Menu

Ajax-fysiotherapeut zorgt in zijn vakantie voor Oranje

Eigenlijk zou hij nu vakantie hebben, maar toen de KNVB hem vroeg als derde fysiotherapeut mee te gaan naar Euro 2004 gaf hij zijn vrije dagen graag op voor het Portugese avontuur. ,,Ik merk wel dat ik de wedstrijden vanaf de tribune anders bekijk, dan vanaf de bank bij Ajax."

In het prachtige complex aan de Algarve hebben de fysiotherapeuten van Oranje drie hotelkamers omgebouwd tot behandelkamers. Met een zitgedeelte voor de wachtende internationals en behandeltafels langs de wanden is een fraaie medische ruimte gecreëerd. Alle drie de fysio's, Rob Ouderland en Leo Echteld zijn de twee vaste therapeuten van de KNVB, behandelen de spelers. De Sanders doet vooral de manuele therapie, wat zoveel is als behandelen vanuit de wervelkolom.

Elke dag zijn er drie behandelmomenten. Na het ontbijt, na de lunch en na het diner. ,,Dat betekent niet dat elke speler drie keer per dag wordt behandeld", zegt De Sanders vanuit zijn hotelkamer. ,,Soms wordt er alleen getapet voor een training."

Afgelopen seizoen ging De Sanders voor het eerst bij Ajax aan de slag. ,,Dat was in zoverre anders, dat we nooit zo lang bij elkaar zijn als nu met Oranje. Voor mij is het niets nieuws, ik heb het eerder gedaan bij de KNVB. Ook is het niet anders dan de andere eindtoernooien, maar de druk is groot. Dat was bij de andere toernooien ook zo. En als de druk groot is, ervaart een speler eerder pijn en gaat-ie sneller naar de fysiotherapeut."

Hoewel De Sanders al werkzaam was bij de KNVB trekt hij toch meer naar de Ajacieden toe. ,,Ik zou liegen als ik zeg dat dat niet zo is. Dat komt ook omdat ik hen het hele jaar zie, maar ook met Stam, Van Nistelrooy en Overmars heb ik veel contact. Ik ken hen dan ook al heel lang. Overmars heeft destijds ook in Zeist gerevalideerd toen ik daar werkte."

Afgelopen dinsdag zat De Sanders op de tribune naar de wedstrijd Nederland - Duitsland te kijken. ,,Rob Ouderland is de fysio die bij blessures het veld ingaat, Leo Echteld zit op een bank naast de spelers en ik op de tribune. Als ik - zoals bij Ajax - op de bank zit, let ik op meer dingen. Op de tribune zit ik meer als supporter, ben ik afstandelijker. Bij de 0-1 voor Duitsland zat ik echt met de handen in het haar, maar ik voelde het aankomen. De 1-1 gaf opluchting. Ik had zelfs het idee dat we een tweede goal gingen maken, want volgens mij wisten de Duitsers het ook niet meer. Nee, we hebben niet goed gespeeld. Je hoeft geen trainer te zijn om dat te kunnen constateren."

De voorbereiding op de komende wedstrijd tegen Tsjechië, die in Aveiro wordt gespeeld, is in volle gang. Vrijdag komt de bus weer voorrijden, brengt de spelers naar het vliegtuig en 50 minuten later landt het team op de plaats van bestemming. ,,Dat reizen heb ik niet als vermoeiend ervaren", aldus De Sanders. ,,De bus brengt ons helemaal tot bij het vliegveld, we reizen haast zonder bagage want bijna alles ligt al in het hotel."

De wedstrijddag zelf is vrij rustig. ,,Pas bij de sportmaaltijd komt de spanning. Ik vind dat altijd wel uniek om te zien. De manier waarop de spelers zich voorbereiding, zich ook in de kleedkamer terugtrekken. De meesten zijn dan heel rustig. Veel spelers lopen al wat langer mee, die weten wat er nodig is om goed te presteren."

En dan kan Ricardo de Sanders 's avonds weer plaatsnemen op de tribune. Dan niet alleen om de Hollandse jongens in actie te zien, maar ook twee andere Ajacieden: Zdenek Grygera en Tomás Galásek. Hoe dat afloopt, zullen we in Nederland zeker op de voet volgen.