Menu

Ajax-combinatie wint oefenduel van Ghana

Een combinatieteam van Ajax oefende woensdagmiddag tegen het Ghanese nationale team. Ajax won dankzij twee treffers van Rasmus Lindgren met 2-1. Bij Ghana speelden Anthony Obodai en Yakubu ieder een helft. John Paintsil scoorde voor Ghana.

De Ghanezen verzamelden zich begin deze week in Amsterdam voor het oefenwedstrijdje tegen een team van Ajacieden. ,,We hebben een nieuwe bondscoach en hij wilde graag iedereen een keer samen hebben”, verduidelijkte Yakubu het waarom van de wedstrijd. De bondscoach riep voornamelijk spelers op die bij een Europese club onder contract staan, waaronder Abubakari Yakubu, Ajacied die verhuurd is aan Vitesse, en Anthony Obodai.

Bij Ajax zijn de meeste spelers deze week afwezig vanwege interlandverplichtingen, dus moest voor de gelegenheid een team worden samengesteld van spelers van de A-selectie en Jong Ajax. Twee A-junioren, Javier Martina en Jasper Kok, werden eveneens toegevoegd aan de ´Ajax-combinatie´. John van den Brom en Fred Grim namen de coaching op zich. Maxwell, Mauro Rosales, die vanaf de linkervleugel begon en af en toe van positie wisselde met rechtsbuiten Rachid Tiberkanine en Julien Escudé, speelden alleen de eerste helft.

Wie dacht dat deze wedstrijd op woensdagmiddag op weinig belangstelling kon rekenen, had het mis. Zo´n twaalfhonderd mensen vonden de weg naar de Toekomst en het grootste deel daarvan was van Ghanese afkomst. Uitgedost in de nationale kleuren en met trommels, zorgden de Ghanezen voor een vrolijke en uitbundige sfeer op de tribunes. Bij elke bal die richting het doel van Maarten Stekelenburg werd geschoten, ging er een gejoel van jewelste over het sportpark.

Vooral in de tweede helft viel er voor het Ghanese publiek veel te genieten. Anthony Obodai had na rust plaatsgemaakt voor Yakubu. Stephen Appiah, middenvelder van Juventus, was zonder enige twijfel de grote smaakmaker van het veld. Hoogtepunt was een technisch hoogstandje van Appiah halverwege de tweede helft. De Ghanees wipte met de achterkant van zijn voet de bal over zichzelf en tegenstander Jasper Kok heen, snelde voorbij Kok, pikte vijf meter verderop de bal weer op en vervolgde zijn weg naar het doel. Zelfs John van den Brom keek vol verbijstering en ontzag naar de Ghanees; het gebeurde dan ook bijna voor zijn neus.

Op dat moment stond het al 1-0 voor Ajax. Rasmus Lindgren kon vijf minuten voor rust makkelijk scoren nadat Yannis Anastasiou de bal panklaar had afgelegd. Met technisch voetbal, Baffour Gyan had inmiddels al een keer of drie gepoogd met een omhaal te scoren, zette Ghana Ajax onder druk. Het resulteerde een klein kwartier voor tijd in de gelijkmaker door John Paintsil. De Ghanezen op de tribune explodeerden bijna van vreugde. Lang duurde hun vreugdedans echter niet. Twee minuten later was het weer Rasmus Lindgren die Ajax op voorsprong zette. En weer was het Yannis Anastasiou die de Zweed in stelling bracht.

Deze keer kon Ghana voor het einde van de wedstrijd niet meer langszij komen, waardoor de Ajax-combinatie het oefenduel won. Anthony Obodai had een leuke middag gehad. ,,Ik vond het erg leuk om nu eens tegen Ajax te spelen”, zei de Ajacied na afloop. ,,Raar was het niet, want ik ben ook gewend om met deze jongens van het nationale team te spelen. Maar ik vind wel dat wij hadden moeten winnen”, aldus Obodai lachend.

,,Iedereen bij ons vond het leuk”, reageerde Yakubu na afloop. ,,Gewoon een lekker wedstrijdje spelen, veel trucjes doen en de mensen vermaken.” Voor de Ghanees kwam het moment van het duel niet zo heel gunstig uit. Met Vitesse speelt hij aanstaande vrijdag alweer voor de Nederlandse competitie tegen FC Groningen. ,,Maar aangezien ik in Amsterdam woon en we ons hier voorbereidden, was het geen probleem natuurlijk”, aldus de verhuurde Ajacied.