Menu
Ajax-docu '1995 We are the Champions'

Ajax-docu '1995 We are the Champions'

De documentaire '1995 We are the Champions' die Ajax TV heeft gemaakt, beleefde dinsdag 28 april zijn première op Fox Sports. De komende dagen wordt de docu meerdere malen herhaald.

Dat het zo’n schitterend en succesvol seizoen zou worden, stond vooraf allerminst vast. Ronald de Boer: ,,We wisten van te voren niet waar we stonden.'' Jari Litmanen sprak over de eerste poulewedstrijd tegen AC Milan: ,,Het was een grote test. We waren er klaar voor.'' Dat bleek, want Ajax won zijn allereerste duel ooit in de Champions League: 2-0. Litmanen sprak veelbelovende woorden na de ouverture in het sfeerrijke Olympisch Stadion tegen de Italiaanse topformatie: ,,Als je van Milan kan winnen, kan je van iedereen winnen.'' Milan won in 1994 de Champions League.

Het ging allemaal crescendo en Ajax haalde, op 24 mei exact twintig jaar terug, de finale in Wenen. Kort daarvoor, in de beslissende returnwedstrijd in de halve finale behoorde rechtsbuiten Finidi George tot de doelpuntenmakers. Bayern München werd met liefst 5-2 afgetroefd. ,,Tot op de dag van vandaag heeft iedereen het nog over dat doelpunt'', vertelt Finidi in de documentaire.

Dus wachtte voor de derde keer dat seizoen AC Milan. ,,Dit waren hún wedstrijden'', vertelt Litmanen. ,,Zij speelden bijna elk jaar een finale.” Trainer Louis van Gaal kende extra spanning. ,,Meer dan normaal. Ook omdat we voor de derde keer tegen Milan speelden. Drie keer van de Europees kampioen winnen, was misschien iets te veel van het goede.''

,,Die eerste twee wedstrijden tegen Milan telden niet'', herinnert Danny Blind zich in de documentaire over de aanloop naar de CL-finale. ,,Als je zó dichtbij bent, wil je hem pakken ook'', zei Ronald de Boer. Ajax won in Wenen.

,,PSV heeft Ronaldo, wij hebben Kluivert'', sprak trainer Louis van Gaal bij de start van het seizoen 1994-1995. Het Ajax-talent ontwikkelde zich kort na zijn debuut in sneltreinvaart tot een levensgevaarlijke spits. Kluivert besliste als invaller de finale tegen Milan in het Ernst Happel Stadion. De Ajacied merkte - letterlijk en direct- aan den lijve wat hij met zijn goal had losgemaakt. ,,Ik kreeg echt geen adem meer”, herinnert de matchwinnaar het moment na zijn doelpunt. Kluivert werd het middelpunt van een groep jubelende Ajacieden.

De kijker gaat in de documentaire '1995 We are the Champions' terug naar het gouden voetbaljaar '94-'95. De pretlichtjes zijn twintig jaar na dato nog altijd niet gedoofd in de ogen van de hoofdrolspelers. Zelfs de verslagenheid bij Franco Baresi, de toenmalige captain van Milan, is in 2015 nog even aanwezig als toen. De teleurstelling is nog altijd tastbaar. ,,Ajax speelde twee keer zo snel als wij. We hebben echt geleden.''

Ajax TV sprak met bijna alle hoofdrolspelers. Frank en Ronald de Boer, Edwin van der Sar, Louis van Gaal, Jari Litmanen, Patrick Kluivert, Danny Blind, Franco Baresi en Finidi George komen onder meer voorbij in de documentaire. Beleef het Champions League-seizoen 1994-1995 weer opnieuw met deze fraaie film!

Uitzendschema komende week:

Woensdag 29 april 20:30 uur Fox 3
Donderdag 30 april 20:30 uur Fox 3
Zaterdag 2 mei 00:00 uur Fox 1
Zaterdag 2 mei 04:00 uur Fox 1
Zaterdag 2 mei 06:00 uur Fox 3
Zaterdag 2 mei 11:45 uur Fox 3
Zaterdag 2 mei 21:00 uur Fox 1

Tekst en beeld: Ajax.nl

Genieten van de docu over het winnen van de #ChampionsLeague door ons aller #Ajax! "Finidi oh ho" #Ajax1995 #GoodOldMemories

— Sander Schuitert (@SSchuitje) 28 april 2015

Net een special op @FOXSportsnl over "het" Ajax van '95 gekeken! #kippenvel #Ajax1995

— Rutger van Dinther (@RutgervD1980) 28 april 2015