Valencia en Porto kwamen de 'Magnifent Seven' het veld op. ,,Daar stonden we met z'n zevenen opgesteld en we werden voorgesteld aan Lennart Johansson, de president van de UEFA. Hij maakte een praatje met iedereen. Daarna moesten we wachten tot we onze naam op het electronisch scorebord zagen. En daar stond het: Willem Frans Schoevaart, Holland, The Netherlands. Ja, het stond er echt zo. Er stonden heel veel fotografen en SBS6 was er ook. Jammer genoeg hebben ze de huldiging eruit geknipt. Toen was het net tijd voor de reclame."

De award vervult Schoevaart met trots. ,,Dit is iets bijzonders. Niemand heeft het. Maar wees niet bang, ik blijf gewoon met iedereen praten hoor!"

Toch bleek de status van de Ajacied met het ontvangen van de award gestegen. ,,De voorzitter van de KNVB, Jeu Sprengers, wilde direct met mij op de foto."

Willem Schoevaart is al 74 (!) jaar lid van Ajax. ,,Dus volgend jaar hebben we weer een feestje", glundert hij al. De archivaris heeft een idylisch kantoortje binnen de muren van de ArenA waar hij alles bewaart, van de eerste clubbladen tot nu het programma van de Super Cup. Zijn vader Frans droeg het Ajax-shirt van 1905 tot 1916 en was zelfs voorzitter van 1925 tot 1932. Zelf voetbalde Willem Schoevaart ook, maar hij heeft het eerste team nooit bereikt. Ajax heeft hem al erelid gemaakt, de KNVB eerde hem al en nu kreeg hij van de UEFA zijn tweede onderscheiding. Schoevaart is een wandelende Ajax-encyclopedie. Geef hem een elftalfoto van 1920 en hij somt de namen zonder aarzelen op. De UEFA noemt hem als volgt: 'Hij is een ware amateur die de traditionele waarden van een van Europa's meest geliefde clubs koestert.'