Menu
Ajax-feest op Haarlemse basisschool

Ajax-feest op Haarlemse basisschool

Een gymnastieklokaal vol dolle kinderen en twee opgewekte Ajacieden. Dat was vrijdagmiddag de situatie op basisschool De Wadden in Haarlem, de eerste school van buiten Amsterdam die deelnam aan het project Ajax StreetWise. Tot groot genoegen van de hoofdonderwijzer, nota bene fan van Feyenoord.

Alsof Sinterklaas elk moment kan binnenkomen. Zo verwachtingsvol kijken bijna honderd basisschoolleerlingen deze vrijdagmiddag richting een deur in de hoek van hun gymzaal. De een met nog grotere ogen dan de ander. Wie bevindt zich in de kleedkamer achter die deur? Dat is wat ze zich afvragen, nadat hen is meegedeeld dat er hoog bezoek op komst is.

Een tel later weten ze het antwoord. Niemand minder dan Ricardo van Rhijn is vanachter de deur tevoorschijn gekomen, op de voet gevolgd door zijn Deense ploeggenoot Lasse Schöne. De wijze waarop de spelers van Ajax worden ontvangen, is op zijn zachtst gezegd hartelijk. Vooral Schöne krijgt een warm onthaal. Hij belandt in een kluwen van dolblije kinderen die maar één doel voor ogen hebben: hun held zo dicht mogelijk naderen. Het liefst door hem even aan te raken. Schöne lacht erom en blijft met enige moeite in het spoor van zijn teammaat Van Rhijn. Eén voor één bereiken ze het podium, vanwaar ze worden bewonderd als een kunstwerk van Picasso.

De explosie van geluk die het bezoek van de Ajacieden veroorzaakt, is vaste prik op de laatste dag van Ajax StreetWise. Leerlingen volgen een week lang een speciaal lespakket van Ajax, waarna ze op de slotdag worden getrakteerd op een zogeheten meet & greet met twee spelers uit de hoofdmacht. Op die dag krijgen ze ook een speciaal certificaat uitgereikt. Daarop staat dat ze met succes hebben deelgenomen aan het project StreetWise, dat een initiatief is van de Ajax Foundation en mede mogelijk wordt gemaakt door hoofdsponsor AEGON.

Een gymzaal vol blije Ajax-fans in Haarlem. Een gymzaal vol blije Ajax-fans in Haarlem.

Na twee succesvolle edities in Amsterdam heeft het project dit jaar plaats in achtereenvolgens Haarlem, Hoofddorp en Almere. Het doel van Ajax StreetWise is om basisschoolleerlingen in aanraking te brengen met Ajax en voetballen. Van rekenen met rugnummers tot aardrijkskunde gebaseerd op plekken waar Ajax Europese wedstrijden heeft afgewerkt. En wat misschien nog het meest tot de verbeelding spreekt: gymles (lees: voetbaltraining) naar het model van Ajax.

Bij het project wil Ajax twee belangrijke kernwaarden uitdragen: respect en ambitie. Dat vertelt Gertjan Tamerus, voormalig Eredivisievoetballer en nu werkzaam voor sportmanagementbedrijf Sciandri, dat Ajax StreetWise ten uitvoert brengt. ,,Jaag een droom na. Dat is wat Ajax onder meer wil stimuleren. Maar daarbij geven we mee dat het niet vanzelf gaat. Doe je best ervoor en gedraag je er netjes bij.’’

Hij verwijst naar ex-Ajacied Gregory van der Wiel. Nu spelend voor Paris Saint-Germain, maar ooit een talent dat dreigde te mislukken vanwege een slechte instelling. Door die houding werd Van der Wiel gestald bij HFC Haarlem. Daar paste hij zijn gedrag aan om vervolgens weer in genade te worden aangenomen door Ajax. Het voorbeeld van Van der Wiel wordt op elke deelnemende school verteld. De boodschap: met alleen talent slaag je niet. Minstens zo belangrijk zijn discipline, respect en een hoog arbeidsethos.

Wouter Scholten, directeur van basisschool De Wadden, is enthousiast over het project waar zijn leerlingen aan deelnemen. ,,Ook al ben ik Feyenoord-fan’’, voegt hij er met een grijns aan toe. De hoofdonderwijzer bestempelt dat StreetWise absoluut meer is dan reclame voor Ajax. ,,De boodschap over respect en ambitie is heel duidelijk in het lespakket verweven en wordt op kundige wijze gebracht door de mensen van de club. Het was niet alleen leuk, maar pedagogisch gezien heeft het ons ook verder gebracht.’’

En de spelers, wat vinden die ervan? Zowel Van Rhijn als Schöne is naar eigen zeggen enthousiast over het project. Dat is ook aan hen te zien. Geduldig en zichtbaar geamuseerd treden ze de enthousiaste leerlingen tegemoet. Of het nou gaat om handtekeningen, foto’s of het beantwoorden van vragen. Zoals deze, van een uiterst jong lid van de schoolkrant, op bloedserieuze toon: of het wel leuk is om voetballer van Ajax te zijn? Wie van de twee het weet, mag het zeggen. Maar zoals Van Rhijn even later zou opmerken: ,,Ik mag niet klagen met mijn leven.’’

Ajax StreetWise is een project van de Ajax Foundation, mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor AEGON.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De Haarlemse leerlingen verwelkomen Lasse Schöne op hun school. De Haarlemse leerlingen verwelkomen Lasse Schöne op hun school.
De leerlingen van basisschool De Wadden luisteren aandachtig naar wat er op het podium gebeurt. De leerlingen van basisschool De Wadden luisteren aandachtig naar wat er op het podium gebeurt.
Lasse Schöne toont het StreetWise-certificaat. Lasse Schöne toont het StreetWise-certificaat.
Tijd voor actie! Tijd voor actie!
Een speciale StreetWise-dans. Samen met de spelers uiteraard. Een speciale StreetWise-dans. Samen met de spelers uiteraard.
Deze leerling heeft een vraag voor Ricardo van Rhijn. Deze leerling heeft een vraag voor Ricardo van Rhijn.
Hoofdonderwijzer en Feyenoord-fan Wouter Scholten kreeg een ingelijst shirt voor de school overhandigd. Hoofdonderwijzer en Feyenoord-fan Wouter Scholten kreeg een ingelijst shirt voor de school overhandigd.
Na afloop was er nog tijd voor een speciaal interview voor de schoolkrant. Na afloop was er nog tijd voor een speciaal interview voor de schoolkrant.
Het schoolkrantteam samen met Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn en StreetWise-ambassadeur Heini Otto. Het schoolkrantteam samen met Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn en StreetWise-ambassadeur Heini Otto.