Menu
Ajax-feestje in Vlaanderen

Ajax-feestje in Vlaanderen

De eerste trip naar België werd een groot succes voor de Ajax Vrouwen. Vooral voor de 17-jarige invalster Chelly Drost. Op de heenweg nog twijfelend over speeltijd, maar negen uur later de gelukkigste vrouw op Vlaamse bodem. Zij was het die de Amsterdammers een kwartier voor tijd de overwinning bezorgde.

Zou ze spelen? Dat was wat Chelly Drost zich afvroeg op weg naar de eerste competitiewedstrijd in België, tegen Lierse. De 17-jarige hoopte vurig van wel, maar wist in haar achterhoofd: groentjes zoals zij moeten geduld hebben. Voor speelsters van het CTO Amsterdam Talent Team waartoe zij behoort, is het bijna een eer dat ze op de bank mogen plaatsnemen bij de ‘grote’ dames. Elke minuut die ze niet op de bank maar op het veld zou mogen doorbrengen, is meegenomen.

Uiteindelijk werden dat er 57 om precies te zijn, inclusief vier minuten extra speeltijd. In de 37ste minuut mocht Drost zich van haar trainingskloffie ontdoen om de nog altijd niet fitte Chantal de Ridder te vervangen. De van het Duitse Potsdam overgekomen aanvalster kampt met de naweeën van een knieblessure, waardoor ze niet langer dan een halfuur zou spelen. Vlak voordat Drost mocht invallen, verkeerde ze in spanning. ,,Het was ik of Sabine Becx. We moesten allebei warmlopen en hadden beiden geen idee wie erin mocht. Dat werkt op je zenuwen.’’

Chelly Drost (rechts op de foto) viert haar belangrijke goal in België. Chelly Drost (rechts op de foto) viert haar belangrijke goal in België.

Ze vertelt over twee uur durende busreis, die om één uur werd ingezet vanaf sportcomplex de Toekomst. Eerst was er een luchtige stemming, maar naarmate de Belgische grens naderde, werd het stiller in de bus. ,,Dan neemt de spanning toe. Ook bij mij’’, aldus Drost. ,,Bij elke wedstrijd heb ik dat, ben altijd zenuwachtig.’’ Voor het merendeel van haar medespeelsters is dat het moment om zich terug te trekken met een koptelefoon. ,,Ik doe dat ook. Muziek werkt ontspannend. Wat ik dan luister? Stevige beats. Het moet me opzwepen.’’

Halverwege de middag arriveerde Ajax in Lier, een middelgrote plaats onder de rook van Antwerpen. Vervolgens was er uitgebreid de tijd voor een wandeling, een maaltijd en de teambespreking. Al met al was het een prettige dag, vond assistent-coach Benno Nihom. ,,Ik zou het bijna gezellig willen noemen. Maar zo’n dag zou alleen geslaagd zijn als we drie punten pakten.’’

Voor tegenstander Lierse betrof het de eerste thuiswedstrijd in de kampioenspoule van de BeNe League. Ter gelegenheid daarvan werd het duel gespeeld in het Herman Vanderpoortenstadion, een karakteristiek geelzwart bouwwerk waarin zo’n vijfhonderd toeschouwers zich hadden gezeteld. Zo’n vijftig daarvan waren voor Ajax. Zij, per supportersbus afgereisd naar Vlaanderen, lieten zich de hele wedstrijd gelden. Door te zingen, maar ook met tromgeroffel.

Terug naar Chelly Drost, die zich in de 73ste minuut van het enerverende duel zou ontpoppen tot Ajacied van de wedstrijd. Toen scoorde ze de 0-1, nadat Desiree van Lunteren haar op uitmuntende wijze in stelling had gebracht. Ondanks haar jonge leeftijd bleef ze ijzig kalm oog in oog met de keepster van Lierse. Wat ze dacht toen de assist onderweg was? ,,Niks. Je moet niet denken maar doen’’, zegt ze stellig na afloop. ,,Als je er wel bij nadenkt, gaat het fout. Dan word je zenuwachtig. Nu bleef ik kalm en kon ik beheerst afronden.’’

Even daarvoor zei ze enorm blij te zijn met haar prestatie. Dat was aan haar te zien ook: een glimlach van oor tot oor en pretoogjes die schitterden als diamanten. Zonder twijfel was Chelly Drost dinsdagavond rond de klok van half tien de gelukkigste vrouw op Vlaamse bodem. Althans vrouw? Ze is eerder nog een meisje, ook al klinkt ze als een volwassen voetballer wanneer ze zegt dat ze ondanks haar doelpunt toch vooral blij is met de drie punten.

Veel tijd om na te genieten heeft Drost niet. Woensdagavond moet ze weer trainen met het CTO-team, de opleidingsploeg van Ajax. ,,Dan mag ik gewoon weer aan de bak.’’ Het is voor haar te hopen dat ze zaterdag wederom bij de wedstrijdselectie zit, als de Ajax Vrouwen op bezoek gaan bij het Antwerpse Beerschot.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees